אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גידול טבעוני: המספרים עולים, ולא רק בישראל צילום: אימג'בנק, Gettyimages

גידול טבעוני: המספרים עולים, ולא רק בישראל

סקר שנערך על ידי משרד הבריאות בין 1999 ל-2001 מצא כי 8.5% מהאוכלוסייה בני ה־25–64 הגדירו עצמם צמחונים או טבעונים. בארגוני הטבעונים מאמינים כי לו היה נערך היום שיעורם היה כפול

12.12.2013, 08:21 | ארי ליבסקר

בישראל אין נתונים רשמיים מעודכנים על שיעור הטבעונים באוכלוסייה. את הסקר הרשמי המקיף האחרון ערך משרד הבריאות בשנים 1999–2001. לפי אותו הסקר, 8.5% מהאוכלוסייה בני ה־25–64 הגדירו עצמם צמחונים או טבעונים, אבל ספק אם יש ערך לנתונים הללו כיום, ומלכתחילה הסקר פסח על קהל צעיר ולא הבחין בין צמחונים לטבעונים. בארגוני הטבעונים מאמינים כי סקר שהיה נערך היום היה חושף שיעור כפול של טבעונים וצמחונים.

אינדיקציה מסוימת לגידול במספר הנמנעים מצריכת מוצרים מן החי ניתן למצוא במחקר מקיף שנעשה באוקטובר השנה ובחן את תופעת "הצרכנים המודעים". הסקר, שערך מכון מדגם (בהובלת מנו גבע) ומכון SI (בהובלת ד"ר מינה צמח, ד"ר הגר צמרת ומיכל וייס) ותוצאותיו נחשפות כאן לראשונה, מצא כי 55.2% מהציבור מזדהים עם ההיגד "אני משתדל להימנע ממוצרים שייצורם פוגע בבעלי חיים", ו־45.6% אמרו שבעת רכישת מוצרים הם מעלים את השאלה אם ייצורם פוגע בבעלי חיים. שיעור החילונים שמביאים בחשבון את רווחת בעלי החיים בעת הצריכה נע בין 48% ל־59%, ובקרב דתיים בין כ־34% ל־37%.

בארצות הברית, צרכנית הבשר הגדולה בעולם, מצא סקר של גאלופ מ־2012 שמספר הטבעונים זינק ל־2% מהאוכלוסייה, לאחר שכמעט בכל הסקרים לפני כן הוא לא עבר את ה־1%. באותו הסקר הגדירו עצמם 5% מהנשאלים כצמחונים. סקר ממשלתי בבריטניה מ־2007 הצביע על שיעור דומה של טבעונים, 2%.

גארי יורופסקי בסינמטק תל אביב, צילום: תומי הרפז גארי יורופסקי בסינמטק תל אביב | צילום: תומי הרפז גארי יורופסקי בסינמטק תל אביב, צילום: תומי הרפז

בסקר שהזמינה VRG (קבוצת מקורות לצמחונים), שנחשב לסקר האמין והמפורט ביותר, ניתן לראות גידול עצום בשיעור הצמחונים והטבעונים באמריקה. הסקרים הראשונים למבוגרים נערכו ב־1994, אז רק 1% מהאוכלוסייה היו צמחונים. בשנים 2000–2006 שיעור הצמחונים כבר נע בין 2.3% ל־2.8%. בסקר מ־2009 הוא הגיע ל־3.4% צמחונים ובאפריל 2009 טיפס ל־5%.

במאמר מינואר 2012 שפרסם מארק ביטמן, כתב האוכל של "הניו יורק טיימס", הוא חשף מקבץ של נתונים המעידים על ירידה דרמטית למדי בצריכת הבשר בארצות הברית, מכל הסוגים: בקר, עוף, הודו וחזיר. ב־2012, לפי כמה מחקרים, צריכת הבשר היתה נמוכה בכ־12% מזו של 2007, שהיתה פחות או יותר נקודת השבר, שכן עד אליה היתה הצריכה במגמת עלייה כמעט מתמדת. ביטמן טוען ששינוי המגמה נובע פחות מחלחול של תודעה צמחונית או טבעונית ויותר ממודעות עקרונית לנזקים הטמונים באכילה לא מבוקרת של בשר.

מי שמחפש אינדיקציה נוספת לפריחת הטבעונות יכול למצוא אותה באמזון, שם מספר ספרי הבישול הטבעוניים קפץ השנה בכמעט 40% ל־1,932. 720 מהם פורסמו ב־2013. ספרי דיאטות - ז'אנר פופולרי במיוחד - יש 4,198 באמזון. המשמעות היא שעל כל שני ספרי דיאטה יש פחות או יותר ספר בישול טבעוני אחד.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
ההסבר להצלחת הטבעונות בשנים האחרונות בכל העולם המערבי
ההסבר להצלחת הטבעונות בשנים האחרונות בכל העולם המערבי הוא שהיא מציעה פתרון זמין ואפקטיבי, לוגי, עובדתי ומוכח לכמה מהבעיות הגדולות ביותר של החברה המערבית: 1. הבעיה המוסרית בשיעבוד, התעללות מחרידה ורצח של מיליארדי בעלי חיים 2. הבעיה הבריאותית שבצריכה מופרזת של חלבון מהחי ומוצרים מעובדים 3. בעיית זיהום האוויר והסביבה וניצול המשאבים, בה מהווה תעשיית בעלי החיים את השחקן המזיק ביותר
יואב  |  12.12.13