אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רווחים כלואים, גרסת בית המשפט:  16 מיליארד שקלים תקועים בתיקי מס צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

רווחים כלואים, גרסת בית המשפט: 16 מיליארד שקלים תקועים בתיקי מס

רשות המסים מבקשת לקצר את משך הדיונים בתיקי מס, שיכולים להימשך כ־5–6 שנים ובמהלכן היא לא יכולה לגבות סכום כלשהו מהמס שבמחלוקת

02.12.2013, 06:47 | הדר קנה

רשות המסים רוצה יותר שופטים שמתמחים במסרשות המסים והנהלת בתי המשפט מקדמות מהלך להוספת 7–10 שופטים המתמחים במסים למערכת המשפט, כדי לקדם תיקי מס. כך נודע ל"כלכליסט". ברשות המסים מבקשים למנות בבתי המשפט המחוזיים שופטים המתמחים במסים בשלב הראשון, ואולי בהמשך אף להקים בית משפט מיוחד לענייני מסים.

קראו עוד בכלכליסט

נכון לסוף 2012 כלואים בבתי המשפט כ־16 מיליארד שקל בתיקי מס אזרחיים, כאשר לתיק מס ממוצע לוקח בין 5–6 שנים עד לקבלת פסק דין בנושא. הבעיה העיקרית היא שמהרגע שתיק נכנס להליך משפטי הוא מוגדר כמס במחלוקת, והכסף המדובר מעוכב ולא מועבר לקופת המדינה עד לקבלת פסק דין בעניינו. בצורה זו הכספים שבמחלוקת במסגרת תיקי המס נשארים כלואים בבתי המשפט לאורך שנים ארוכות.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

בכיר ברשות המסים הסביר ל"כלכליסט" את הבעייתיות במצב זה: "יש חברות שיודעות שאין להן בסיס אמיתי להישען על ערעור, אבל במקום לשלם את המס למדינה הן מעדיפות לגרור הליכים. זה נותן להן 5–6 שנים לעכב את תשלום המס למדינה, ולפעמים עד שניתן פסק דין אין כבר ממי לגבות את הכסף — החברה פשטה רגל או נקלעה לחובות, ולעתים הנישום בזמן זה כבר יכול להעביר נכסים לשמות אחרים ואף מחוץ לישראל למקלטי מס".

המשמעות של תיק כזה שמתגלגל בבתי המשפט היא בדרך כלל ברורה — סיכויי רשות המסים לגבות את הכסף פוחתים. לעתים ניתן אף לגרור תיקים יותר מעשור באמצעות ערעורים ודחיית מועדי דיון.

בימים אלו מתקיימים דיונים בין רשות המסים, הנהלת בתי המשפט ואגף תקציבים באוצר כדי לפתור את הסוגיה. ברשות המסים מבקשים כאמור למנות בבתי המשפט המחוזיים שופטים המתמחים במסים, ואולי אף להקים בית משפט מיוחד לענייני מסים. הרעיון הוא למצוא שופטים נוספים במודל של השופט מגן אלטוביה מבית המשפט המחוזי בתל אביב, המתמחה במסים. בשל מומחיותו רוב תיקי המס מנותבים אליו כיום.

המטרה של מהלך כזה היא לקצר את זמן ההתדיינות של תיק מס ממוצע לשנה או פחות, ובכך להכניס כסף נוסף לקופת המדינה.

תגיות