אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גיוסי עתק, תחרות קשה והרבה לקוחות מבולבלים צילום: תומי הרפז

גיוסי עתק, תחרות קשה והרבה לקוחות מבולבלים

בחינת תעודות הסל על יורוסטוקס 600 מעלה כי בעוד על פניו קסם ותכלית מציעות דמי ניהול נמוכים, שורה של סעיפים נסתרים מקשה על השוואה אמיתית

28.11.2013, 08:32 | רחלי בינדמן

התחרות בענף תעודות הסל על השוק האירופי מגיעה למחוזות חדשים. ארבע חברות תעודות הסל הפועלות בענף - קסם, תכלית, פסגות והראל - השיקו תעודות העוקבות אחר מדד יורוסטוקס 600 ומספקות במקביל הגנה מפני החשיפה ליורו, כלומר המשקיע בתעודה חשוף רק לתשואת המדד ולא לתנודות בשער המטבע. התעודות גייסו מאות מיליוני שקלים לאחר הכרזות אנליסטים ומנהלי השקעות מעריכים כי באירופה הם עשויים לייצר תשואות עודפות.

קראו עוד בכלכליסט

תעודת סל היא מוצר גנרי, שמציע ללקוחות את תשואת המדד שאחריו היא עוקבת, ולכן התחרות נמצאת בגזרת דמי הניהול. אלא שמאחר שבתעודות השקליות (שמנטרלות חשיפה מטבעית) יש מוקדי רווח רבים ולא כל כך שקופים ללקוח, דמי הניהול שמדווחים ללקוח אינם חזות הכל. כך, חברות תעודות הסל גוזרות קופון גם ממרווחי ריבית בשל הפרשי הריביות על היורו ועל השקל, ושומרות לעצמן חלק מהדיבידנד המתקבל על המניות שתחת המדד. בתחרות בין חברות תעודות הסל, כל אחת מהחברות ניסתה להציע הנחה במקום אחר ולטשטש מוקדי רווחיות אחרים - עד להתערבות רשות ני"ע.

לפני כשבועיים נאלצה חברת תעודות הסל של הראל להוציא דיווח הבהרה לבורסה לקראת הנפקה שהיא צפויה לבצע של תעודה העוקבת אחר מדד יורוסטוקס 600 השקלי. במסגרת הפרסומים שלה ציינה הראל כי היא מתכננת לחלק "דיבידנד ברוטו" - כלומר לחלק את כל הדיבידנד שיתקבל מהמניות שנמצאות תחת המדד ללא ניכוי מס.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

משקיעים זרים שרוכשים מניות בחו"ל נדרשים לשלם מס על דיבידנד - שיעור המס העומד באירופה הוא כ־20%. לעומתם, גופים מוסדיים המשקיעים במניות באירופה פטורים מתשלום המס. אלא שחברות תעודות הסל הישראליות יכולות לחסוך בעלויות המס באמצעות רכישת חוזים עתידיים על המדד האירופי במקום רכישת המניות עצמן. חוזים אלו נסחרים גם על ידי משקיעים מוסדיים מקומיים באירופה שלא משלמים את המס - באופן שהחוזה מתומחר לעתים לפי תשואת דיבידנד גבוהה יותר מזו שמתקבלת אם המס מנוכה במלואו.

הראל, למעשה, הציגה בדף המוצר לקראת ההנפקה מצג שלפיו היא הולכת לתת למשקיעים בתעודה את מלוא הדיבידנד ללא ניכוי עלות המס. רשות ני"ע שראתה את הפרסומים מיהרה להתערב, כיוון שמדובר בפרסום שסותר את פרטי התשקיף של הראל, שלפיו הראל תעניק לפחות את תשואת הדיבידנד נטו, ורק אם תצליח לקנות חוזים שמתמחרים תשואת דיבידנד גבוהה יותר - תעניק גם את הרווח העודף ללקוח ולא תשמור אותו לעצמה. הראל נדרשה להוציא דיווח המבהיר כי אינה מתחייבת להעניק דיבידנד ברוטו.

בהשוואה שביצע "כלכליסט" בין ארבע החברות המתחרות על תעודת יורוסטוקס 600 שקליות, נראה כי על פניו התעודה של קסם היא הזולה ביותר. התעודה גובה 0.1% דמי ניהול ושומרת לעצמה מרווח ריבית של 0.45%. כלומר, דמי הניהול האפקטיביים שלה הם 0.55%. לכאורה, גם התעודה המתחרה של תכלית מציעה דמי ניהול אפקטיביים זהים. אבל להבדיל מקסם, תכלית מגלגלת לפתחו של הלקוח את עלויות גידור המטבע, מה שהופך את התעודה של קסם לעדיפה יותר.

התעודה של פסגות היא היקרה ביותר והיא גובה דמי ניהול אפקטיביים של 1.25%. הראל מציעה לכאורה את התעודה בחינם ללא דמי ניהול, אך מתברר כי היא שומרת לה את רוב מרווח הריבית, ולפיכך דמי הניהול האפקטיביים בתעודה שלה עומדים על 0.775%. עם זאת, להבדיל מהתעודות המתחרות - הראל היא היחידה שמתחייבת לתת ללקוח את כל הדיבידנד שיתקבל בפועל (ללא ניכוי מס), ולא רק את הדיבידנד נטו. גם במקרה זה קשה לתמחר את שווי ההטבה, והדבר תלוי עד כמה תצליח הראל לרכוש חוזים שמניבים דיבידנד ללא ניכוי המס. מעניין כי במסגרת תיקון חקיקה שמובילה רשות ני"ע, חברות תעודות הסל לא יורשו יותר לשמור לעצמן רווחים עודפים אם אלו עולים על הדיבידנד נטו שמחולק ללקוח. בכל מקרה, בסוף כל חודש יידרשו החברות לפרסם דו"ח תשואות נטו, שיציג את התשואה של התעודה אחרי ניכוי כל העלויות הישירות והעקיפות והחבויות שלה.

תגיות