אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין בעל בית, אין כסף: "חודשיים מפיקים לא רואים שקל מערוץ 10" צילום: עמית שעל

אין בעל בית, אין כסף: "חודשיים מפיקים לא רואים שקל מערוץ 10"

חברות הפקה טוענות כי הערוץ חייב להן עשרות מיליוני שקלים. מפיק בכיר: "רון לאודר נטש את הספינה והשאיר את כולם באוויר"

16.12.2013, 08:08 | אופיר דור

בשבוע שעבר תמה סאגת ג.יפית בערוץ 10, כשהפרסומאית יפית גרינברג ושותפיה הסמויים (שעד כה היא לא הבהירה מי הם) הודיעו כי לא ישקיעו בערוץ. קשה לומר שההודעה הפתיעה מישהו בעולם התקשורת, לאור ההנחה המוקדמת כי גרינברג לא תוכל לעמוד בהוצאות מימון הערוץ. אלא שהמשא ומתן שניהלה גרינברג מול רון לאודר על רכישת מניותיו (30%), גזל שבועות יקרים ועיכב את הערוץ שנדרש להגיש עד סוף השנה בקשה לקבלת רישיון קבע. 

קראו עוד בכלכליסט

לאודר, הפטרון העיקרי של ערוץ 10 בשנתיים האחרונות, החליט למשוך את ידיו מהערוץ באופן סופי. לדברי מקורביו, לאודר השקיע בערוץ יותר מ־140 מיליון שקל בשנה האחרונה, הרבה יותר מכפי שהתחייב. לאור העובדה כי הניסיונות למצוא משקיע חדש עלו בתוהו עד כה, מנהל לאודר מגעים עם בעל מניות אחר, יוסי מימן (46%), בדבר העברת מניותיו אליו. לדברי אנשי לאודר, הוא מוכן להזרים גם 25 מיליון שקל לטובת הערוץ.

מימן מאשים את נציגיו של לאודר בערוץ

מימן, שלא מזרים כסף לערוץ מאז נקלעו עסקיו הציבוריים למשבר, אינו שש לקחת אחריות על הערוץ ודורש מלאודר להמשיך לממן אותו, כפי שהתחייב. אנשיו של מימן טוענים כי נציגיו של לאודר, מיכל גרייבסקי ואבי בלשניקוב, הם אלו שעמדו בראש הערוץ בשנים האחרונות ולכן הוא צריך לכסות את ההתחייבויות שנלקחו בתקופת כהונתם.

המגעים בין השניים נמשכים בימים אלה במטרה למצוא נוסחה שתאפשר את העברת המניות למימן בתמורה לקבלת מימון נוסף ואחרון מלאודר.

הפגנת אנשי ערוץ 10, צילום: עמית שעל הפגנת אנשי ערוץ 10 | צילום: עמית שעל הפגנת אנשי ערוץ 10, צילום: עמית שעל

במקביל נודע ל"כלכליסט" כי יו"ר ועד העובדים בערוץ 10, הכתב מתן חודורוב, עומד לצאת בימים הקרובים לפגישה עם לאודר בניו יורק. חודורוב קיבל אור ירוק לפגישה עם לאודר לאחר תקופה ארוכה של התחמקויות מצד נציגיו של איל הקוסמטיקה, והוא צפוי לדרוש מלאודר לקחת אחריות על המצב בערוץ 10 ולהמשיך לתמוך בו לפרק זמן סביר שיאפשר כניסת משקיע חדש.

למרות נכונותו של לאודר להיפגש עם חודורוב והסכמתו להזרים עוד כסף שמעוררת אופטימיות בקרב אנשי הערוץ, מצבו נראה בעייתי למדי. בחודשיים האחרונים מעכב ערוץ 10 תשלומים למפיקים חיצוניים לאור קשיים תזרימיים שאליהם נקלע מאז הפסיק לאודר את הזרמות הכספים. מפיק בכיר העריך כי חובות ערוץ 10 למפיקים מגיעים לכ־40 מיליון שקל. בהנהלת הערוץ חוששים כי אם ישלמו את החובות למפיקים חיצוניים יוותרו ללא מזומן לתשלום משכורות לעובדים הקבועים.

הפקת התכנית של גיא פינס היתה הראשונה לנקוט בצעדים והחליטה להוריד את התוכנית מהאוויר בשבוע שעבר (במקום משודרות תוכניות לקט) כיוון שלא קיבלה תשלום, אך גם שאר המפיקים החיצוניים מתחילים לאבד סבלנות. "למפיקים הקטנים ערוץ 10 עדיין משלם אבל הגדולים לא רואים ממנו שקל כבר חודש ולפעמיים חודשיים", אמר ל"כלכליסט" אחד המפיקים העובדים עם הערוץ. "המצב שם חמור והם חייבים מיליונים רבים".

מימין. ארנון מילצ מימין. ארנון מילצ'ן ורון לאודר | צילום: עמית שעל, גיל נחושתן מימין. ארנון מילצ

מפיק אחר אמר כי "התחושה היא שהנהלת הערוץ בעצמה נמצאת במצב מבולבל ובעצמה אינה יודעת כיצד להתנהל. היהודי לאודר הבטיח הבטחות ואחר כך נטש את הספינה והשאיר את כולם באוויר. המפיקים מעדיפים לשמור על שקט כי הם פוחדים שהערוץ יגיע לקריסה טוטאלית ואז בטוח שלא יקבלו את הכסף שלהם".

מפיק אחר, בעל היקף פעילות קטן יותר, אמר ל"כלכליסט" כי "המצב בערוץ אמנם גרוע אבל אנחנו ממשיכים לשמור על אופטימיות ומחכים שהוא ייצא מהסחרור שאליו נקלע. אנחנו ממתינים לתשובות מהערוץ".

במקביל לבעיות התזרימיות, צריך ערוץ 10 להגיש לרשות השנייה בתוך שבועיים בקשה לרישיון קבוע שיאפשר לו להמשיך לשדר לאחר 2015. ההערכה היא שגם אם המאבק בין בעלי המניות לא ייפתר עד אז, ערוץ 10 יגיש בקשה לקבלת רישיון לפני סוף השנה. אם לא יעשה כן תיוותר לו שנה אחת בלבד להמשיך ולשדר תחת הזיכיון, כפי שהוא משדר כיום.

מימן. "לאודר צריך לשאת בהתחייבויות", צילום: אוראל כהן מימן. "לאודר צריך לשאת בהתחייבויות" | צילום: אוראל כהן מימן. "לאודר צריך לשאת בהתחייבויות", צילום: אוראל כהן

3 מיליון שקל כתנאי לקבל רישיון לערוץ

תנאי סף לקבלת רישיון על ידי ערוץ 10 הוא הפקדת 3 מיליון שקל ברשות השנייה. אלא שגיוס הסכום עלול להיות לא פשוט עבור הערוץ במצבו הנוכחי. כחלק מהבקשה לקבלת רישיון יצטרך הערוץ להכין תוכנית עסקית שבה יידרש להסביר כיצד הוא מתכנן לפעול ב־15 השנים הקרובות.

על פי כללי הרשות השנייה, אם לערוץ יש גירעון בהון החוזר (כלומר, שההתחייבויות שלו לשנה הקרובה גדולות מהמקורות הכספיים הזמינים שלו), הוא נדרש להציג גורם איתן העומד מאחוריו שיוכל לערוב להמשך פעולתו. לפי שעה, אין מאחורי הערוץ גורם כזה.

בנוסף, הערוץ צריך להראות כי הוא ממשיך לעמוד בהחזר החוב שלו למדינה (סכום של 57 מיליון שקל המוחזר בתשלומים), עומד בתשלום דמי הזיכיון הקבועים בגובה 17 מיליון שקל לשנה, ועומד בהתחייבויותיו לתמיכה בקולנוע בגובה 4 מיליון שקל בשנה.

מועצת הרשות השנייה מחויבת לקבל החלטה בנושא מתן הרישיון לערוץ בתוך שלושה חודשים מהגשת הבקשה. ההערכה היא כי המועצה תעשה כל שביכולתה כדי להשאיר את הערוץ באוויר, אלא שגם יכולת ההתגמשות שלה מוגבלת יחסית. מועצת הרשות הקיימת אמורה לסיים את תפקידה בסוף פברואר 2014 ועדיין לא ברור האם שר התקשורת גלעד ארדן ימנה מועצה חדשה במקום או שיאריך את כהונתה של המועצה הקיימת. מצב זה עשוי לקנות לערוץ 10 עוד זמן בתהליך שבמהלכו יעשו ניסיונות לגייס משקיע נוסף.

המכשול הגדול ביותר עומד בפני ערוץ 10 לאחר קבלת הרישיון, אז יצטרכו בעלי המניות להגדיל את הערבויות שמופקדות לטובתו מ־45 מיליון שקל ל־167 מיליון שקל. הפקדת הערבויות שנדרשת לאורך 2014 תחייב מציאת משקיע בעל איתנות פיננסית חזקה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
"בשם הדמוקרטיה"
אני כבר רואה את הפטריוטים של ערוץ 10 שכמו בפעמים הקודמות בשם הדמוקרטיה הם מבקשים מהממשלה לעזור להם כאילו לפניהם ואחריהם הדמוקרטיה תפול לערוץ 10 לא היה זכות קיום מיום הקמתו ואם הוא מבקש עזרת הממשלה אין לו כל ערך כי הוא יצטרך לשדר מה שהממשלה תרצה ממנו ולהזכירכם היו אמצעי תקשורת שנסגרו והדמוקרטיה לא נפלה רוצים תזכורת עתון העולם הזה ערץ 7 אייבי נתן כל העיתונים המפלגתיים מעריב ועוד אז שיפסיקו לבלבלח את המוח על בשם הדמוקרטיה דני רופ ומיקי חיימוביץ למשל לא עברו מערוץ 2 לערוץ 10 בשם הדמוקטיה אלא בשם חן הבנק שלהם
שלמה , רחובות  |  16.12.13