אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זרם חילופים

זרם חילופים

מכשירי החשמל האלגנטיים של המעצב ויילון צנג יכולים להחליף ביניהם חלקים, כדי לחסוך בכסף ובנזק סביבתי

11.12.2013, 09:07 | ניצן סדן
המשבר הכלכלי החזיר לחיים שלנו תופעה שכבר חשבנו שנעלמה: התיקון. לפני כמה שנים, בשנות הפריצה של הייצור הסיני הסופר־זול, תיקון נדמה לפרקטיקה מיושנת: משהו התקלקל? נזרוק אותו ונקנה חדש, ממנורת קריאה ועד מקרר. לקרוא לטכנאי כבר יעלה יותר.

בעת האחרונה, עם האמרת המחירים, הפרקטיקה הבזבזנית הזאת החלה להיבחן באור חדש, כזה שעובר גם בארנק וגם במצפון האקולוגי. אנשים בוחרים לחסוך כסף, לתקן את הטעון תיקון ולשמור אותו. הבעיה היא שתיקון הוא עדיין עניין מורכב ויקר - בעיקר כיוון שחברות שונות מייצרות חלקים שאינם "מדברים" אלו עם אלו: המנוע של מכונת הכביסה שונה מזה של המייבש, ובית המנורה של נורת המקרר שונה מזה של מנורת הלילה. לחברות, שמרוויחות כסף טוב מחלקי חילוף, אין שום אינטרס לפעול לטובת סטנדרטיזציה.

זרקור. מכשיר חשמל שהורכב מהחלקים של צנג זרקור. מכשיר חשמל שהורכב מהחלקים של צנג זרקור. מכשיר חשמל שהורכב מהחלקים של צנג

לתוך התחום הזה נכנסו בשנים האחרונות אנשי תנועת הקוד הפתוח בשורה של פרויקטים מרתקים. קולקטיב F.A.T Lab השיק, למשל, ערכה שמאפשרת לחבר בין לבנים של משחקים פופולריים שונים, מלגו ועד טינקרטוי. המעצב ההולנדי דייב האקנס, בפרויקט אחר, הציע את PhoneBloks, מיזם שבמרכזו סמארטפון בנוי מקוביות, כך שאפשר להחליף כל אחד מרכיביו בנפרד. כעת, המעצב וויילון צנג (Weilun Tseng) לוקח את הרעיון הזה צעד ענק קדימה, ומציע מודל שיהפוך את כל מכשירי החשמל בבית למודולריים.

מכשירי חשמל שהורכבו מהחלקים של צנג. מייבש שיער, מנורת קריאה, עציץ תאורה, קומקום, מאוורר ומייבש נעליים מכשירי חשמל שהורכבו מהחלקים של צנג. מייבש שיער, מנורת קריאה, עציץ תאורה, קומקום, מאוורר ומייבש נעליים מכשירי חשמל שהורכבו מהחלקים של צנג. מייבש שיער, מנורת קריאה, עציץ תאורה, קומקום, מאוורר ומייבש נעליים

צנג, הפועל באיינדהובן שבהולנד, פירק 50 מכשירי חשמל ביתיים, בחן את חלקיהם, ואז סיווג אותם לקטגוריות לפי עקרונות הפעולה שלהם, כמו מנועים מסתובבים, גופי חימום, רכיבי תאורה וכן הלאה. אחר כך הוא עיצב את החלקים האלה מחדש בקו חכם, פשוט ונקי: כל המרכיבים בנויים בגודל שמתאים לכף היד, וכולם, כמובן, מתאימים זה לזה. התוצאה הסופית היא שורה של חלקים בעלי אופי משחקי אבל לא מתיילד, כזה שמשדר למשתמש "היי, גם אתה יכול להרכיב אותנו". ובאמת, קל מאוד להפוך את גוף החימום של הקומקום החשמלי לחלק של מייבש השיער. באותה קלות אפשר להוציא את המנוע של מייבש השיער ולהכניס אותו למקציף החלב.

החלק הנהדר באמת של הניסוי הזה הוא האפשרות לשלב בין רכיבים וליצור מכשירים שממלאים תפקיד חדש לגמרי: למשל, שילוב של גוף חימום (מקומקום) ויחידת תאורה (ממנורת קריאה) יוצר מתקן שישמור את הקפה חם בזמן הקריאה, וגם יאיר בכיוון הספר. מספר השילובים האפשריים הוא עצום, ויחסוך מהצרכן את הצורך לרכוש מכשירים חדשים שוב ושוב. רק לוקחים את יחידות הבסיס, מחברים אותן במודולים אלקטרוניים בסיסיים, מקמטים קצת את המצח כדי להחליט איך ייראה המוצר החדש ומה יעשה - וזהו.

בינתיים מדובר בחזון בלבד, ויצרניות האלקטרוניקה יעדיפו שזה לא ישתנה, כיוון שהחלקים האלה, כאמור, הם עסק גדול. אבל יש תקווה: מיזם PhoneBloks זכה לשיתוף פעולה ממוטורולה מוביליטי, חטיבה גדולה ורבת־כוח של גוגל. מי יודע, אולי בעתיד נוכל להרכיב בעצמנו מוצרים ביתיים נוספים.

תגיות