אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרכבות המהירות של סין כובשות את המסילות ברחבי העולם צילום: בלומברג

הרכבות המהירות של סין כובשות את המסילות ברחבי העולם

מתאילנד ואוסטרליה ועד לקליפורניה ואירופה, סין מקדמת פרויקטים לרישות כלכלות מתפתחות ומתועשות במסילות שיקלטו רכבות קליע מתוצרתה. היתרון: ניסיון רב ותיאום יעיל בין חברות תשתיות לגופי מימון. המוקש: תהיות לגבי רמת הבטיחות

26.11.2013, 08:47 | רחל בית אריה

באוקטובר האחרון התקיימה פגישה של שרי אוצר ומסחר ממדינות ASEAN, ארגון מדינות דרום־מזרח אסיה, עם בכירים סינים בבייג'ינג. מפגשים כאלה אינם יוצאי דופן, אבל את תשומת הלב במפגש האחרון משך דווקא לי קה־צ'יאנג, ראש ממשלת סין, שהודה לשרים על כך שנסעו ברכבת מווחאן שבדרום סין עד בייג'ינג, וכינה את הנסיעה "תצוגת תכלית" של היכולת הסינית בתחום הרכבות המהירות.

קראו עוד בכלכליסט

ההערה לא נועדה רק להתפאר ביכולת הזאת. אחרי שהרחיבה בחמש השנים האחרונות את מערך רכבות הקליע, Bullet Trains, שלה בקצב חסר תקדים, סין מעוניינת לייצא לעולם את היכולות הטכנולוגיות וההנדסיות שרכשה בתהליך. העולם, כך נראה, מעוניין לא פחות.

התצוגה בדרך בת 2,200 הק"מ מהדרום לבייג'ינג, למשל, נועדה בעיקר עבור הנציגים מתאילנד, שמעוניינת לפתח מערך רכבות מהירות משלה. תאילנד פתחה השנה מכרז לביצוע הפרויקט שעלותו מוערכת ב־60 מיליארד דולר.

פרויקט הנדסי מסובך ויקר

מטרתו העיקרית היא לחלץ את תאילנד ממה שמכונה "מלכודת הכנסת הביניים", כמדינה שההכנסה בה גבוהה יחסית לזו שבמדינות מתפתחות, אך אינה מצליחה להגיע לרמה המקובלת במדינות המתועשות.

סין, בעצמה מדינת הכנסת ביניים, היא מתחרה אגרסיבית במיוחד במכרז, וראש הממשלה לי עצמו הגיע לבנגקוק בחודש שעבר כדי לדון בפרויקט, שעליו מתחרות גם חברות יפניות. אם תיקח על עצמה את הפרויקט, הוא יצטרף למיזם רכבות שסין כבר מקימה בלאוס. בנוסף, הפרויקט עשוי להשתלב בתוכנית עתידית שאפתנית של סין לחבר את אסיה כולה ברכבות מהירות, מסינגפור ועד קזחסטן והלאה לטורקיה ולאירופה, כשסין משמשת כמרכז העצבים של הרשת הזאת.

סין פתחה קו רכבת מהירה ראשון רק ב־2008, כשקו בייג'ינג־טיאנג'ין באורך של 100 ק"מ נחנך לקראת האולימפיאדה. מאז מסילות רכבת הקליע במדינה התרחבו בקצב מסחרר ויגיעו השנה לאורך כולל של 10,000 ק"מ.

ההתפשטות הזאת לא תמיד הלכה חלק: ביולי 2011 סין חנכה את הקו המדובר מאוד מבייג'ינג לשנגחאי – 1,300 ק"מ של מסילה שהרכבת גמאה בפחות מחמש שעות. החגיגות בקושי הסתיימו כשבהמשך אותו קיץ, תאונה קשה בין שתי רכבות מהירות בדרום סין הרגה יותר מ־40 בני אדם וגם הרבה מהאמון של הציבור הסיני בפרויקט.

ברקע התהיות לגבי מידת הבטיחות, ההתרחבות של סין ורצונה להפיק רווח מהניסיון שצברה בתחום מסילות הברזל אינן מוגבלות רק למדינה מתפתחות. אחרי שבנתה מסילות באפריקה, באסיה ובדרום אמריקה, סין מתרכזת כעת בשיווק טכנולוגיית רכבות הקליע שלה ובניית מסילות שמיועדות עבורן. השווקים נמצאים דווקא במדינות מפותחות, שיכולות להרשות לעצמן פרויקט הנדסי מסובך ויקר כל כך.

חברות סיניות נמצאות בשלבים מתקדמים של משא ומתן להקים מסילות לרכבות מהירות בקליפורניה ובאוסטרליה ולוטשות עיניים אפילו לאירופה, שנחשבת למובילה בתחום. באפריל ביקר בבייג'ינג מושל קליפורניה ג'רי בראון, המקדם הקמה של מערך רכבות מהיר במדינתו שעתיד להיות אחד מפרויקטי התשתית הגדולים ביותר שנבנו בארה"ב זה עשורים.

בראון מחפש בסין לא רק יכולת טכנית אלא גם משקיעים לפרויקט, שצפוי לעלות 68 מיליארד דולר. המצביעים בקליפורניה אישרו הנפקת אג"ח מדינה בסכום של 10 מיליארד דולר כבר ב־2008 כדי לממן את הפרויקט, אבל ביקורת קשה החלה להישמע וההתלהבות דעכה, כשהתברר שעלותו תהיה גבוהה פי כמה. בראון, עם זאת, נחוש בדעתו להוציא את הפרויקט אל הפועל בעזרת חברות יפניות, סיניות וגרמניות. "האנשים כאן תכליתיים", אמר בראון לכתבים מהמדינה שלו כשביקר בבייג'ינג. "הם לא יושבים ובוהים סתם. העולם נע במהירות גבוהה".

אופציית נסיעה מועדפת

בדומה לפרויקטים אחרים של תשתיות, גם בהתרחבות של הרכבת התחתית, סין מציגה יתרון בשל יכולתה לתאם בין החברות שבבעלות הממשלה, שבונות את המסילות והרכבות, ובין היכולת של הבנקים שלה, ובעיקר הבנק לפיתוח סין, להעניק הלוואות ארוכות טווח בתנאים נוחים. האופציה הזו קוסמת, בין השאר, גם לראש הממשלה בנימין נתניהו שמנסה לקדם את פרויקט הרכבת המהירה לאילת ולרתום את הסינים למימון ולביצוע שלו (ראה מסגרת).

התנאי של הבנקים הסיניים למימון פרויקטים הוא לעתים קרובות שכירת חברה סינית לביצוע העבודות, והיכולות הפיננסיות והטכניות משמשות גם לקידום מעמדה העולמי של המעצמה האסייתית.

גם ממשלת אוסטרליה נמצאת במגעים עם ממשלת סין לשיתוף פעולה בפרויקט עצום של מסילת רכבת מהירה שתחבר את הערים סידני, קנברה, מלבורן ובריסביין לאורך החוף המזרחי של המדינה.

אף שמבקרים בתוך סין תקפו בשנים האחרונות את הפרויקט וכינו אותו "בזבזני" ו"ראוותני", הרכבות, שמכונות במדינה "גאו טיה" (קיצור בסינית של "רכבת מהירה"), הפכו לחלק מהנוף ולאופציית נסיעה מועדפת על רבים. רשת המסילות, שהיא הרשת המהירה העמוסה בעולם, מגיעה היום לרבות מהערים המרכזיות של סין. עכשיו, נראה כי הסינים נחושים לייצא את סיפור ההצלחה הזה לעולם, ואולי גם להפוך בדרך את הגירעון האדיר שיצר הפיתוח בתוך סין לרווח, או לפחות לצמצם אותו מעט.

נתיב חלופי לתעלת סואץ: הרכבת הסינית עשויה לרדת גם לאילת

ההתפשטות העולמית של מסילות הברזל מתוצרת סין עשויה להביא אותן בקרוב גם לישראל.

קו הרכבת המהירה לאילת, שהתוואי שלו אושר בחודש שעבר בוועדת השרים לענייני פנים, יוקם ב"מעורבות סינית". כך על פי שר התחבורה ישראל כ"ץ.

המסילה, שתיועד בעיקר למטענים ואמורה להוות נתיב חלופי לתעלת סואץ, תגיע לאורך של 350 ק"מ, לפי התוואי שאושר. זמן הנסיעה בין תל אביב לאילת אמור להתקצר לשעתיים בלבד אם המסילה תיבנה ותיכנס לפעולה, מה שיעזור גם לתיירות לדרום. החלופה להעברת סחורות בין אסיה לאירופה אמורה לקסום גם לתעשיינים הסינים.

ראש הממשלה נתניהו והשרים מדגישים את המעורבות הסינית בפרויקט מאז שהחלו לקדם אותו, אולם עד עתה לא נחתם הסכם להקמת המסילה. שר התעשייה הסיני צ'ן דמינג ביקר בארץ במרץ האחרון ודן עם נתניהו באפשרות שהסינים ישתלבו בפרויקט. ייתכן שהם יעזרו גם לממן את המסילה, שעלותה צפויה להגיע ל־30 מיליארד שקל.

למעורבות הסינית האפשרית קמו גם מתנגדים כמו ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, שהזהיר מפני סיכון ביטחוני. גופים ירוקים וכלכלנים מביעים אף הם התנגדות לפרויקט כולו, שכדאיותו הכלכלית מוטלת בספק. צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר בוחן הצעות נוספות לפרויקט שהוגשו על ידי ממשלות צרפת, ספרד והודו.

 

תגיות