אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יותר עשיר מאברמוביץ' אבל משקיע את הכסף טיפה אחרת צילום: בלומברג

יותר עשיר מאברמוביץ' אבל משקיע את הכסף טיפה אחרת

סרגיי גליטסקי, המיליארדר בן ה־46, החליט לרכוש את קרסנודאר, כדי שתהיה לו קבוצת כדורגל כמו חבריו האוליגרכים. בניגוד אליהם הוא משקיע בעיקר בפיתוח כישרונות מקומיים

11.12.2013, 10:15 | בלומברג

בתוך פחות משני עשורים הצליח סרגיי גליטסקי להפוך את Magnit OAO לרשת הקמעונאות המובילה ברוסיה. בזכות ההון שהרוויח מכך, המיליארדר מכשיר ילדים מקומיים כדי שיוכלו להשתלב באליטת הכדורגל של המדינה.

קראו עוד בכלכליסט

גליטסקי (46) הקים את קבוצת הכדורגל קרסנודאר ב־2008, ומאז הוציא יותר מ־250 מיליון דולר כדי להפוך את הקבוצה מדרום רוסיה לכזו שתוכל להתחרות בקבוצות כמו ספרטק מוסקבה וזניט סנט פטרבורג. עם זאת, מדובר בסכום זעום יחסית לכספים שמרעיפים על הכדורגל מיליארדרים רוסים אחרים. הסיבה לכך היא שגליטסקי מעוניין לאמן את הכישרונות הטובים ביותר באזור, ולא להוציא סכומים נרחבים על השמות הגדולים בספורט.

סרגי גליטסקי. מבקר כל יום במגרש האימונים, צילום: בלומברג סרגי גליטסקי. מבקר כל יום במגרש האימונים | צילום: בלומברג סרגי גליטסקי. מבקר כל יום במגרש האימונים, צילום: בלומברג

אקדמיה ב־80 מ' דולר

"אנחנו לא מחפשים כיבושים מהירים. אנחנו רוצים להתפתח בהדרגתיות ולהשיג רק מה שמגיע לנו", אמר גליטסקי בראיון מהקמפוס המרשים שבנה כדי לטפח את הדור העתידי של כוכבים עבור הקבוצה שלו. "לא מיהרנו להציב יעדים לא בעסקים ולא בכדורגל. המטרה שלנו היתה להבין כיצד לפעול ואז להתקדם בהדרגה".

אם גליטסקי יצליח לשחזר פה את ההצלחה של מגניט, כדאי למעצמות הכדורגל האירופיות להתחיל לשים לב אליו. הרשת, שהוקמה ב־1994, צמחה במהירות והפכה לאחת מקמעונאיות המזון הרווחיות ביותר בעולם, עם שווי שוק של יותר מ־31 מיליארד דולר. בלי משאבים להשתלטויות, מגניט חולשת כיום על 6,880 חנויות נוחות, 152 היפרמרקטים ו־677 חנויות קוסמטיקה, שמייצרים הכנסה שנתית של 18 מיליארד דולר.

"מגניט נמנעה מרכישות יקרות ובנתה חנויות מהיסוד, מה שאפשר לה להפוך לקמעונאית הגדולה ברוסיה", אומר ניקולאי קובלב, אנליסט ב־VTB קפיטל. "בכדורגל, גליטסקי מנסה שיטה דומה - הוא לא מוציא בטירוף עשרות מיליוני דולרים לקנות כוכבי־על. במקום זאת הוא משקיע בתשתית לטפח כוכבים משל עצמו".

ההשקעה מתחילה באקדמיה, שנבנתה בעלות של 80 מיליון דולר. המבנה הוא מתחם אימונים מודרני לילדים, שנבחרים על ידי מאמנים ביותר מ־20 בתי ספר לכדורגל שנבנו במימונו של גליטסקי. בתי הספר הם לגילים 6–12 ונמצאים באזור קרסנודאר בלבד. המתחם של הקבוצה מתפרס על פני 198.2 דונם ומכוסה בפאנלים מנחושת, לבקשתו של גליטסקי. האקדמיה כוללת 20 מגרשים, אולמות הרצאות, בריכת שחייה וחדר שחמט, שמציע לילדים בגילי 12–17 את ההזדמנות ללמוד על המגרש ומחוצה לו. "אי אפשר להשיג הצלחה בכדורגל בלי בית ספר טוב", טוען גליטסקי, שאומר שחלומו הוא שכל קבוצת קרסנודאר תורכב מבוגרי האקדמיה.

המחזור הראשון של תלמידים שישלימו את לימודי האקדמיה יעלה לבוגרים ב־2018. בינתיים, המייסד של מגניט שומר על העקרונות העסקיים שלו במטרה להרכיב קבוצה שתוכל להתחרות על מקום בתחרויות הבכירות של אירופה.

הקבוצה מורכבת כעת משחקנים מקומיים ובינלאומיים, כולל ארבעה שחקנים ברזילאים, שעוד לא השאירו רושם בזירה הבינלאומית. הרכישה היקרה ביותר היתה הבלם השבדי אנדראס גרנקוויסט, שחתם באוגוסט על חוזה עבור סכום שעל פי transfermarkt.de מוערך ב־5 מיליון יורו (6.8 מיליון דולר). לשם השוואה, זניט סנט פטרבורג, שממומנת על ידי גזפורם, שילמה בשנה שעברה סכום שיא ברוסיה בדמי העברה עבור החלוץ הברזילאי האלק, שמוערך על ידי transfermarkt.de ב־55 מיליון יורו.

"הקבוצות הגדולות מעסיקות שחקנים שעולים הרבה מאוד כסף", אומר גליטסקי. "בלתי אפשרי להעסיק שחקנים בסכום נמוך של 1 מיליון דולר ולזכות במקומות הראשונים". קבוצת קרסנודאר מדורגת במקום החמישי מתוך 16 הקבוצות בליגה הרוסית. אף שמקום זה היה מספיק בשנה שעברה כדי להעפיל לליגה האירופית, גליטסקי טוען כי בשלב זה אין לו כל כוונה להעפיל לטורנירים המובילים באירופה.

שחקני קובאן קרסונדואר. בינתיים בליגת אירופה, צילום: אי פי איי שחקני קובאן קרסונדואר. בינתיים בליגת אירופה | צילום: אי פי איי שחקני קובאן קרסונדואר. בינתיים בליגת אירופה, צילום: אי פי איי

"למה לא?"

הכסף שהרוויח מקמעונאות מאפשר ליזם להשקיע בתשוקה האמיתית שלו - כדורגל. גליטסקי, שהונו מוערך ב־13.9 מיליארד דולר, מדורג במקום ה־70 ברשימת המיליארדרים של בלומברג. הונו צמח ב־62% בשנה החולפת, מה שאפשר לו לעקוף את רומן אברמוביץ', שהרעיף בעשור האחרון יותר ממיליארד דולר על הקבוצה הלונדונית - בין השאר עבור כוכבים כמו פרננדו טורס הספרדי ואנדריי שבצ'נקו מאוקראינה.

"אני פשוט אוהב כדורגל", אומר גליטסקי בתשובה לשאלה מדוע השקיע כה הרבה בקבוצה. "כשאדם מרוויח כסף, הגיוני שיוציא אותו על עצמו. חבל שכשאדם מרוויח כסף איזו קרן זרה מוציאה אותו".

נוסף לכסף שכבר הוציא, גליטסקי מזרים 250 מיליון דולר לבנייה של אצטדיון שיכיל 34 אלף מושבים ובנייתו תושלם ב־2015, אך הוא אינו מתוכנן לארח משחקים במסגרת המונדיאל שיתקיים ב־2018 ברוסיה.

בניסיון לעקוב אחר התקדמות בניית האצטדיון נכנס גליטסקי לאתר האינטרנט של הקבוצה וצופה בשידור ממצלמת רשת. גם שיטה זו לקוחה מניסיונו בעסקי המרכולים, שם הוא עוקב אחר בניית החנויות מהשולחן שלו על ידי מעקב אחר שידורים חיים מהאתרים.

קווי הדמיון לא מסתיימים שם. גליטסקי עוקב מקרוב אחר האינטרסים העסקיים שלו בדיוק כפי שהוא עושה בשאר העסקים שלו. הוא מבקר באקדמיה כמעט בכל יום וצופה בכל משחקי הבית של קרסנודאר, שבשלב זה מתקיימים באצטדיון של הקבוצה השכנה קובאן. הבעלים, ששיחק כדורגל בצעירותו, אפילו מבקר בחדרי ההלבשה לאחר המשחקים כדי ללחוץ את ידי השחקנים, בין שמדובר בניצחון ובין שמדובר בהפסד.

תוכניתו ארוכת הטווח לבניית הקבוצה משקפת גם את האופן שבו בנה את מגניט מהיסוד, והתרחב ממכירה סיטונאית של כימיקלים לחנויות נוחות, היפרמרקטים ולאחרונה גם חנויות קוסמטיקה. "בעסקים גליטסקי הוא פרגמטי וחסכן בעלויות", אומר דמיטרי נבושה מאתר הספורט הרוסי sports.ru. "בכדורגל הוא מונע מתוך תשוקה".

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל - 4 איזה קטע שגם אתה חושב ככה וחכם מאברמוביץ... פחחחחחחח
ועם הוא עוד שנה יפרוש, אם לא בא לו להוציא והוא עשה את זה מקמצנות. מי שמע עליו לעומת אברמוביץ? זה היופי במהלך של אברמוביץ, כי כולם עושים את זה בשביל פרסום ושואו. ולא באמת יודעים כמה כסף יש לאברמוביץ אז מוזר שמצויין שהוא עשיר ממנו (כנראה רק על הנייר)
הבן של הגאון  |  12.12.13
6.
אמנם הכתבה על ספורט, אבל יש כאן הרבה (!) יותר.
קודם כל תודה על היסודיות בכתבה. לא ידעתי עליו קודם ועכשיו אני מלא הערכה למישהו שאם הכתוב נכון - מגיעה לו. נראה שזה עושר, אבל לא קפיטליזם חזירי. למרות שאישיתץ אני מתעב ספורט מקצועני - כי זה הפך למקורות הכנסה וסחיפת המונים לצורך שאיבת כוח חברתי-פוליטי, במקום להוות מה שספורט נועד להיות מההתחלה, אבל לאחר עיון בכתבה הזו ובלי שום קשר לספורט, היא מעלה בי שביב קטן של תקווה שאולי העולם לא "יתחזר" לגמרי ואולי לאורך זמן, יהיה כאן טוב. זה כבר לא יקרה בתקופת חיי, אבל לדעת שיש גליצקי ויש "עולם אחר" גם בין בעלי ממון וכוח, עושה לי טוב. לכן, תודה על הכתבה הזו.
שי לשר (Lasher) , חיפה  |  12.12.13
5.
ירים את כפפת הפועל פ"ת בכדורגל?
ישנה אימפרית כדורגל לשעבר שלקחה 6 אליפויות, מתוכן 5 ברצף. עם קהל שבשיאו מגיע באלפים למגרשים וכעת לא מגיע בגלל ניהול כושל ותקציבי בדיחה. מועדון הכדורגל הפועל פ"ת יצא ממפרק לפני שנה וכעת נמצא בידי בעלים שלא חפץ לקחת את המועדון לטופ הישראלי, אלא מעדיף לשמור אותה על מי מנוחות עד שיגיע מישהו כמו האדון עליו רשמתם בכתבה. האם ישנה דרך להגיע לאותו אדם שישקול את רכישתה של הפועל פ"ת? אצטדיון חדש יש קהל נאמן, מסור וגדול יש היסטוריה מפוארת יש מחלקת נוער מתפתחת יש עיר גדולה יש רק חסר בעלים עם חזון שיחזיר אותה לימי הפאר שלה. סרגיי הינך מוזמן לבדוק ולשקול עניין זה. למען הקהילה, למען התחרות בכדורגל ולמען האוהדים הותיקים שסבלו מספיק בשביל היום המיוחל בו יחזור המועדון לקדמת הבמה.
כחול עולה  |  11.12.13
לכל התגובות