אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוצאות האנרגיה של משפחה בארץ עלו השנה ב־200 שקל צילום: אוראל כהן

הוצאות האנרגיה של משפחה בארץ עלו השנה ב־200 שקל

המדד של המכון לאנרגיה ו"כלכליסט" עלה בכ־3.9% מתחילת השנה. המשמעות היא שהוצאות משקי הבית בארץ על חשמל, דלק וגז גדלו ב־440 מיליון שקל עד נובמבר. יו"ר המכון: "הרגולטור יכול להקל על הצרכן"

02.12.2013, 07:51 | ליאור גוטמן

התייקרות מחירי החשמל, הדלק וגז הבישול ב־2013 הביאה לכך שמשק בית שילם בממוצע 200 שקל יותר על אנרגיה לעומת שנת 2012. כך עולה מנתוני מדד האנרגיה של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה.

מדד האנרגיה, שהמדידה שלו החלה בינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, במטרה לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק הישראלי, כך שהוא ישמש ככלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל. בחינת נתוני המכון, שמסכמים את התקופה בין ינואר לנובמבר ונכונים לתחילת דצמבר 2013, מעלה שמתחילת השנה נרשמה עלייה של 3.9% במדד האנרגיה של משקי הבית. בהשוואה לעלויות האנרגיה של חודש אוקטובר נרשמה עלייה של 1% בממוצע בהוצאות על חשמל, דלק וגז.

העלייה בחודש האחרון: בגלל הדלק והגז

ניתוח נתוני האנרגיה של המכון מגלה כי עלייה בהוצאות האנרגיה בחודש האחרון מורכבת מהתייקרות של 2.4% ברכיב הדלקים לצד זינוק של 3.8% במחיר הגז הטבעי.

שלשום התייקר מחיר ליטר בנזין ב־8 אגורות ומחירו נקבע על 7.4 שקל לליטר בשירות עצמי.

זאת לאחר ירידה של 10 אגורות לליטר בנזין בשירות עצמי בתחילת נובמבר.

אף שמחיר הדלק נותר גבוה לאורך השנה, נראה שהישראלים לא מוותרים על השימוש במכונית הפרטית לטובת התחבורה הציבורית; לפי נתוני מינהל הדלק, צריכת הבנזין בין ינואר לאוקטובר 2013 הסתכמה בכ־2.32 מיליון טון – עלייה של 2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

הדלק ממשיך להתייקר, הישראלים לא מוותרים על שימוש במכונית הפרטית, צילום: אוראל כהן הדלק ממשיך להתייקר, הישראלים לא מוותרים על שימוש במכונית הפרטית | צילום: אוראל כהן הדלק ממשיך להתייקר, הישראלים לא מוותרים על שימוש במכונית הפרטית, צילום: אוראל כהן

מחיר הגז לבישול זינק בשיעור של 12%

פרט לבנזין, במרכיב הכולל של הדלקים במדד האנרגיה נרשמה עלייה. הדלק הסילוני (קרוסין) התייקר בנובמבר ב־1.2%, נתון שעלול להשפיע על מחירי כרטיסי הטיסות; מחיר הסולר התייקר אף הוא, בשיעור של 1.3%, מהלך שיקבל ביטוי בבקשות חברות התחבורה הציבורית להעלות את מחיר כרטיסי הנסיעה כבר בינואר.

ואילו במחיר המזוט, דלק שמשמש בעיקר את המגזר התעשייתי, חלה עלייה של 3.4%. במכון האנרגיה ציינו לרעה את המחיר הגפ"מ (גז פחממני מעובה, שמשמש לבישול, תעשייה ותדלוק כלי רכב), שהתייקר בחודש האחרון בשיעור חריג של יותר מ־12%.

ממדד האנרגיה עולה כי הוצאות החשמל למשקי הבית נותרו יציבות בחודשים האחרונים, לאחר עלייה של 5.5% בתעריף בחודש מאי, שנקבע על 63.76 אגורות לקוט"ש.

ככל הנראה, לא יחול שינוי בתעריף עד לרבעון הראשון של 2014. בתקופה זו תחל רשות החשמל לחשב את עלויות המשק לכל 2013 ותקבע מה יהיה היקף ההשקעה ל־2014, שמהן ייגזר מחיר החשמל לצרכנים. יו"ר רשות החשמל אורית פרקש כבר הודיעה בוועידת "כלכליסט" ביולי האחרון כי תעריף החשמל לא יירד בשנה הבאה, ולפי הערכות ראשוניות החשמל עלול להתייקר בטווח של 2%–5%.

מחיר הגז הטבעי שמשמש לתעשייה רשם עלייה של 3.8%. מחיר הגז מוצמד למחיר המזוט (HFO) שמהווה מבחינת התעשייה כמוצר תחליפי שלו. עוד עולה כי שיעור הכנסות המדינה ממסים על דלקים לחודש דצמבר 2013 עלה ב־2.2% בהשוואה לתחילת שנת 2013, ועומד כעת על 52.2%.

יוסי רוזן, יו"ר מכון האנרגיה, צילום: אוראל כהן יוסי רוזן, יו"ר מכון האנרגיה | צילום: אוראל כהן יוסי רוזן, יו"ר מכון האנרגיה, צילום: אוראל כהן

"הרגולוטור שולט על ההתייקרויות שבמדד"

יו"ר המכון לאנרגיה ולסביבה יוסי רוזן אמר אתמול ל"כלכליסט" כי משמעות העלייה בשיעור המדד מתחילת 2013 היא התייקרות של כ־440 מיליון שקל בהוצאות כלל משקי הבית בישראל על חשמל ודלק לרכב.

"בחלוקה למשקי הבית בישראל עולה כי כל משק בית הוציא מתחילת השנה כ־200 שקל יותר על חשמל ודלק מאשר בשנה שעברה", אמר רוזן. לדבריו מדובר בתוספת של 2.1% בהשוואה להוצאות של משק בית ב־2012.

רוזן הוסיף כי "עלייה זו נובעת מעלייה ברכיב המסים בהוצאות האנרגיה וכן מהתייקרות מחירי החשמל – התייקרויות שהרגולטור יכול לשלוט בהן לטובת הקלה על משקי הבית והצרכנים

בישראל".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
דלק זה מותרות,חשמל ומים זה לא מותרות
חייבים לבטל את מס הבצורת שהלבישו על המים, לבטל תאגידי מים,להוריד את מחירי החשמל, אין לקשישים ולעניינים חשמל לחימום בחורף בגלל המחיר המופרז, מצידי שאת הפער ילבישו על הדלק או שיתחילו לגבות חובות של ערביי הגדה שחייבים לחברת חשמל מילארד שקל חוב חשמל
פרוייליך , תל אביב  |  02.12.13
4.
התייקרות פה, התייקרות שם, אפילו הקוטג' ממשיך להתייקר שוב, העיקר המשכורת אותו הדבר.
עייפתי, במלוא הכנות. עוד מס' חודשים לא גדול במיוחד הדוקטורט שלי מסתיים, ואעזוב. נמאס לי. הייתי בגרמניה, באיטליה, בארה"ב ובסינגפור בארבע השנים האחרונות. עלות המחיה, בכל מדינה מהנ"ל, נמוכה יותר מבישראל, אשכרה חסכתי כסף בטיול. אפילו בסינגפור, המדינה היקרה במזרח, זול יותר. בשבועות האחרונים גיליתי שאני צריך מחשב נייד חדש, מה שעולה אלף דולר בארה"ב (ואותו הדבר אגב בסינגפור...), עולה פה 5500 שקל. שוב פעם אני אצטרך לחלק את זה למיליונתלפים תשלומים, כי אחרת בתשלום אחד הולכת לי 66% מהמשכורת, אבל אין ברירה כי צריך לשלם מים יקרים, חשמל יקר, דלק יקר (כי אין תחבורה ציבורית, שגם היא אגב, יקרה לפחות כפליים מבכל מקום אחד), אוכל יקר ושכר דירה יקר ממשכורת שבארה"ב ואירופה היו צוחקים ממנה, אפילו בסינגפור הייתי מקבל עכשיו 60% יותר. פשוט עייפתי. נתראה במדינה אחרת. ושהאחרון ישאיר את האור פתוח, כי חברת חשמל צריכה הכנסות שלא לפשוט רגל.
uh  |  02.12.13
לכל התגובות