אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: 25% מהווד"לים יוקצו לטובת דיור בר השגה צילום: קובי גדעון, לע"מ

מסתמן: 25% מהווד"לים יוקצו לטובת דיור בר השגה

ועדת הפנים והגנת הסביבה אישרה כי תמהיל הדירות בתוכניות הווד"לים יכלול דירות קטנות, דירות להשכרה או דירות להשכרה במחיר מפוקח; ח"כ דב חנין: "מדובר בצעד משמעותי אך יש לכלול בתוכניות גם דיור ציבורי"

25.11.2013, 13:59 | דותן לוי

ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ מירי רגב, אישרה את השינויים בחוק הווד"לים ובהם הקצאה של 25% מהדירות בכל תוכנית לטובת דיור בר השגה, כלומר דירות קטנות, דיור להשכרה או דיור להשכרה במחיר מפוקח.

קראו עוד בכלכליסט

מלבד הכללת דיור בר השגה בתיקון לחוק הווד"לים אושרו גם יתר הסעיפים ובהם הארכת הוראת השעה לחוק כך שתוקפו יימשך עד אוגוסט 2015, הכללת תוכניות פינוי בינוי (של מעל ל-70 יח"ד) במסגרת הווד"לים והכללה של 10% מיחידות הדיור בתוכניות פינוי בינוי לטובת דיור בר השגה. כמו כן הוחלט על צמצום המגבלה לפיה ניתן להכניס לווד"לים רק תוכניות שבהם מחזיקה המדינה בלפחות 80% מהקרקע לקרקעות בהם למדינה יש לפחות 40% מהקרקע, מה שיאפשר להאיץ תוכניות רבות יותר עם מספר גבוה יותר של יחידות דיור במסגרת הווד"לים.

גדעון סער: "ההחלטות שיתקבלו יתנו מענה טוב יותר גם בהיבט של תכנון במסלול מהיר של יחידות דיור וגם יינתנו מענים לצרכים של דיור בהישג יד", צילום: עמית שעל גדעון סער: "ההחלטות שיתקבלו יתנו מענה טוב יותר גם בהיבט של תכנון במסלול מהיר של יחידות דיור וגם יינתנו מענים לצרכים של דיור בהישג יד" | צילום: עמית שעל גדעון סער: "ההחלטות שיתקבלו יתנו מענה טוב יותר גם בהיבט של תכנון במסלול מהיר של יחידות דיור וגם יינתנו מענים לצרכים של דיור בהישג יד", צילום: עמית שעל

בוועדה הוצגו נתונים לפיהם מאז תחילת פעילות הוועדה אושרו כ-25 אלף יחידות דיור במסגרת הווד"לים וכ-1,000 יחידות נוספות נמצאות לקראת אישור. עוד נחשף בוועדה, כי בתוכניות שכבר אושרו רק 1,627 הן דירות קטנות (6%), רק 80 הן דירות להשכרה (0.3%) ו-0 דירות יועדו לדיור בהישג יד להשכרה (0%). נזכיר כי הווד"לים הם ועדות דיור לאומיות אשר מטרתן היא האצת תהליכי הבנייה בתוכניות קיימות. הוועדות פועלות במתכונת ובסמכות של ועדה מחוזית ומטרתן הייתה לאשר בתקופה הראשונה לפעילותן כ-50 אלף יח"ד. עד כה הוועדות לא עמדו ביעד זה וככל הנראה זו אחת הסיבות להארכת תוקף החוק.

שר הפנים גדעון סער אשר יזם את המהלך אמר בעקבות אישור הסעיפים בוועדה, "אני מאמין שההחלטות שיתקבלו כאן היום יתנו מענה טוב יותר גם בהיבט של תכנון במסלול מהיר של יחידות דיור - דבר שחיוני במצב שוק הדיור היום. וגם יינתנו מענים לצרכים של דיור בהישג יד. בשני הנושאים האלה אנחנו כולנו באותה חזית: זאת החזית למען החברה הישראלית".

ח"כ מירי רגב: ״מדובר בשינויים חשובים ביותר שעיקרם מתן פתרון למשבר הדיור העמוק בישראל. מטרת חוק הוודלים במקור להביא לדיור בר השגה ולתת מענה לכל הרבדים. מדובר בחוק חברתי שמביא בשורה חשובה לציבור בישראל . אנחנו נקדם גם את הדיור הציבורי בהמשך, זה פיתרון אחד מיני רבים למצוקת הדיור בישראל ויש לברך על ההישגים החשובים בחוק הזה״.

לדברי עו"ד גיל גן-מור נציג האגודה לזכויות האזרח בקואליציה לדיור בר השגה :"לכאורה יש פה הישג משמעותי, אבל הפרמטרים שלפיהם נדע האם השר גדעון סער רציני בכוונתיו ליצור מאגר של דיור בר השגה אמיתי יתבררו רק בחודשים הקרובים כשנראה את התקנות וכשנראה את היישום בפועל. רק אז נדע האם מדובר בהישג אמיתי או בניסיון למרוח שוב את הציבור כפי שנעשה לפני שנתיים עם חקיקת החוק. בכוונותינו כעת להמשיך לעקב אחר כל תוכנית לדיור".

ח"כ דב חנין, חבר הועדה ויו"ר שדולת הדיור והשדולה הסביבתית חברתית בכנסת אמר בדיון כי: "בחוק הקודם הובטח דיור בר השגה והוכנסו המילים דיור בר השגה אבל דיור בר השגה לא היה.

"ההישג שהשיגה הוועדה של רבע מכל פרוייקט לתמהיל של דירות קטנות, דירות להשכרה ודיור בהישג יד הוא צעד אמיתי קדימה שיבחן במימושו. החוק קובע כעת שלוש חלופות אבל לא יכול להיות מצב שאחת מהחלופות תהיה בשיעור אפס. בתוך כך חנין לא השמיע את דעתו על מהות חוק הווד"לים ואמר, "מדובר בחוק הפוגע במערכת התכנון והבנייה. התיקון הנוכחי הוא חמור אף יותר מהקודם, הוא פוגע גם באיזונים בכך שמכניס יזמים פרטיים וקרקעות פרטיות להליך המהיר שקודם ניתן רק למדינה, ובכך פותח פתח רחב לשחיתות. ראוי היה להכניס כאן גם דיור ציבורי. עד שהממשלה מביאה חוק כזה ראוי היה לפתור קודם כל את הבעיות החריפות ביותר ולתת מענה לאלה שממש אין להם סיכוי להגיע לדירה".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
מכבים שריפות בנפט.
כמה אויר ועצים לתעשיית הנייר מבזבזים אצלנו חכמי חלם, לא חבל ? איזה פתרון ואיזה נעליים. חוץ מלהגדיל את היצע הדירות מול הביקושים במשק אין שום פתרון הנתון בידי השלטון. כמות השטח הזמין לבניה ידוע ועל הממשלה לתמרץ את היזמים לבניה מוגברת ע"י הבטחת תשואה ומנגד וע"י מיסוי על קרקע זמינה שאינה בבניה. אפשר גם להקל על יבוא עובדים זרים ועל אפשרות הכנסת חברות זרות כקבלני משנה ליזמים המקומיים. בזמן מחסור, דיור בר השגה או דיור לשכירות ברת השגה הם סיסמאות פוליטיות ריקות מתוכן ותו לא. אי אפשר לשנות את כללי השוק באמצעות לולינות לשונית. בעצם אולי בסין אפשר כי אפילו ברוסיה כבר לא חופרים ככה סתם. דירות בנות השגה (המיועדות למעוטי יכולת) או דירות עבור דיור ציבורי (למחוסרי יכולת כרונים) בונים בתקופת שפל כדי לעודד צמיחה כלכלית ולא בזמן גאות כששוק הדיור בוער. ממילא השפעתם של מיעוטי וחסרי היכולת על שוק הדיור תהיה תמיד שולית ולא מפתרון בעייתם תצמח הישועה למחירי הדיור הגואים.
חוני המעגל פינות  |  25.11.13