אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אנא, פחלץ לי כבשה צילום: רענן כהן

אנא, פחלץ לי כבשה

השלב הבא באבולוציה של הטבעונות הוא "פוקסידרמי", פוחלצים מוגזמים, משועשעים והיסטריים

11.12.2013, 08:52 | רוני דורי
אמביוולנטיות כזו לא נרשמה בקהילת העיצוב זה זמן רב. הדילמה הגדולה נעה סביב השאלה אם בובות בדמות ראשי חיות, מעין פוחלצי דמה, הן איכס או בעצם אחלה. "מה הקטע?", תהתה אחת הגולשות באתר העיצוב הפופולרי Apartment Therapy. "בילדותי אבי תלה על הקיר ראשי איילים אמיתיים, וזה היה גרוע מספיק". גולשת אחרת, מנגד, התלהבה בחום: "אני דווקא אוהבת את זה. כבר חודשים אני מתכננת לסרוג אחד כזה לחדר הילדים. זה לא מזעזע אותי כמו חיות אמיתיות, וזה גורם לי לחייך - ואלה דברים טובים, לא?".

פוקסידרמי עשוי תיל של טוד גוס, צילום: טוד גוס פוקסידרמי עשוי תיל של טוד גוס | צילום: טוד גוס פוקסידרמי עשוי תיל של טוד גוס, צילום: טוד גוס

הכף, מתברר, נוטה יותר ויותר לצד המתלהבים. בשנה האחרונה צצה ברשת (בעיקר ב־Etsy, אתר המכירות של חובבי עבודת היד) שורה של הומאז'ים הומניים לפוחלצים עשויים עץ, צמר, לבד, שרף צבוע או גרב צמות עם רוכסן על ראש מפלסטיק. קוראים לזה Fauxidermy - הֶלחם של המילים Faux, מזויף, ו־Taxidermy, פוחלץ. הפוקסידרמים, בשונה מחבריהם ה"אמיתיים", מגוונים יותר, צבעוניים יותר והומוריסטיים: באתר האינטרנט White Faux Taxidermy, המוקדש לפוקסידרמים משרף, נמכרים בין היתר ראש כריש צבוע זהב בשם ברתולומאו (מומלץ לחדר האמבטיה), או ראשי דינוזאורים בצבעי פוקסיה וכתום. באמזון אפשר למצוא גם ראשים של בעלי חיים מתחום המיתולוגיה כדוגמת דרקונים. המחירים נעים בין עשרות למאות דולרים.

לחצו לצפייה
גלריית כלכליסט: מהאריה ועד זרוע התמנון. עבודות פוקסידרמי (8 תמונות)

במובן מסוים, מדובר בעוד שלב באבולוציה של הטבעונות: אימוץ של אסתטיקה ישנה ומוכרת, שלועג לאכזריות שלה באמצעות טוויסט משועשע. ואכן, היוצרת המקומית הדר קפלן למותג מנפקה מינה (שיבוש מכוון של הביטוי "מאי נפקא מינה") מצהירה על עצמה כטבעונית. בהתאמה, גם ראשי הבובות שהיא סורגת ומוכרת בהצלחה.

ב־Etsy עשויים צמר סינתטי, כלומר נטולי מוצרים מן החי. "מרגע שהתחלתי לעשות את ראשי החיות, לפני כשנה, זה תפס בטירוף", מעידה קפלן. "אני מקבלת המון תגובות מאירופה ומארצות הברית. אנשים נורא מתלהבים וכותבים לי שזה הרבה יותר יפה ונחמד מהדבר האמיתי, ושלא צריך להרוג בעלי חיים כדי ליהנות מהיופי שלהם". למוצר שלה, לדבריה, אין פלח שוק ספציפי: "קונים אותם הרבה צעירים, וגם הרבה אמהות לחדרי ילדים". לא במפתיע הפופולרי ביותר הוא ראש הצבי.

גם ניב עמנואל כהן, סטודנט לעיצוב תעשייתי בבצלאל, “פחות מתחבר לפוחלצים”. ראשי הצבי שהוא מכין בעבודת יד מנייר, לעומת זאת, פונים למגוון רחב של חובבי עיצוב ואסתטיקה, ומשרתים “גם את סגנון העיצוב הקר וגם את הסגנון החם”, הוא אומר. כהן, שהכין את הראשים במסגרת קורס לשרטוט הנדסי ושכפל אותם לצורך מכירה בתערוכת הבוגרים של בצלאל, מדווח כי המלאי אזל שעה לאחר פתיחת החנות. כיום הם נמכרים בפייסבוק ודרך מעצבי פנים תמורת 200 שקל ליחידה.

תגיות