אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיים כץ יטרפד העברת הטיפול במובטלים לחברות פרטיות צילום: אביגיל עוזי

בלעדי לכלכליסט

חיים כץ יטרפד העברת הטיפול במובטלים לחברות פרטיות

יו"ר ועדת העבודה לא יחדש את הדיונים בהצעת החוק הממשלתית להשיב לחיים את תוכנית ויסקונסין, שאמורה להעביר מובטלים כרוניים לטיפול חברות פרטיות. משרד האוצר: "חבל שוועדת העבודה תמנע מאלפים להשתלב בשוק העבודה"

16.12.2013, 07:02 | מיקי פלד

תוכנית ויסקונסין לא תחודש למרות רצונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, בכירי משרדו ואנשי האוצר ומשרד הכלכלה.

ל"כלכליסט" נודע כי יו"ר ועדת העבודה של הכנסת, ח"כ חיים כץ, לא מתכוון לחדש את הדיונים בבקשת הממשלה לאשר את החייאת התוכנית, שאמורה להכשיר מקבלי הבטחת הכנסה ולמצוא להם עבודה, בין השאר בשל התנגדותו לשימוש בחברות פרטיות לצורך כך. כץ אמר ל"כלכליסט" כי "תוכנית ויסקונסין לא תעבור את אישור ועדת העבודה של הכנסת בקדנציה הנוכחית".

כדי לחדש את תוכנית ויסקונסין, או בשמה הנוכחי, תוכנית יוצאים לעבודה, צריכה הממשלה לקבל את אישור ועדת העבודה של הכנסת. לפני יותר מחודש נערך דיון ראשון ואחרון בוועדה על אישור התוכנית שהסתיים בטונים צורמים, כאשר נציגי הממשלה - אנשי משרד האוצר ומשרד הכלכלה - הסכימו ששירות התעסוקה יהיה הרגולטור של התוכנית. הם סירבו לשקול להיענות לבקשתו של כץ, ולפיה עובדיו יהיו גם אלו שיפעילו את מרכזי ויסקונסין, ולא עובדי חברות פרטיות בלבד כפי שמתוכנן כרגע.

ח"כ חיים כץ. "התוכנית לא תעבור בקדנציה הנוכחית", צילום: עמית שעל ח"כ חיים כץ. "התוכנית לא תעבור בקדנציה הנוכחית" | צילום: עמית שעל ח"כ חיים כץ. "התוכנית לא תעבור בקדנציה הנוכחית", צילום: עמית שעל

באופן רשמי הממשלה עוד לא ויתרה על ניסיונות החייאת התוכנית, אם כי עד כה לא נקבע מפגש בין אנשי האוצר והכלכלה לבין כץ, ולכץ אין כוונה לכנס את הוועדה לדיון שני בנושא.

תוכנית ויסקונסין עבדה בישראל בשנים 2005–2010, והופסקה על ידי ועדת העבודה, גם אז בראשות כץ, בעקבות ביקורת ציבורית נוקבת על טיפול לקוי ואף האשמות בניצול של מקבלי הבטחת ההכנסה על ידי החברות הפרטיות לעבודות ללא שכר, שלילת גמלת הבטחת הכנסה ללא הצדקה ועוד.

העיקרון מאחורי התוכנית הוא שמקבלי הבטחת הכנסה יועברו משירות התעסוקה לטיפול חברות פרטיות, שבתמורה להכשרתם והשמתם בעבודה יקבלו מהמדינה את שווי הקצבה ש"נחסכה". מצדדי התוכנית ניסו לחדש את פעילותה במתכונת שמאפשרת לדבריהם פיקוח הדוק יותר על החברות הפרטיות, מתן אפשרות לעמותות ללא כוונת רווח להפעיל מרכזים, והגדרה ששלילת הקצבה תיעשה רק על ידי עובד מדינה. חלק מהשינויים נדחו על ידי ועדת העבודה כבר ב־2010, אך בממשלה קיוו כי העברת הרגולציה לשירות התעסוקה תפייס את מרבית חברי הוועדה, שגם בקרבם קיים רוב להתנגדות עקרונית להפרטת הטיפול.

בממשלה מתעקשים על שימוש בחברות פרטיות ועובדים בגלל מה שמכונה "חוסר הגמישות" של השירות הממשלתי.

ממשרד האוצר נמסר: "בתוכנית שהוגשה לאישור הכנסת חלו תיקונים משמעותיים שנועדו להתמודד עם הביקורות ובראשם קביעת כלל הסמכויות השלטוניות באחריות שירות התעסוקה. הממשלה אף הודיעה על נכונותה להידבר במטרה להגיע לנוסח מוסכם. לאור חשיבות התוכנית, אנו מצרים על כך שוועדת העבודה והרווחה תהיה הגורם שימנע מאלפים להשתלב בשוק העבודה".

תגיות