אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יבשת הסטארט-אפ: החברה מגאנה שמחפשת עובדים בתל אביב צילום: אריאל שרוסטר

יבשת הסטארט-אפ: החברה מגאנה שמחפשת עובדים בתל אביב

עשרות חברות השתתפו בתחרות פיתוח לעולם השלישי שנערכה בישראל בשבוע שעבר. את עיקר תשומת הלב משך mPharma, סטארט-אפ מגאנה, שהגיע לגייס עובדים למיזם שלו: אפליקציה למעקב אחר התפרצות של מחלות

27.11.2013, 12:37 | הראל עילם
בין שלל המשתתפים והסטארט-אפיסטים שגדשו את קמפוס גוגל בתל אביב בשבוע שעבר בלטו שני אורחים, שההאקתון שעוסק בפיתוח טכנולוגיות עבור העולם השלישי קרוב ללבם במיוחד. אל האירוע, שבמסגרתו קבוצות מפתחים צריכות להציג מוצר שמתמודד בצורה ישירה עם הבעיות של אפריקה ומדינות מתפתחות בתוך פרק זמן קצוב, הם הגיעו לא כמתחרים אלא ככאלה שכבר עשו את זה - והקימו חברה משלהם בגאנה שבלב אפריקה המערבית.

קראו עוד בכלכליסט

גרגורי רוקסון - שהגיע לאירוע שארגנו במשותף תנועת CleanWeb העולמית, חממת TerraLabs וארגון IsraelDev - ושותפו עמנואל פוקו הגיעו כדי לקדם את mPharma - פיתוח ייחודי בתחום הרפואה שנועד להביא את הקדמה לאפריקה. "הרבה אנשים רוצים לשנות את אפריקה, אבל אפריקה משנה את עצמה.

זאת הדרך היחידה שזה יכול לקרות", מספר רוקסון, שבחר לחזור למדינת הולדתו לאחר שקיבל מלגה לאוניברסיטת פרינסטון היוקרתית, במטרה לפתור את הבעיות הרבות שאיתן מתמודדת היבשת.

צוות mPharma. מימין: עמנואל פוקו, ג צוות mPharma. מימין: עמנואל פוקו, ג'יימס פינוקיין, גרגורי רוקסון ודניאל שוקימס | צילום: אריאל שרוסטר צוות mPharma. מימין: עמנואל פוקו, ג

לצד רוקסון ופוקו, חברי ילדות שכעת שותפים למיזם, הגיעו לארץ שני יזמים אמריקאים שכה התלהבו מהחזון שלו עד שהצטרפו אליו בגאנה.

המובייל בשירות הרפואה

אפריקה היא שוק מעניין ובעייתי, שבו לכל אדם כמעט יש מכשיר סלולרי, אבל לחלק נכבד מהאוכלוסייה אין גישה קבועה לשירותים רפואיים, תשתית חשמל וטלפוניה ומים זורמים. בין השאר, לרוב בתי החולים אין שום גישה למחשוב מתקדם. ב־1999, משלוח של תרופות פגומות הרג מאות תינוקות במשך חודשים - אבל ללא תיאום בין בתי החולים, וכן החולים והרופאים עצמם, לקח זמן רב עד שהבעיה אותרה. "מבחינתי זו דוגמה לכל הבעיות באפריקה", אמר רוקסון. "יש סיוע מערבי, יש רצון טוב, אבל מכיוון שאין תשתיות מבוססות אף אחד לא קישר בין כל המקרים".

את זה אמורה mPharma לפתור - אפליקציית סלולר המיועדת לטלפונים פשוטים, ומאפשרת לחולים ולרופאים להישאר בקשר אחרי הטיפול, ולרופא לכתוב מרשמי תרופות ללא צורך בנייר. הרעיון הוא שהחולים יוכלו לקבל את המרשם בהודעת טקסט ולמלא אותו בכל בית מרקחת, ואחר כך לדווח לרופא על התוצאה. רופאים גם יוכלו לסרוק מרשמי נייר קיימים על ידי המצלמה.

"השאלה היתה איך אפשר למנף את מהפכת המובייל באפריקה כדי לסייע לנושא חלוקת התרופות והסיוע. זה גם קל יותר להשיק את זה באפריקה: רופאים תמיד מהססים לאמץ טכנולוגיה חדשה, אבל באפריקה הם דווקא פתוחים לקפוץ קדימה".

המדינה הראשונה שאימצה את הטכנולוגיה היא זמביה, שם קליניקות ניידות, כל אחת גדולה ממשאית ממוצעת, נעות מכפר לכפר ומטפלות באלפי חולים. על ידי mPharma, הרופאים יוכלו להיות בקשר עם החולים שלהם גם אחרי שנעו לכפר אחר.

לפי רוקסון, הבעיה הגדולה ביותר היא הבירוקרטיה המקומית: "לא ציפיתי כמה כאוס יהיה. לכל רוקח ובית חולים יש שיטה משל עצמו. אין סדר. אין היגיון. כל מדינה ועסק צריך התאמה משל עצמו".

עכשיו מתכוון רוקסון להקים מרכז פיתוח בישראל ולגייס כאן עובדים עבור mPharma. "יש הרבה מאוד אהבה באפריקה לישראל. ישראל חזקה בכל הטכנולוגיות שאנחנו צריכים - סולאר, חקלאות, תשתיות, תקשורת. ישראל היא מדינת הסטארט-אפ. אפריקה היא יבשת הסטארט-אפ".

כמה מאות נרשמים

הסלולר מחולל כיום מהפכה באפריקה. חקלאים יכולים לבדוק את מחירי התבואה מרחוק ולהחליט מה לזרוע, סוחרים מעבירים אחד לשני כספים דרך הודעות טקסט במציאות שבה אין סניפי בנק ושודדים תוקפים עוברי רוח כמעט מדי יום.

האתגר המשמעותי לפיתוח טכנולוגיות לאפריקה ולשאר העולם המתפתח הוא זה שמשך מאות מפתחים, מהנדסים ויזמים ישראלים להשתתף בהאקתון. אחד היזמים שמאחורי הפרויקט הוא ברק גולדשטיין, שותף בחממה וקרן ההון סיכון Terra, שמנהלת 50 מיליון דולר להשקעה בחברות המפתחות למדינות עולם שלישי.

"לאפריקה יש מקום חם בלב עבורי", אמר גולדשטיין. "ברוב המקרים, קרנות משקיעות רק בשווקים מפותחים כי שם הן חושבות שיש כסף. אבל יש פוטנציאל אדיר באפריקה. אני רוצה להשקיע במיזמים שיש להם השפעה - לא רק כלכלית, אלא על החיים שלנו ועל הסביבה". לדבריו, הוא הופתע מההיענות. "ציפיתי שיגיעו במקרה הטוב כמה עשרות אנשים אבל נרשמו מאות. כולם התקבצו לקבוצות עוד לפני שהגיעו לכאן, חשבו על רעיונות, על בעיות שאפשר לפתור, וכיצד. נוצרה כאן קהילה מאוד חזקה".

תגיות