אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צ'ק בבקשה: המדינה תגביל עסקאות במזומן ל־5,000 שקל צילום: shutterstock

צ'ק בבקשה: המדינה תגביל עסקאות במזומן ל־5,000 שקל

הוועדה שהוקמה כדי להילחם בהון השחור צפויה לקבוע גג חדש לעסקאות במזומן, ותכלול בה לראשונה גם לקוחות פרטיים. האכיפה תיקבע בהמשך

11.12.2013, 07:05 | הדר קנה

ועדת לוקר לצמצום השימוש במזומן צפויה להמליץ על הטלת מגבלה לביצוע עסקאות במזומן מעבר לסכום של 5,000 שקל. כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

הוועדה, שהוקמה בהוראת ראש הממשלה בנימין נתניהו בספטמבר במטרה להילחם בהון השחור בישראל, תגיש את המלצותיה בשבועות הקרובים. מדיוני הוועדה מסתמן כי היא תמליץ שכל עסקה מעל 5,000 שקל תתבצע באמצעות צ'ק, העברות בנקאיות או כרטיסי אשראי - למעט חריגים כמו רכישות כלי רכב, שבהן ייקבע סכום גבוה יותר שיותאם למחירי השוק.

כיום מגביל החוק תשלום במזומן בסכומים של יותר מ־20 אלף שקל, אך המגבלה חלה רק על עסקאות בין עסקים. בכוונת ועדת לוקר להחיל את המגבלה החדשה גם על עסקאות שבהן מעורבים אנשים פרטיים. הוועדה צפויה גם להגיש במסגרת המלצותיה את האמצעי לאכיפת המגבלות שיוטלו על עסקים ואנשים פרטיים.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

לפי אומדני רשות המסים כרבע מהפעילות הכלכלית בישראל אינה מדווחת, ומשמעות הדבר היא אובדן של 40–50 מיליארד שקל בשנה בהכנסות המדינה. בשנים האחרונות גדל בסיס המזומן בקצב מואץ:

על פי נתוני בנק ישראל, כמות המזומן בישראל עמדה בסוף 2012 על כ־55 מיליארד שקל, לעומת 49 מיליארד שקל ב־2011 ו־45 מיליארד שקל ב־2010. ב־2009 עמד הסכום על 41.5 מיליארד שקל בלבד — זינוק של 18% בתוך שלוש שנים.

על פי נתוני בנק ישראל, כמות המזומן בישראל עמדה בסוף 2012 על כ־55 מיליארד שקל, צילום: שאטרסטוק על פי נתוני בנק ישראל, כמות המזומן בישראל עמדה בסוף 2012 על כ־55 מיליארד שקל | צילום: שאטרסטוק על פי נתוני בנק ישראל, כמות המזומן בישראל עמדה בסוף 2012 על כ־55 מיליארד שקל, צילום: שאטרסטוק

בשנים האחרונות כמה מדינות נקטו מדיניות של צמצום השימוש במזומן, בניסיון להילחם בהון השחור. בצרפת, למשל, הוגבל השימוש במזומן ל־3,000 יורו, ובדנמרק ובאיטליה ההגבלה היא עד 1,000 יורו.

בנאום שנשא השבוע מנכ"ל ראש הממשלה הראל לוקר, העומד בראש הוועדה, הוא אמר: "אנחנו רוצים למנוע מצב שבו ניתן לבצע עסקאות עם מזוודות מלאות במזומנים. להערכתנו, הרוב המכריע של העסקאות הנורמטיביות במזומן אינו עובר את הרף של כמה אלפי שקלים. מעל הרף הזה יש כנראה בעיה".

המלצה נוספת של הוועדה צפויה להיות הכנסת השימוש בכרטיסי חיוב אלקטרוני ללא עמלות (דביט) והסדרת השימוש בהם, שטרם החל בארץ. לאחר שהוועדה תגיש את המלצותיה הן יועברו להערות הציבור. לאחר מכן יחל הטיפול הממשלתי בהמלצות, במטרה להוביל לחקיקה.

בוועדה חברים גם מנהל רשות המסים משה אשר; הממונה על הכנסות המדינה מיכאל שראל; יו"ר הרשות לאיסור הלבנת הון, פול לנדס; מנהלת מחלקת החשבות ומערכות תשלומים וסליקה בבנק ישראל, עירית מנדלסון; המשנים לפרקליט המדינה וליועמ"ש, יהודה שפר ורז נזרי; ונציג משטרת ישראל, ניצב מני יצחקי.

במשרד רה"מ סירבו להתייחס לנושא.

תגיות

91 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

91.
בטח שזה סיטואציה מצחיקה....כי בישראל אין תיבות בבנק
בטח שזה סיטואציה מצחיקה....כי בישראל אין תיבות בבנק שמאפשרות להחזיק כסף או תכשיטים....במיוחד לעם הכי חסכוני....אז אם כבר המדינה רוצה לשלוט בכל הכסף של כל אחד מאזרחי שמתגורר בישראל, למה לא להתחיל מפרסום של כל אגורה שנלקחת מארנונה ומיסים כדומים....על מנת שכל אזרח ידע בבירור.....לאן הולך הכסף.......ששולם עבור מדינה, בה אנחנו מתגוררים.....מה נבנה או מהיי הועבר לצבא.....אך הכספים האלהיי נשארים להיות סמויים ולא ידועים לאף אחד....אז בהחלט אם המיסים שאנחנו משלמים כל כך גבוהים, למה רמת החיים לא זהה לאירופה או לארצייהב.....לדעתי הממשלה צריכה להיות צלולה בעיניניי הכספים עם העם, כי אף אזרח לא יודע בדיוק לאן נלקחים הכספים של ארנונה למשל......ועל איזה סכומים אנחנו מדברים.....אז למה לא להתחיל ממשלה...ואז כמובן אפשר לדרוש גם מאזרחים.....
Teepee  |  17.09.16
90.
אין לי אשראי ולא צ'קים!! מה זה פהה!?! חוצפה!! גנבים!!
הם רק רוצים עוד עמלות!!!! חוצפה כזאת לא ראיתי!! מה זהזהז???????? על צ'קים הבנק מרוויח מ: הפקדות, העברות, פדיון ועוד וזה פשוט שערוריה!! חברות האשראי גובות 3 אחוז מבעלי עסקים וחוץ מזה אני לא רוצה כרטיס אשראי ולא צקים זכותי המלאה בגלל כמה פורעי חוק משנים את החוק לכל המדינה בווווושששהההההההה
איתי , י-ם  |  13.01.14
88.
עוד דרך לעשוק אותנו
כיום העסקאות במזומן מהוות בסך הכל 3% מכל העסקאות שמתבצעות בשוק! רק 3% מההון בפועל מוחזק ככסף מזומן (זה למעשה הכסף שמדפיסים בנק ישראל, תאגידים בנקאיים בארה"ב וכיוצ"ב ומשחררים לשוק), כל יתר ההון (97%) הוא רק פיקציה במחשב של איזה בנק או מוסד פיננסי אחר. ועל הפיקציה הזו המון המון המון אנשים משלמים בדרך (בין היתר, בדרך של עמלות). כנראה המדינה הנהדרת שלנו נתנה סוכריה לבעלי ההון בישראל כנגד הגלולה המרה של חוק הריכוזיות והכל במסווה של להילחם בהון השחור. אם רוצים באמת להילחם בהון השחור יש דרכים הרבה יותר יעילות לעשות זאת, שלא פוגעות באזרחים בצורה כזו, והבעיה העיקרית כאן היא חוסר תקציב לחוקרי מס הכנסה והעדר כח אדם במשרדי מס הכנסה כמו גם הקטנת הראש שלהם ועבודה בצורה של שיטת המצליח בלי בדיקה אמיתית של שומות!!!!
12.12.13
לכל התגובות