אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הביטקוין הופך מחזון לבועה צילום: בלומברג

קפיטליזם 3.0

הביטקוין הופך מחזון לבועה

למטבע הדיגיטלי יש פוטנציאל להפיל את השיטה המוניטרית. בינתיים הוא עושה צעד ראשון בשוק הנגזרים. מזכיר לכם משהו?

11.12.2013, 09:22 | איתי להט

ביטקוין. הכותרות לא מפסיקות לזרום על המטבע החם הזה, שהסינים כבר החליטו לכנותו לאחרונה "סחורה". הוא תנודתי, הוא קופצני, הוא בועה, או על פי הערכות אחרות, מחירו אמור להאמיר למיליון דולר ליחידה.

מה שבטוח, 2013 היתה שנת הביטקוין. לכבוד כל העניין שהמטבע החדש מעורר, ובשל הפוטנציאל שלו להפיל את השיטה המוניטרית השלטת, או אולי פשוט כי כולם יודעים שכבר די הרבה כסף מתגלגל בכלכלת הביטקוין, החליטה חברה אחת מדבלין לעשות למטבע הווירטואלי המדובר את מה שכלים פיננסיים אוהבים לעשות - מוניטיזציה.

מטבעות ביטקוין, צילום: בלומברג מטבעות ביטקוין | צילום: בלומברג מטבעות ביטקוין, צילום: בלומברג

החברה, פרדיקטס (Predictious), היא לא יותר מפלטפורמת הימורים מסיבית על כל דבר שאפשר לחשוב עליו, וההימור מתבצע בביטקוין. פרדיקטס מאפשרת ללקוחותיה להמר על הטלת מטבע בסופרבול האמריקאי, על הסיכוי שראנד פול ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב ב־2016, ועכשיו היא גם מאפשרת לסחור באופציות על הביטקוין עצמו. ממש כמו שמקובל בשוק הפיננסי.

1. נכנסים לפוזיציה

שורט או לונג? נא להמר, רבותיי

 

אז עכשיו אפשר להחזיק בפוזיציות לונג ושורט על ביטקוין. איך זה עובד? אז ככה, הלונג הוא פשוט: אתם רוכשים ביטקוין במחיר של היום, ומתפללים שהוא ימשיך לטפס לשיאים בלתי נתפסים בעוד חודש או שנה כדי שתוכלו למכור ברווח. השורט עובד כך: אתם מלווים תמורת פיקדון ביטקוין במחיר של היום, מוכרים אותו מיד, ומקווים שבעוד חודש או שנה מחירו יירד כדי שתוכלו לקנות אותו מחדש, להחזיר למי שהלווה לכם את המטבע ולפדות את הרווח. כלומר לעשות כסף עם סחורה או נכס שאינם שלכם. המצאה פיננסית משובחת וממש לא חדשה, שקיבלה את התואר "נגזרים".

2. עד שהזנב יכשכש בכלב

למה נגזרים? כרגיל, כדי לגדר סיכונים

 

התירוץ הרשמי של חברת פרדיקטס, להתחיל לסחור בנגזרים של ביטקוין, הוא עוד מושג חביב - "גידור סיכונים". אם למשל אתם מאמינים שמחיר הביטקוין יספיק לחצות השנה את השער של 2,000 דולר למטבע ומושקעים בלונג, כלומר קניתם עכשיו וממתינים לעלייה, אולי זה לא רעיון רע לבטח נפילה במחיר עם פוזיציית שורט - כזו שתכניס לכם הרבה כסף במקרה שהמטבע דווקא ייפול בערכו. הבעיה עם כלים פיננסיים כאלה, כפי שלמדנו שוב ושוב, למשל במשבר הכלכלי של 2008, היא שהם לא אחת הופכים להיות הזנב שמכשכש בכלב, במקום שהכלב יכשכש בזנב.

3. הטסלה שנמכרה בהפסד

עד התשלום השווי כבר הספיק לצנוח

 

היוזמה הזו של פוזיציית שורט על ביטקוין היא בשלב הזה לא רעה, לפחות עד שיגיעו שחקנים פיננסיים גדולים לשוק. המקרה שמדגים את זה יותר מכל התרחש בסך הכל לפני חמישה ימים. מישהו רכש בסוכנות Lamborghini of Newport Beach מכונית טסלה S תמורת כ־100 ביטקוין. אלא שבאותו הזמן שהסוכנות קיבלה את המטבע הדיגיטלי, שוויו של הביטקוין צנח מכמעט 1,100 דולר לסביב ה־900 דולר. על הנייר הסוכנות הפסידה כמעט 20 אלף דולר, אבל אם היתה מחזיקה בפוזיציית שורט, ייתכן שהנזק היה מתקזז, אולי אפילו היה הופך לרווח.

4. מחיר התנודתיות

כמו כורות הזהב, משקיעים בשורט

משווי שוק של 14 מיליארד דולר בשיאו, צנח הביטקוין ל־10 מיליארד בעת כתיבת שורות אלה. לפי אתר החברה, כבר הושקעו יותר מ־300 אלף דולר בגידור סיכונים הנובעים מביטקוין. מיהם המשתמשים העיקריים? נראה שזו הקבוצה שנחשבת כמנוע של המטבע, הכורים, אלה שמשתמשים בערימות של כוח מחשוב כדי לייצר את המטבעות החדשים. כל כוח המחשוב האסטרונומי הזה דורש כמות לא מבוטלת של השקעה כספית, ומה נכון יותר מלגדר את ההשקעה בפוזיציית שורט. זה, אגב, בדיוק מה שעושות חברות הכרייה של זהב ב־20 השנים האחרונות.

תגיות