אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אולימפיאדת הבושה של פוטין צילום: איי אף פי

אולימפיאדת הבושה של פוטין

החזון של נשיא רוסיה היה לארח אולימפיאדת חורף בסוצ'י, שלאחר מכן תהפוך לאתר נופש לעשירי העולם. התוכנית הגרנדיוזית לא יצאה לפועל בגלל תכנון לקוי ושחיתות. מי הרוויח מכך? חברים של פוטין

01.12.2013, 10:39 | בלומברג

החזון של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ליצירת רוסיה חדשה ומועצמת, מונח כעת בידיים ובאתי החפירה של הפועלים שעובדים מסביב לשעון כדי להספיק את כל הבנייה בסוצ'י לפני אירוח האולימפיאדה היקרה בכל הזמנים. הבנייה של האצטדיון הראשי, בתי המלון והכפר האולימפי רחוקה מסיום. מה שברור הוא שאולימפיאדת סוצ'י, שתתקיים ב־7–23 בפברואר, תעלה פי שבעה יותר מאולימפיאדות החורף הקודמות לה - 48 מיליארד דולר. התקציב המקורי עמד על 12 מיליארד דולר.  

קראו עוד בכלכליסט

במהלך אולימפיאדת החורף האחרונה בוונקובר טען נשיא הוועדה המארגנת של סוצ'י 2014, דמיטרי צ'רנישנקו, שהבנייה תושלם שנתיים לפני טקס הפתיחה. אבל משאיות ודחפורים עדיין עובדים יום ולילה בכפר האולימפי שלחוף הים. בהרי קרסניה פוליאנה עובדים מחוץ למלון מריוט שנמצא אף הוא בבנייה. בעיר עסוקים בסלילת מדרכות ושתילת מדשאות. דמיטרי קוזאק, סגן ראש הממשלה, שאחראי על ההכנות אומר ש־95% מהמתקנים בסוצ'י כבר נבנו.

מכרזים למקורבים

פוטין החליט להפוך אתר מהעידן הסובייטי לאתר נופש עבור תיירים עשירים. סוצ'י, המאופיינת במזג אוויר נעים ונשלטה על ידי בתי נופש לעובדי המפעלים הקומוניסטים, מתמקדת כעת בבניית מלונות באיכות גבוהה ואתרי סקי. "זה סימבולי", אומר טים קאנון, מרצה מאוניברסיטת ליברפול שחקר את ההחזר הכלכלי מהוצאות על מתקני ספורט. "רוסיה מסמלת שהיא מדינה עשירה וגדולה ויכולה לעשות דברים מסוג זה".

ולדימיר פוטין, סוצ ולדימיר פוטין, סוצ'י 2014 | צילום: איי אף פי ולדימיר פוטין, סוצ

חלק ניכר מהכסף שהושקע בסוצ'י, שמכונה "הריביירה הרוסית", הועבר למכרים ותיקים של פוטין. לא מפתיע, בהתחשב בכך שרוסיה היא הכלכלה הגדולה המושחתת ביותר בעולם לפי מדד עמותת טרנספרנסי אינטרנשיונל. לפי קוזאק, "סוצ'י נזקקה להשקעות עצומות בתשתיות, כולל סלילת כבישים ותיקון מערכות הביוב". הוא ציין כי הערכת המחיר המקורית לא הביאה בחשבון את ההיקף המלא של העבודות, והדגיש כי הפרויקט האולימפי לא לווה בשום פרשת שחיתות מרכזית. "רק שלוש חברות בנייה נחקרות בחשד לגביית מחירים גבוהים מדי", אמר.

"המשחקים האלה חשובים לפוטין", אומר דיוויד וולצ'ינסקי, נשיא האגודה הבינלאומית של היסטוריונים אולימפים. "האגו שלו בסכנה. הקהל האמיתי של פוטין הוא האנשים המקומיים, והוא רוצה להכריז: 'הבאתי את העולם לסוצ'י וזכינו בהמון מדליות'".

טרור ומדליות

הבעיה היא שהמדינה המארחת מגיעה בצליעה לסוצ'י לאחר שזכתה בשלוש מדליות זהב בלבד בוונקובר, הביצועים הגרועים ביותר של המדינה באולימפיאדת חורף. מאז 1956, במשך עשר אולימפיאדות חורף רצופות הנבחרת הרוסית, שהתחרתה כחלק מברית המועצות או חבר העמים, זכתה במקום הראשון או השני מבחינת כמות המדליות שצברה. רצף ההצלחות הזה הסתיים ב־1992.

בעוד הבנייה והמרדף אחר מדליות הם שעומדים בלב ההתמקדות בסוצ'י, פוטין וההנהגה הרוסית עובדים גם כדי להבטיח שטרור לא ישבש את משחקי החורף. לשם כך פנה פוטין לארצות הברית ולמדינות אחרות, בבקשה שיסייעו להגן על האולימפיאדה על ידי זיהוי קיצונים מוסלמים, כולל מאות לוחמי ג'יהאד בסוריה.

קרוב ל־400 לוחמים ממוצא רוסי, רובם מצפון הקווקז, נלחמים בסוריה לצד המורדים בנשיא בשאר אל־אסד. כוחות הביטחון הרוסיים סופגים כמעט בכל יום התקפות של קיצונים בצפון קווקז שנחשב אחד האזורים העניים ביותר במדינה, ומשתרע מזרחית לעיר סוצ'י לאורך צ'צניה ועד לדאגסטן והים הכספי. מאז תחילת 2012 נהרגו יותר מאלף אזרחים ומיליטנטים בהפצצות ובקרבות ירי באזור.

ב־21 באוקטובר, לדוגמה, הרג מחבל מתאבד מדאגסטן שישה אנשים בפיצוץ באוטובוס בעיר וולגוגרד שבדרום רוסיה, הרחוקה פחות מ־700 ק"מ מסוצ'י ו־430 ק"מ מהגבול עם דאגסטן. האצטדיונים בסמוך לחוף הים ממוקמים 4 ק"מ מהגבול עם אבחזיה, מדינה צעירה יחסית, שהיתה בעבר מחוז של גיאורגיה.

רוסיה הביסה את צבא גיאורגיה במלחמה שפרצה באוגוסט 2008 בעקבות הכרזת העצמאות של אבחזיה ודרום אוסטיה, והכירה בהן כמדינות עצמאיות. גיאורגיה, מצדה, טוענת שרוסיה כבשה את האזורים הללו לאחר הקונפליקט. שר הפנים ולדימיר קולוקולטסב הודיע במסיבת עיתונאים שערך במאי בוושינגטון, לאחר פגישה עם התובע האמריקאי הכללי אריק הולדר, שכ־30 אלף קציני משטרה וחיילים יוצבו באזור סוצ'י במהלך אולימפיאדת החורף.

תיירים יגיעו?

ההוצאות על כבישים, שדות תעופה ופסי רכבת עוזרות לחזק את הכלכלה המקומית, ומעניקות לתושבים המקומיים קשרים עם הממשלה הכללית — מציין קאנון, המרצה מליברפול, שביקר בסוצ'י בחודש שעבר. עם זאת, התיירים עשויים להתקשות להגיע לעיר, המרוחקת 1,290 ק"מ ממוסקבה, ורק טיסות בינלאומיות מעטות נוחתות בה מערים כמו לונדון. נוסף לכך, כמה קבוצות כבר קראו להחרים את האירוע לאחר שהפרלמנט הרוסי העביר חוקים נגד הקהילה ההומולסבית ברוסיה.

נושא התחבורה והתיירות העלה חששות שההרים וסוצ'י לא באמת יוכלו להפוך לאתרי נופש חורפיים לאחר סיום אולימפיאדת החורף, ועיני העולם יעברו לברזיל — קודם בשל המונדיאל שיתקיים במדינה ביוני וביולי, ואז בשל אולימפיאדת הקיץ שתארח ב־2016.

להערכת כריס וויפר, שותף בכיר בחברות הייעוץ מאקרו במוסקבה, ההזדמנות הטובה ביותר של סוצ'י לרשום הצלחה לאחר האולימפיאדה תלויה בנכונות המדינה להעניק לה רישיון אזורי להימורים.

"השאלה אם תג המחיר הגבוה ישתלם תלויה ביכולת של סוצ'י למשוך תיירים מקומיים", מסביר וויפר, שהוכתר כאסטרטג ההשקעות הטוב ביותר ברוסיה ב־2013 על ידי המגזין "Institutional Investor". "אם ימזגו את המודל של לאס וגאס עם ענפי ספורט החורף, האתר עשוי להישאר עמוס 365 יום בשנה".

המיליארדים שהוצאו על הפרויקט האולימפי כוללים חוזים עם בני בריתו של פוטין, כמו ארקדי רוטנברג, חבר ילדות ושותף לשעבר לאימוני הג'ודו של הנשיא. החברות שבבעלותו של רוטנברג זכו בחוזים בשווי של 227 מיליארד רובל (7.1 מיליארד דולר) לפחות עבור האולימפיאדה, כך לפי נתונים שנאספו ממסמכים שהגישו החברות והממשלה. הסכום הזה גבוה מהתקציב הכולל לאולימפיאדת החורף בוונקובר, אך מהווה רק 15% מהערכת התקציב האחרונה ברוסיה לאירוע בסוצ'י. אולימפיאדת הקיץ שנערכה בשנה שעברה בלונדון עלתה 8.8 מיליארד ליש"ט (13.4 מיליארד דולר). "המורשת מספר 1 של אולימפיאדות היא חובות", אומר וולצ'ינסקי. "אך נראה שאולימפיאדת סוצ'י זוכה במדליית הזהב של השחיתות. היא הציבה את הרף גבוה מתמיד".

דמיטרי פסקוב, דוברו של הנשיא, ציין כי למערכת היחסים של רוטנברג עם פוטין כלל לא היתה השפעה על הענקת החוזים של האולימפיאדות. "הוא עורך את העסקים שלו באופן עצמאי", אמר. רוטנברג הבהיר כי החברה שלו זכתה בחוזים "בלי שום תחרות, מכיוון שאף חברה אחרת לא היתה יכולה להתמודד איתם". "כדי לזכות בחוזים האלה צריך חברה שיכולה לעמוד בהם, וגם כזו שמעולם לא נכשלה בביצועים", אמר.

חם, חם בסוצ'י

גם אם חוזי הבנייה יושלמו לפני טקס הפתיחה, עדיין נותרה שאלת מזג האוויר. הטמפרטורות בסוצ'י עומדות בפברואר על ממוצע של 10 מעלות צלזיוס, כך שמתעוררות ספקות לגבי רמות השלג במדרונות הסקי. המארגנים אחסנו כמה מאות אלפי טונות של שלג מהחורף שעבר כדי להבטיח שהמסלולים יהיו מכוסים בשלג. "מובן מאליו שישנה עוד עבודה רבה לעשות כדי שהמתקנים יהיו מוכנים לפני טקס הפתיחה", אומר וויפר, שביקר בחודש שעבר בסוצ'י. "תחושת המיידיות ברורה והמוטו המקומי הוא: כישלון אינו אופציה".

תגיות