אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מהפכה חברתית: מדד מעלה היכה את ת"א־25

ניתוח מדדי המניות בישראל מעלה כי מבחינת שילוב של תשואה וסיכון, מדד האחריות החברתית, כמו גם מדדי היתר, רשמו ביצועים עדיפים על פני מדדי המניות הגדולים. וגם — האם כדאי היה להשקיע במדד החברות שחילקו דיבידנד? ניתוח מדדים, טור חודשי חדש

01.12.2013, 08:05 | בועז בן־נון - IFO

אחד הכלים החשובים ביותר בעולם ההשקעות הוא המדדים: אותם מוצרים פיננסיים המשקפים רמת מחירים משוקללת של קבוצות של ני"ע.  

קראו עוד בכלכליסט

הדירוג החודשי של "כלכליסט" ו־IFO בוחן קבוצות של מדדים לפי תחומי השקעה. הדירוג מבוסס על שקלול של תשואה וסיכון: מדדים שסבלו מתקופות עם ירידות משמעותיות יותר — דירוגם יופחת. הדירוג נקבע על פי תשואה מתואמת סיכון של מורנינגסטאר, 50% לשלוש שנים ו־50% לחמש שנים. לאחרונה מתבהרת מגמה של חזרה למניות, ותעודות הסל על המדדים נהנות מגיוסים גבוהים. לכן בחרנו להתמקד בטור הראשון במדדי המניות בארץ, כאשר הנתונים נכונים לסוף אוקטובר.

מדד המניות המוכר ביותר הוא ת"א־25, המכיל את 25 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה. בקבוצת מדדי שווי השוק ניתן למצוא גם את ת"א־100, המאגד את 100 החברות בעלות השווי השוק הגבוה ביותר; ת"א־75, המכיל את מניות ת"א־100 בניכוי מניות ת"א־25; ת"א יתר־50, שבו מיוצגות 50 החברות עם השווי שוק הגבוה ביותר שאינן נכללות בת"א־100; מדד היתר, המאגד את כל המניות שאינן בת"א־100; מדד המניות הכללי, שכולל את כל המניות הנסחרות בבורסה; ומדד מניות והמירים כללי, שכולל את כל המניות וההמירים הנסחרים בבורסה.

בנוסף ישנה קבוצה של שני מדדים "איכותיים" — מדד תל־דיב הכולל את המניות שתשואת הדיבידנד השנתית המינימלית שלהן עמדה על 2% בשתיים מתוך שלוש השנים האחרונות, ומדד ת"א־מעלה שכולל מניות של חברות המדורגות בדירוג ארגון "מעלה" לאחריות חברתית.

ת"א־25 ות"א־100 מושפעים באופן המשמעותי ביותר מהסביבה הגיאו־פוליטית המתנדנדת. בנוסף, מדדים אלו מושפעים — לטוב או לרע — מקובץ קטן של חברות. וכך, תשואות מדד ת"א־25 עמדו ב־18 החודשים האחרונים על 10.6%, בשלוש השנים האחרונות הן עמדו על 1.1%, ובטווח הזמן הארוך של חמש שנים השיג המדד תשואה של 77.6%. הקורלציה הגבוהה בין ת"א־25 לת"א־100, שעומדת על 0.98, הביאה לכך שמדד ת"א־100 השיג באותם פרקי זמן תשואות של 8.9%, 1.2%- ו־79.9% בהתאמה.

אם נבחן את המדדים האיכותיים, מדד תל־דיב יצר אמנם תשואה של 30.3% ב־18 החודשים האחרונים, תשואה שלילית של 3.4% בשלוש השנים האחרונות ו־140.5% בחמש השנים האחרונות, אך עבור משקיע סולידי, נדנדת התשואות של מדד זה עשויה להיות אגרסיבית מדי.

מדד מעלה, המאגד חברות שעומדות בקריטריונים ובהם שמירה על איכות הסביבה, שקיפות ושמירה על זכויות העובדים, רשם בשנה וחצי האחרונות תשואה של 33.6%, ובחמש שנים — 86.2%, אך עם סטיית תקן גבוהה.

אם נבחן את מדדי החברות הקטנות, נראה כי אלו השיגו תשואות טובות יותר ממדדי הגדולות: בחמש השנים האחרונות רשם מדד ת"א יתר־50 תשואה של 152.2% ומדד היתר השיג תשואה של 172.21% באותה תקופה.

עם זאת, יתר־50 הציג סטיית תקן גבוהה, והגיב בחוזקה גדולה יותר משאר המדדים למצב בשוק בחמש השנים האחרונות — התשואה הרבעונית הגבוהה ביותר שרשם יתר־50 עמדה על 50.7%, והנמוכה ביותר היתה 18.8%-, לעומת תשואה רבעונית מקסימלית של 20.3% ומינימלית של 14.3%- שרשם ת"א־100.

האם מדד היתר עדיין אטרקטיבי להשקעה? עתה, כשפער הריביות בין האג"ח הקונצרניות והממשלתיות קטן — כסף זורם לשוק המניות. מחיר המניה מהווה שיקול, כמובן, אך יש לזכור כי מדובר במניות קטנות בעלות סחירות צנועה, כך שמומלץ להצטייד בקיבה חזקה.

שורה תחתונה: מדדי המניות הקטנות השיגו תשואה עדיפה על ת"א־25 ות"א־100, אך במחיר של תנודתיות וסיכון גבוהים.

IFO, מפיצת מורנינגסטאר בישראל

תגיות