אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנשק הסודי של פייסבוק: צי של מחשבי מק מיני צילום מסך: Facebook.com

הנשק הסודי של פייסבוק: צי של מחשבי מק מיני

הרשת החברתית חשפה כיצד היא מפתחת את אפליקציית ה-iOS שלה; תשתית הבדיקות של האפליקציה מורכבת ממחשבי מק מיני שפועלים בתצורת מחשב על בענן

08.12.2013, 13:13 | רפאל קאהאן

מחשבי המק מיני הם גרסה בגודל של קופסת עוגיות למחשבי המק פרו והאיימק של אפל. במקור הם הושקו כאלטרנטיבה זולה עבור משתמשי פלטפורמת ה-OS X של החברה ויועדו לשימוש כמרכזי מדיה ביתיים. אולם עם השנים התחבבו המקים הזעירים גם על מפתחים ובעיקר על מתעלי מרכזי נתונים שרצו שרתים זעירים ואמינים.

קראו עוד בכלכליסט

אם תיכנסו לאחד ממרכזי הנתונים הענקיים של פייסבוק, תמצאו שם בעיקר את שרתי הלינוקס שהחברה בונה בעצמה ושמפעילים את הרשת החברתית הגדולה בעולם. אולם מעבר לכל אלה תופתעו לגלות גם כמות מרשימה של אותם מחשבי מק ננסיים. המשימה העיקרית שלהם: תפעול פלטפורמת הבדיקות של אפליקציית פייסבוק לאייפון ולאייפד.

"המורכבות של אפליקציית הפייסבוק והשינויים המבוצעים בה דורשים מערכת פיתוח ו-Q&A שתעמוד במאות אלפי הבדיקות שמבוצעים מדי שעה", מספר לאתר וויירד, קריסטיאן לגניטו, עובד אפל לשעבר שמנהל כיום את צוות המפתחים שאחראי על ההשקות הסופיות של אפליקציות המובייל של החברה.

1,000 דולר לשרת

"כאשר אתה מפתח אפליציה שישתמשו בה מאות מיליוני אנשים, יצוצו לך באגים שלא צפית", מסביר לגניטו. הבעיה היא שהאפליקציה מפותחת על ידי מאות מהנדסים שצריכים להתאים אותה לעשרות פלטפורמות ברחבי העולם, ושכל מערך הבדיקות והפיתוח חייב להתבסס על מחשבי אפל.

כך מרכיבים את שרתי הלינוקס של פייסבוק כך מרכיבים את שרתי הלינוקס של פייסבוק כך מרכיבים את שרתי הלינוקס של פייסבוק

שרתי הלינוקס של פייסבוק לא יכולים לשמש לפיתוח עקב מגבלה שאפל עצמה השיתה על מפתחי האייפון והאייפד. אפליקציות למכשיריה חייבים להיות מפותחים על גבי מחשבים שמריצים את OS X. מכיוון שעלויות תפעול מערך של מחשבי איימק או מק פרו יעלה סכום גבוה מאוד, פייסבוק החליטה לבנות לעצמה מערך של מחשבי מק מיני שמחירם הממוצע הוא כ-1,000 דולר לגרסת השרת.

פיתוח של אפליקציות פשוטות אמנם יכול להתבצע על מחשב מק אחד או שניים, אך אפליקציה כגון זו של פייסבוק דורשת מערך מחשוב יותר מורכב. הבעיה העיקרית של חברות טכנולוגיה היא שהן לא יכולות להשתמש במערכי מחשוב ענן של אמזון, מיקרוסופט או גוגל, מכיוון שהם לא מציעים שרתי OS X.

מחשוב ענן מבוסס מק

למעשה רק לאחרונה החלה חברה בשם Travis CI להציע פתרון מעין זה וממקדת אותו בעיקר למפתחי אפליקציות iOS. "ביצוע בדיקות במערך מחשוב ענן על בסיס לינוקס הוא דבר פשוט", מסביר ג'וש קלדרימיס, מהנדס מחברת טרוויס CI, "אולם אם רצית לבצע זאת על מערכות מק, היית צריך לבנות את הענן בעצמך",

זה בדיוק מה שפייסבוק עשתה. למעשה מערך מחשבי המק מיני שמופעלים על ידי מעבד מרובע ליבות במהירות 2.3 גיגה-הרץ מסוגלים להתמודד עם מרבית הדרישות. בנוסף כאשר הם מחוברים יחדיו במסגרת רשת, הם הופכים למחשב על עוצמתי למדי.

למעשה לא רק פייסבוק בנתה מערך מחשוב מבוסס מק מיני, גם מוזילה, מפתחת דפדפן הקוד הפתוח פיירפוקס, בנתה לעצמה מערך מאוד דומה - גם אם קטן הרבה יותר מזה של פייסבוק. כך זה עובד בימים אלה, בין אם אתה גוגל, פייסבוק או אמזון, מערכי המחשוב הופכים הלכה למעשה למחשבי על שרצים על לינוקס או במקרה של פייסבוק גם על OS X.

תגיות