אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משקיעים באחריות: התקן הסביבתי לחברות הוא צורך לאומי צילום: בועז אופנהיים

משקיעים באחריות: התקן הסביבתי לחברות הוא צורך לאומי

תקן 10000 של מכון התקנים שפורסם השנה הוא מעין מורה נבוכים שמסייע לארגונים עסקיים להטמיע שיקולים חברתיים, סביבתיים וכלכליים. בעידן המודרני, חשוב שבמנהלים יבינו כי מדובר בגורם משמעותי בהצלחה עסקית

26.11.2013, 09:34 | ניר זיכלינסקי

השינויים הכלכליים והחברתיים בעולם, שאנו עדים להם כיום, מצביעים על צורך בשינוי תרבויות הניהול הקיימות. למעשה, ניהול אחראי והשקעות אחראיות הם הדבר הבא והם מחייבים התייחסות לנושאים כדוגמת קיימות ואחריות חברתית-סביבתית-כלכלית.

בשנת 2013 פירסם מכון התקנים הישראלי את תקן 10000 בנושא אחריות חברתית של ארגונים ועסקים, אשר מבוסס על התקן הבינלאומי ISO 26000.

התקן קובע מערכת של השקעות המבוססות על אחריות חברתית (Social Responsibility, להלן: SR) והוא מתייחס להזדמנויות ולסיכונים חברתיים, סביבתיים, כלכליים ואתיים. התקן אף מספק כלים לזיהוי נושאים שיש לטפל בהם במסגרת מערכת אחריות חברתית והדרכה בעניין יישום ותחזוקה של מערכות אלה.

אחריות חברתית או השקעה חברתית הינן האופן שבו הארגון מביא בחשבון שיקולים חברתיים, סביבתיים, כלכליים ואתיים בדרך להשגת הצלחה וקיום לטווח ארוך. בעידן המודרני, מהווים שיקולים אלה גורם חשוב בהצלחה ארגונית ועסקית. עם זאת, הארגונים זקוקים ל"מורה נבוכים" בתחום זה. זוהי הסיבה לשמה נוסח התקן. מטרת התקן לסייע לארגונים להגדיר את הסוגיות המחייבות בדיקה, לכוון אותם בדרך לבניית אסטרטגיה נכונה ולהתוות את השיטות למעקב ולבקרה על ביצועיהם ביחס ליעדים ועל שיפורים בניהול האחריות החברתית.

התקן מנוסח כך שיהיה ישים לארגונים מכל גודל או תחום, ויוכל להשתלב לתוך מערכות ניהוליות אחרות, כגון: מערכת ניהול איכות, מערכת ניהול סביבתית, מערכת ניהול פיננסית, מערכת ניהול בריאות ובטיחות תעסוקתית ומערכת ניהול יחסי עבודה.

נוסח התקן כולל את דרישות הסף המינימאליות מהארגון, אבל הוא מעודד מדיניות של "מעבר לציות לחוק" (Beyond Compliance), תוך מחויבות לנורמות מתקדמות.

התקן לא מתעלם מהצורך של ארגונים עסקיים לשאוף להשגת הצלחה פיננסית קצרת טווח וארוכת טווח. התפיסה העומדת בבסיסו היא, כי קיימת תלות הדדית בין הביצועים החברתיים של ארגון לבין הביצועים הפיננסים שלו, ולפיכך, ההנחיות הכלולות בו מתוכננות להשתלב בפעילות הארגון המיועדת להשגת הצלחה פיננסית. חשוב גם לציין כי התקן מיועד להתעדה (Certification) עבור ארגונים המעוניינים בכך ובניהול מערכת אחריות חברתית.

זיכלינסקי. ניהול אחראי והשקעות אחראיות הם הדבר הבא, צילום: בועז אופנהיים זיכלינסקי. ניהול אחראי והשקעות אחראיות הם הדבר הבא | צילום: בועז אופנהיים זיכלינסקי. ניהול אחראי והשקעות אחראיות הם הדבר הבא, צילום: בועז אופנהיים

במסגרת האחריות החברתית יש לכלול עקרונות מגוונים לרבות האמור כמו שקיפות, נשיאה באחריות, שיתוף מחזיקי עניין, התנהלות שהיא "מעבר לציות", והצבת נורמות אתיקה גבוהות.

אנו תקווה שתקן זה ייושם בישראל בחברות עסקיות ובארגונים כך שהדבר יביא לשינוי בתפיסת הניהול, יצור תהליך של השקעות אחראיות, ואין ספק שבמיוחד בתקופה זו, האמור מקבל משנה תוקף כצורך לאומי קיומי.

הכותב הוא מנכ"ל SRI Global Group, יו"ר משותף של ת"י 10000 במכון התקנים וועדת המראה של ISO 26000

תגיות