אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעה: רשויות מקומיות יוכלו להקים דיור בר השגה על קרקע שהופקעה צילום: יובל חן

הצעה: רשויות מקומיות יוכלו להקים דיור בר השגה על קרקע שהופקעה

ועדת שרים תדון ביום א' בתיקון לחוק שהגישו כמה חברי כנסת; "המטרה של דיור בר השגה חשובה לא פחות ממטרות ציבוריות אחרות שהוכרו בחוק ואשר למענן ניתן להפקיע קרקע"

29.11.2013, 11:29 | עינת פז-פרנקל
ועדת השרים לחקיקה תדון ביום ראשון בתיקון לחוק התכנון והבנייה שיזמה קבוצת חברי כנסת בראשות איציק שמולי (העבודה), ושיאפשר הקמת דיור בר השגה על קרקע שהופקעה לצורכי ציבור.

קראו עוד בכלכליסט

חוק התכנון והבנייה מתיר לרשויות מקומיות להפקיע מקרקעין שנועדו בתוכנית מתאר לצרכי ציבור לשורה של מטרות ציבוריות עליה מחליט שר הפנים. הצעת החוק שיזמו שמולי, דב חנין, יריב לוין, אורלי לוי אבקסיס, עמרם מצנע, יעקב מרגי, ניתן הורוביץ, נחמן שי, משה מזרחי, שלי יחימוביץ' ומנחם אליעזר מוזס, מבקשת לקבוע מטרה נוספת ברשימת צרכי הציבור שבגינן תותר הפקעת מקרקעין, והיא "דיור בר השגה לצעירים", כך לשון הצעת החוק.

"מטרה זו חשובה לא פחות ממטרות ציבוריות אחרות שהוכרו בחוק אשר למענן ניתן להפקיע מקרקעי ציבור: כגון בתי משפט, תחנות כיבוי אש, משרדי רשויות מקומיות ועוד", כך לפי דברי ההסבר להצעת החוק. "בשנות החמישים הכיר המחוקק במטרה ציבורית שלמענה מותרת הפקעה לצרכי ציבור – שכונת מגורים לעולים חדשים, וזאת לאור צרכי השעה באותן השנים".

איציק שמולי, צילום: אלכס קומולויסקי איציק שמולי | צילום: אלכס קומולויסקי איציק שמולי, צילום: אלכס קומולויסקי

לא ברור עדיין כמה אפקטיביות עשויות להיות הפקעות מסוג זה, שכן בתי המשפט מוצפים זה עשור בעשרות תביעות של בעלי קרקעות שנכסיהם הופקעו לצרכי ציבור. אך אם תאושר הצעת החוק, ובהינתן שיתוף פעולה מצד ראשי הערים, יש לה פוטנציאל להניב עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ, שיוכלו להיבנות על שטחי ציבור.

"לכל הרשויות המקומיות בארץ עשרות דונמים של שטחים לבנייני ציבור שלא נבנו מסיבות שונות, והם עומדים שוממים, בלתי מנוצלים", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "לכן, מוצע לערוך שינוי בחוק התכנון והבנייה שיאפשר לנצל בצורה מושכלת את הקרקע הציבורית שבידי הרשויות למטרה ציבורית חשובה לא פחות – דיור בר השגה לזוגות צעירים וזכאי משרד השיכון, על פי קריטריונים שיקבעו שר הפנים בהתייעצות עם שר השיכון ובאישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת".

עם זאת נראה כי הצעת החוק, המתמקדת ברשויות מקומיות, מתעלמת מהקריטריונים לדיור בר השגה שקבעו זה לא מכבר קבינט הדיור של הממשלה ומועצת מקרקעי ישראל בנוגע לקרקעות מדינה שישווקו למטרה זו.

לדברי שמולי, הצעת החוק מגלמת כמה יתרונות: "יצירת איזון בין צרכי הרשויות המקומיות לבין הצרכים הלאומיים בפתרון מצוקת הדיור; שימוש בשטחים שאינם מנוצלים, ועידוד תהליכי התחדשות ושילוב אוכלוסייה צעירה בערים".

   

הצעות חוק בנושא זה הונחו בעבר על שולחן הכנסת, אך לא הבשילו. במקביל, מנסה בימים אלה שר הפנים גדעון סער לקדם צו להפקעת קרקעות לדיור בשכירות במחיר מופחת, במסגרת תיקון לסעיף אחר בחוק התכנון.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
הבלוף של דיור בר השגה
דיור בר השגה הוא מלל פוליטי חסר תוכן מעשי. אין שום רשות מקומית שרוצה בתחומה אוכלוסיה הנזקקת לדיור בר השגה ע"פ הגדרות משרדי הממשלה ואין הצדקה חברתית לסוג כזה של בניה. במשטר דמוקרטי לא יעלה על הדעת לקחת רכושו של אדם ולהעבירו לאחר באמצעות חקיקה. שינוי מטרות ההפקעה לצורכי ציבור לבניה לדיור בר השגה הוא פאסאדה פוליטית שגם אם באורח פלא יעבור חקיקה הוא יפסל ע"י בג"צ בעקבות חוק כבוד האדם וחרותו (ורכושו) והוא לא יותר מזריית חול בעיני הציבור. גם היום, כשמחירי הדיור בשיא כל הזמנים, יכולים מי שמגדירים את עצמם כזכאים לדיור בר השגה לרכוש דירות במחיר שיהיה בכל מקרה נמוך ממחיר דירות חדשות ומוזלות באזורי הביקוש בגוש דן, בערים לוד ורמלה , מרחק של פחות מעשרים ק"מ ממרכז ת"א עם אפשרות שימוש ברכבת עוקפת פקקים. ע"פ טיעוניו של ח"כ שמולי הן יצעירו את אוכלסייתן וחזקו אותן דמוגרפית וכלכלית. מי שראה שם תורים של קונים שיקום. רוצה המדינה דיור ציבורי ? שתלך ותרכוש דירות מתאימות לנזקקים לדיור ציבורי ע"פ ההגדרות שנקבעו. הדוגמה של לוד ורמלה מצויינת להגכחת הטענה בצורך בדיור בר השגה.
חוני המעגל פינות  |  01.12.13
לכל התגובות