אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האתגרים של מינהלת הליגה צילום: ראובן שוורץ

האתגרים של מינהלת הליגה

ההסכם להקמת מינהלת כדורגל נחתם, אבל יש ספקות לגבי היכולת שלה לשנות מהותית את פני המשחק. מנגד, המינהלת יכולה לבנות מחדש את האמון עם האוהדים

05.12.2013, 11:19 | אוריאל דסקל

אמנם הבעלים של מ.ס. אשדוד, ג'קי בן זקן, מסרב לחתום על ההסכם בנוגע להקמת המנהלת אבל זה לא אמור למנוע מינהלת הליגה לקום בימים הקרובים. בכדורגל הישראלי מאוד סקפטיים לגבי היכולת שלה לשנות משהו מהותי, אבל לאור רפורמת הכדורגל וגם דרישות הציבור הישראלי, אחרי יותר מדי שנים ללא גוף מקצועי/שיווקי שמנהל את ליגת־העל של ישראל — סוף סוף קמה מינהלת ליגה. בכך ישראל מצטרפת לעולם הכדורגל המודרני, שבו כמעט לכל ליגה יש מינהלת ליגה. עד כה כמעט לא היו דיונים מקצועיים לגבי הדמות של מינהלת הליגה הזו. הדיונים עסקו בעיקר בנושאים משפטיים ו"פוליטיים", כלומר מי ישלוט בעניין. ואולם המינהלת היא הרבה יותר מעוד סתם במה לוויכוחים על שליטה. היא אמורה להיות מאוד משמעותית לעתיד חלון הראווה של הכדורגל הישראלי — ליגת־העל. האתגרים שעומדים בפני המינהלת הם רבים ומשמעותיים.

קראו עוד בכלכליסט

אבי לוזון. התדמית לא משהו, צילום: אורן אהרוני אבי לוזון. התדמית לא משהו | צילום: אורן אהרוני אבי לוזון. התדמית לא משהו, צילום: אורן אהרוני

 

האתגרים לטווח הקצר

לעבוד יחד. הברית בין הקבוצות שהובילה לקיום מינהלת הליגה רחוקה מלהיות הרמונית, והמועדונים רחוקים מלהיות מרוצים זה מזה. המינהלת, עיר שחוברה לה יחדיו, לא תייצר הצלחות מיידיות, אבל בשביל הצעדים הראשונים שלה הילדים יצטרכו להסתדר. זה האתגר הראשון והקריטי ביותר.

להסכים על אנשי מקצוע. יו"ר צריך להיות דמות נבחרת על ידי ראשי המינהלת, אבל המנועים של המינהלות בכל העולם הם הצוות המקצועי. כמעט בכל הליגות מנכ"ל דומיננטי עם סמנכ"ל או שניים מנהלים את הליגות ומבצעים את המשימות שהוגדרו בפניהם על ידי הקבוצות. חבר הנאמנים או דירקטוריון צריך לבחור את המנכ"ל במכרז פתוח, שיאפשר לכל איש מקצוע מתאים להגיש מועמדותו ואז לתת לו לעבוד. תפקיד המינהלת יהיה בעיקר לבקר את עבודתו פעם ברבעון או שנה, ולקבוע אם עשה עבודה טובה דיה על פי מדדים שנקבעים מראש. המנכ"ל צריך להיות איש סופר־מקצועי. ככל שהוא יהיה יותר מקצועי, כך חילוקי הדעות ייפתרו יותר בקלות.

להתנתק מאבי לוזון. לפני כמה שנים ערכו בהתאחדות לכדורגל סקר דעת קהל מקיף. הסקר גילה לאנשי ההתאחדות שהכדורגל בישראל הוא הספורט הכי פופולרי אבל התדמית שלו בתחתית החבית. מתחת לחבית הזו נמצאה בסקר התדמית של היו"ר אבי לוזון. קשה מאוד למצוא אנשים מן הרחוב שמחבבים את האיש, שבעינם מסמל את העסקנות הארץ־ישראלית המצויה. למינהלת, אף שהיא עוצבה בדמותו של לוזון, יש הזדמנות להיפטר מהצל הגדול של היו"ר, שככל הנראה ימשיך בתפקידו אף שדעתה של לימור לבנת "נחה" בנושא. זה יאפשר לה לצאת לדרך חדשה לפחות מבחינה תדמיתית. לא יהיה קל להיפטר מהתדמית של לוזון. אלי טביב, משה דמאיו, יעקב שחר ועמוס לוזון כמובן הם דמויות חזקות במינהלת ונחשבים לבני ברית של יו"ר ההתאחדות.

יעקב שחר. חושש מדומיננטיות של מכבי תל אביב, צילום: עמית שעל יעקב שחר. חושש מדומיננטיות של מכבי תל אביב | צילום: עמית שעל יעקב שחר. חושש מדומיננטיות של מכבי תל אביב, צילום: עמית שעל

האתגרים לטווח הארוך

להתנתק מהטוטו. סלחו לי על הצרפתית, אבל הטוטו מחזיק את הכדורגל הישראלי וליגת־העל בביצים. הכסף שהוא מזרים דרך הסכם השיווק מאפשר לו לשלוט על הליגה, לקבוע שעות משחקים, ולהשפיע על הכדורגל יותר מכל נותן חסות אחר. קשה למצוא באירופה נותן חסות כל כך משפיע על הכדורגל המקומי. המינהלת תצטרך למצוא שותפים מסחריים לדרך, שיאפשרו לה לצאת מהצל של הטוטו ולהתייחס אל הגוף הזה בצורה הראויה לו — כנותן חסות או כשותף הימורים (Betting Partner).

. . .

הכנסות. ההכנסות העצמאיות של המועדונים — שלא ממכירת נכסים/שחקנים, הכנסות מאופ"א או כספים מבעלי עניין — במגמת ירידה כבר כמה שנים. הכנסות אלה מזכויות שידור, חסויות ומכירת כרטיסים, מהוות את הבסיס לכלכלת כדורגל בריאה. המינהלת תצטרך להראות באופן שקוף שהיא עובדת כדי להעלות את ההכנסות הללו.

תוכנית רישוי. האחריות המרכזית של מינהלת הליגה בגרמניה היא תוכנית הרישוי. במינהלת הגרמנית, ה־DFL, מגדירים את התפקיד הזה כ"תפקיד המרכזי". לפי ה־DFL: "האחריות של המינהלת היא לבחון את הכושר של כל מועדון להשתתף בליגה לפי כמה מדדים ספורטיביים, חוקיים, אדמיניסטרטיביים, תשתייתים, פיננסיים ועוד". הרישוי קובע את הסטנדרטים של הליגה. למינהלת הגרמנית ישנן האחריות והיכולת לחייב קבוצות לעמוד בסטנדרטים מקצועיים, להעסיק אנשי שיווק וקשר עם האוהדים ועוד. תוכנית הרישוי הזו, למשל, אפשרה להתאחדות לכדורגל הגרמנית ולמינהלת לעשות את הרפורמה המקיפה במחלקות הנוער של המועדונים, שהיוותה את הבסיסלרנסנס שחווה כיום הכדורגל הגרמני.

להחזיר את אמון האוהדים. אוהדים רבים עזבו את הכדורגל הישראלי. הסיבות רבות ומגוונות אבל השורה התחתונה היא שכמוצר, הכדורגל הישראלי איבד את לקוחותיו. אם בגלל מחירי כרטיסים גבוהים, לוח משחקים לא ברור או בגלל אובדן אמינות ספורטיבית בעקבות כמה פרשות פליליות כאלו ואחרות. המינהלת מעניקה לליגת־העל אפשרות לצאת להזדמנות חדשה, לפחות מבחינה תדמיתית. אבל בטווח הארוך, בעיות האמון של הכדורגל הישראלי אינן קשורות לתדמיתו או ל"הסברה", אלא לגרעין העסקני והפוליטי שלו — גרעין שהציבור הישראלי מאס בו. כדי להחזיר את אמון האוהדים תצטרך המינהלת לעבוד קשה מאוד והרבה זמן.

דומיננטיות של מכבי תל אביב. אחד הפחדים הגדולים שהקשו על החתימה על הסכם השיווק עם הטוטו הוא הפחד של הקבוצות מדומיננטיות של מכבי תל אביב, שכפי שזה נראה כרגע היא בעלת יתרון כלכלי אדיר על פני כל יריבה, ועם ומערכת ספורטיבית משומנת ויעילה יותר מחברותיה לליגה. התנאים הקיימים יכולים ליצור מצב שבו מכבי תל אביב משתלטת על הליגה והופכת אותה ל"וואן טים שואו". עם הכסף והידע המקצועי, הקבוצה יכולה להשיג יתרון ענק בשוק העברות השחקנים המקומי ולמשוך אליה את הישראלים הטובים ביותר, שאליהם היא תצמיד את הזרים האיכותיים ביותר, שיימשכו למכבי בגלל הכסף והבמה האירופית שיקבלו. מכבי תל אביב תצטרך לשתף פעולה כדי למנוע היווצרות פערים בלתי סגירים. חוסר שוויון רע מאוד לעסקים של כולם.

קידום השחקן הישראלי. מינהלת הליגה בכדורסל נחשבת לסיפור הצלחה כלכלי. המינהלת הצליחה להפיח חיים בליגה שהיתה עם סוף ידוע מראש ולעלות את הכנסות הקבוצות באופן הדרגתי. עם זאת הכדורסלן הישראלי ממש לא השתפר בגלל המינהלת. יש אומרים שההפך, רמתו הידרדרה. גם בפרמיירליג האנגלית סובלים מהאינטרסים העסקיים שהובילו את הליגה ופגעו בשחקן האנגלי המקומי (רק 32% מהשחקנים בליגה הם מקומיים, כשבכל ליגה אחרת לפחות 50% מהשחקנים מקומיים). בפרמיירליג כבר מודעים לכך שבסופו של דבר מחסור בשחקנים אנגלים פוגע באינטרסים העסקיים של הקבוצות, ולכן השקיעו יותר מ־340 מיליון ליש"ט בפיתוח תוכנית מקצועית לאקדמיות של הקבוצות שלהן. לאחרונה גם מינו את דן האנט, מנהל ספורטיבי בקבוצת האופניים Team Sky, כדי שיעזור לפתח את השחקן המקומי. המינהלת הישראלית תצטרך מנהל ספורטיבי שיעזור לקבוצות המקצועיות לגדל ולשלב שחקנים שלהן בתוך הקבוצות.

תגיות