אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל Car2Go: "גוש דן יהפוך למבוי סתום מבחינה תחבורתית עד 2020" צילום: ענר גרין

ועידת הקיימות

מנכ"ל Car2Go: "גוש דן יהפוך למבוי סתום מבחינה תחבורתית עד 2020"

יוני גדיש אמר את הדברים בדיון על עירוניות וקיימות והכריז כי יש לקדם כבר היום מודלים חלופיים של תחבורה בערים. דרור גרשון, מנכ"ל תנועת מרחב, טען כי יש להפסיק לבנות שכונות מרוחקות ממרכזי הערים

27.11.2013, 14:20 | רן אברמסון
"עלות הפיתוח של בניית דירה חדשה במרכז העיר היא רבע מעלות הפיתוח של בניית דירה חדשה בקרקע בשולי העיר",  כך טען היום דרור גרשון, מנכ"ל תנועת מרחב לעירונית מתחדשת, בפאנל בנושא קיימות כמנוע עסקי לעירוניות מנצחת שנערך במסגרת ועידת הקיימות של "כלכליסט". "ישראל היא המדינה עם צמיחת האוכלוסייה המהירה בעולם המערבי וחייבים לבנות בתוך הערים. הערים שלנו הן מאוד דלילות", הוא הדגיש.

קראו עוד בכלכליסט

כתבת הנדל"ן של כלכליסט, עינת פז פרנקל, שהנחתה את הפאנל, שאלה את גרשון, אדריכל במקצועו, על הבעיות התכנוניות שמכבידות על הערים, במיוחד לאור מצוקת הדיור החמורה במדינת ישראל. גרשון קבל על כך שכל זרועות התכנון של מדינת ישראל לא שינו את תפיסת העולם המקצועית שלהן מאז תקופת קום המדינה. "ישראל היא מדינה מאוד עירונית, אבל רוב הערים לא מתנהגות כמו ערים. בונים כאן שכונות מגורים בשולי הערים, שמרוקנות את הערים", אמר גרשון. "התפיסה של הפרדת שימושים, לפיה גרים במקום אחד ועובדים במקום אחר התפתחה במאה ה-19 וזו תפיסה שיצרה אזורים לא עירוניים ולא מקיימים", ציין גרשון.

משתתפי הפאנל בנושא קיימות ועירוניות. מימין: כתבת הנדל"ן של כלכליסט, עינת פז פרנקל, עופרה רהב, אברום בן יוסף, דרור גרשון ויוני גדיש, צילום: ענר גרין משתתפי הפאנל בנושא קיימות ועירוניות. מימין: כתבת הנדל"ן של כלכליסט, עינת פז פרנקל, עופרה רהב, אברום בן יוסף, דרור גרשון ויוני גדיש | צילום: ענר גרין משתתפי הפאנל בנושא קיימות ועירוניות. מימין: כתבת הנדל"ן של כלכליסט, עינת פז פרנקל, עופרה רהב, אברום בן יוסף, דרור גרשון ויוני גדיש, צילום: ענר גרין

סמנכ"לית הקיימות של קבוצת שיכון ובינוי, עופרה רהב, התייחסה להיבט נוסף של מצוקת הדיור מנקודת מבט סביבתית, והיא המחיר הגבוה יחסית של בנייה ירוקה. "בנייה ירוקה לא נותנת לנו ערך מיידי. אבל, היא נותנת ערך עתידי ללקוחות שלנו. ההסתכלות על ניצול נכון של משאבים, ההסתכלות ארוכת הטווח היא ההסתכלות הנכונה". רהב קראה לחברות בנייה נוספות בישראל לאמץ את הבנייה הירוקה. "מדובר באתגר שיש בו מקום להרבה שחקנים ואנחנו מאמינים שכאשר הם יבואו, זה יעודד התפתחויות טכנולוגיות חדשות ויהפוך בסופו של דבר את הבנייה הירוקה לסטנדרט", אמרה.

נושא מהותי בחיים העירוניים הוא התחבורה. אחד התחומים שמתפתח במהירות בשנים האחרונות, עם הטעמת החשיבה על קיימות בערים, הוא שיתוף המכוניות. יוני גדיש, מנכ"ל חברת שיתוף המכוניות Car2Go, הסביר ש"אדם שמשתמש במכונית באמצעות שירות שיתוף מכוניות, יעשה בה 75% מהנסיעות שהיה עושה במכונית בבעלותו הפרטית", לדבריו של גדיש, צמצום הנסיעות מפחית את זיהום האוויר בעיר ותורם גם להפחתת העומס בכבישים ובמקומות החניה. "ברגע שמקשרים בין הנסיעה לבין עלות הנסיעה זה כואב בכיס, וזו דרך להפחית את ההשפעות הסביבתיות ואת העומס בכבישים", אמר גדיש. "לפי התחזיות היום, גוש דן יהפוך למבוי סתום מבחינה תחבורתית עד 2020. יש גבול לכמה כבישים וחניונים אפשר לבנות ולכן צריך לקחת בחשבון מודלים חלופיים של תחבורה בערים, כמו שיתוף מכוניות, אופניים וכמובן תחבורה ציבורית יעילה", ציין גדיש.

אברום בן יוסף, סמנכ"ל ההנדסה והטכנולוגיה במקורות, ציין שהחברה פועלת כדי לנצל באופן מיטבי את מי השטפונות בערוץ נחל איילון, ובכך למנוע גם הצפה של נתיבי איילון. המים מופנים למאגרים עיליים ומשמשים להשקיית גידולי שדה.  

עופרה רהב משיכון ובינוי התייחסה לטענה שחלק גדול מהחברות מבצעות מיתוג ירוק רק מפני שהדבר מיטיב עם תדמיתם ("גרין ווש"). "עבורנו ירוק הוא חלק מתפיסת עולם כוללת", הסבירה רהב, "כאשר אנחנו עוסקים בזה אנחנו עוסקים גם בהיבטים חברתיים, קיום שיח עם הקהילה, עם עמיתים עסקיים, עם ארגונים לא ממשלתיים וגם עם מוסדות. עבורנו זה לא טרנד אלא משהו בסיסי בתפיסת העולם"..

תגיות