אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

בלעדי לכלכליסט

צים מציגה: התספורת הגדולה ביותר שעשתה חברה ישראלית

חברת הספנות צים, שבשליטת החברה לישראל, מציעה לנושיה תספורת של 1.5 מיליארד דולר מתוך חוב של 3 מיליארד דולר. הנפגעים העיקריים: בנקים בחו"ל. מחזיקי האג"ח בארץ יספגו תספורת של כ־200 מיליון דולר, אך דורשים מעידן עופר לוותר על הלוואות בעלים. מקורבי עופר: "הוא כבר איבד את החברה. מצדו שייקחו אותה לפירוק"

24.11.2013, 07:06 | גולן חזני

הסדר החוב של חברת צים מתקרב לסיומו, כשרק התנגדות מחזיקי האג"ח הישראלים מפריעה לחתימה. מדובר בהתנגדות אגרסיבית שבה דורשים המחזיקים השתתפות אישית של עידן עופר, בעל השליטה בחברת הספנות, בהסדר, בהזרמה או בוויתור על חובות. עופר טוען כי הוויתור שלו במסגרת ההסדר מגיע ליותר מ־300 מיליון דולר, וכי מדובר בוויתורים ובסיוע גדולים מספיק. 

הנשק היחיד של מחזיקי האג"ח הוא לקחת את החברה לפירוק, אולם במקרה כזה הם עצמם עלולים להישאר בלי שום תמורה עבור 410 מיליון דולר חוב החברה. חוב זה על מרביתו ניתן ללא בטוחות (360 מיליון דולר), כך שהמחזיקים יהיו האחרונים ליהנות מנכסי החברה במקרה כזה - אפשרות לא כלכלית מבחינתם. לפיכך הדרך היחידה שלהם היא כנראה הזירה הציבורית. עם זאת, על פי הערכות בתוך ימים אחדים יימצא פתרון מאחר שהבנקים, הרוב הגדול של הנושים, תומכים בעקרונות ההסדר.

קראו עוד בכלכליסט

פרטי ההסדר נידונו במשך שלושה ימי משא ומתן אינטנסיביים בעיירה סיג'ס בקטלוניה. כ־100 איש כונסו על ידי צים לדון בהסדר במלון מבודד. נציגי כל הצדדים המעורבים הגיעו: מחזיקי האג"ח שמקבלים ייעוץ מבלקסטון, החברה שמלווה על ידי בנק אברקור; הבנקים המממנים שלהם ייעצו בנק הוליהן וניר אפשטיין מישראל; ובעלי האוניות המלווים על ידי בנק ג'פריס. רפי דניאלי המנהל את צים עם סמנכ"ל הכספים גיא אלדר הובילו את המו"מ. את הנציגות ייצגו מורדי משיטה מכלל ביטוח, אמיר צ'ציק ממגדל, ניר עובדיה מעמיתים, ונציגי הראל שלא נסעו יחד עם עורכי הדין אברמי וול ומירי קמחי.

לפצל ולצמצם את החוב

כך או כך ההסדר מסתמן כ"אם כל התספורות" שביצעה חברה ישראלית אי פעם. תספורת של עד 50% בהתאם להיקף הבטוחות של כל נושה, 50% היקף התספורת למחזיקים. לצד התספורות יקבלו צים והחברה לישראל פטור מלא מתביעות במסגרת ההסדר, וכך גם בעלי ההשליטה.

על פי הנתונים שנחשפים לראשונה ב"כלכליסט", במסגרת ההסדר יומר חוב של 3.05 מיליארד דולר של צים לשתי סדרות אג"ח חדשות של 270 מיליון ו־500 מיליון דולר. בנוסף יקבלו בעלי החוב מניות בהיקף של 68% מצים החדשה שתהיה בשווי תפעולי (נכסי אחרי הכסף) של 1.1 מיליארד דולר. כיום חובה של צים מתחלק בין חוב מובטח בשעבודים לחלק מהבנקים (400 מיליון דולר), חוב מובטח חלקית (1.8 מיליארד דולר) וחוב לא מובטח (850 מיליון דולר).

בהסדר מתוכננת הנפקת שתי סדרות אג"ח חדשות: סדרה א' (tranche a) של 270 מיליון דולר תהיה מובטחות בשעבודים קיימים, ותשולם מיום השלמת ההסדר על פני 6–7 שנים ובריבית של לייבור פלוס 2.8%. את הסדרה הזו יקבלו הבנקים המובטחים, שבנוסף יקבלו גם מניות בצים החדשה וחלק מהחוב הלא מובטח. בעלי החוב המובטח יוכלו גם לממש שעבוד על אוניות צים, לקחת את האוניות לבעלותם ולהחכיר אותן מחדש לצים, אולם הסדר זה נוגע בעיקר לגופים זרים. בעיית הנושים המובטחים היא הירידה שחלה בערך הבטוחות שלהם לאור מצב השוק. וכאן הלכה החברה לקראתם במנגנון הפיצוי.

היות שחוב הנושים המובטחים גבוה כיום מ־270 מיליון דולר, ישכרו מעריכי שווי להעריך את היקף הבטוחות שבידי כל נושה, והוא יקבל בהתאם את חלקו היחסי בחוב. מחזיקי האג"ח למשל, ש־50 מיליון דולר מחוב של 410 מיליון דולר אליהם מובטחים במניות של אונייה מסוימת, יקבלו חלק יחסי מהחוב החדש של 270 מיליון דולר בהתאם לשווי האונייה בהערכת השווי. הבטוחות של הנושים המובטחים מותאמות לשוויין היום ולא לשווי המקורי. סדרה ב' של 500 מיליון דולר תשולם בתשלום אחד בעוד תשע שנים. היא תונפק לנושים הלא מובטחים בריבית של 3% לשנה.

החברה לישראל מצדה, תוותר על חוב של 225 מיליון דולר שצים חייבת לה ובנוסף תזרים 200 מיליון דולר לחברה עבורם תקבל 32% ממניות צים החדשה. הזרמה זו גוזרת שווי של כ־1.1 מיליארד דולר לחברה החדשה בשווי נכסי אחרי הכסף. ההזרמה של החברה לישראל תשמש לתוכנית הצטיידות של החברה לרכישת אוניות חדשות. בנוסף, תעמיד החברה לישראל ערבות לקו אשראי של 50 מיליון דולר לצים, שאותם הסכימה החברה להוסיף במהלך המו"מ. הבנקים ובעלי אוניות יקבלו כ־55% ממניות צים החדשה. מחזיקי האג"ח יקבלו כ־13% ממניות צים. מדובר בתספורת כואבת במיוחד למחזיקים. שווי המניות והאג"ח שיקבלו מוערך ב־200 מיליון דולר, בעוד החוב עצמו הוא של 410 מיליון דולר. מדובר בתספורת של 50% למחזיקי האג"ח.

מידת אחריות בעל השליטה

בשל מצבה הפיננסי הגרוע, חוכרת כיום צים אוניות במחירים הגבוהים ב־50% מעל מחירי השוק. במסגרת ההסדר תחתום צים עם כל מחכירי האוניות על הסכמים חדשים במחירי השוק, שיעניקו לה הוצאה נמוכה על החכרת האוניות. כאן מגיעה נקודת המחלוקת בנוגע לבעלי העניין בחברה, עידן עופר ואודי אנג'ל. השניים, החכירו אוניות לצים באמצעות חברת אוניות במחירים שגם הם גבוהים ב־50% מעל מחירי השוק. בשל החכרה במחירים אלו, צברה צים חוב של 300 מיליון דולר לעופר. מחזיקי האג"ח טוענים כי עופר חייב לוותר על חוב זה, וצים חייבת להתייחס אליו באופן שונה משום שנגבה במחירים גבוהים בהרבה ממחירי השוק, ובשל תרומת הבעלים הנדרשת להסדר. חובה של צים, בנטרול החוב לעידן עופר הוא 2.8 מיליארד דולר. ממנו ישארו 770 מיליון דולר חוב, ויחולקו מניות בהיקף של כ־400 מיליון דולר.

גורם מקרב מחזיקי האג"ח אמר כי על משפחת עופר לחשוף את עסקאות בעלי העניין שעשו שנים לאחור עם צים.

מקורבים לעופר טוענים, כי החוב שלו איננו מובטח וכי במסגרת זו גם הוא מקבל תספורת של כ־200 מיליון דולר. כמו כן הוא בעל השליטה בחברה לישראל, ומתוך 200 מיליון הדולרים שמזרימה החברה 55% הם למעשה החלק שלו. לצד ההזרמה בסיבוב הקודם לפני ארבע שנים, כחלק מהסדר צים, הזרים עופר כמיליארד דולר.

לעת עתה נראה כי הצדדים יתבצרו בעמדותיהם, אולם הסיכוי להסדר בימים הקרובים גדל מאוד לאחר השיחות בקטלוניה. מקורבים למגעים העריכו את הצלחת השיחות וההגעה להסדר ב־75%. "עופר יוותר קצת ומחזיקי האג"ח קצת. הם לא יביאו את החברה לפירוק", העריך גורם ניטרלי. העסקה טעונה אישור של בעלי המניות של החברה לישראל. מדובר בעסקת בעלי עניין והרוב שיידרש לה הוא של בעלי מניות המיעוט בחברה. בהצבעה קודמת לא הוכר בנק לאומי המחזיק ב־17% ממניות החברה לישראל כבעל מניות מיעוט.

תגיות

73 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

72.
שאר חברות הספנות של בעלי השליטה רווחיות
לבעלי השליטה בצים - חברות ספנות אחרות, חלקן ידועות: זודיאק, טנקר פסיפיק, אחים עופר. מרביתן אינן מוכרות לציבור (יש שמועות על חברת מכליות גז וכימיקלים הפועלת בהולנד,מעורבות בחברת המבורג סוד). מעניין שרק צים מתוכנתת, מכוונת ומנוהלת להפסד מתמיד ובטוח
אברהם , שרון  |  26.11.13
71.
שוב תספורת.. על גב כולנו!
אין שום סיבה שבעלים של חברה שלקח הלוואות ענק ולא מצליח לעמוד בהחזרי ההלוואה ימשיך להיות בעל שליטה ולנהל אותה. רוצה להמשיך ולהיות בעליה? תגייס כסף מחברים, משפחה ומבעלי ממון/חברות השקעה תמורת אחוזי שליטה בחברה ונסה לרכוש את אמונם בך כדי להמשיך ולנהלה. הסיפור החוזר הזה של תספורות עייף את כל הציבור והוא חייב להיעצר כאן ועכשיו!!
zee.dee , מרכז  |  25.11.13
לכל התגובות