אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגופים המוסדיים מריחים את הבועה ובורחים מהקונצרניות צילום: שאטרסטוק

ניתוח כלכליסט

הגופים המוסדיים מריחים את הבועה ובורחים מהקונצרניות

גופי הפנסיה והגמל שלרוב מקדימים בזיהוי אפיקי השקעה שקרובים למיצוי, נמלטים מהאפיק הקונצרני כמו מאש. חלקם מעריכים שגם שוק המניות הפך ליותר מסוכן והקטנת החשיפה אליו כבר בדרך

16.12.2013, 08:24 | רחלי בינדמן

בזמן שציבור המשקיעים מסתער על האג"ח הקונצרניות דרך קרנות הנאמנות השוברות שיאי גיוסים, גופי הגמל פועלים במגמה הפוכה לחלוטין. מנתונים שמתפרסמים מדי חודש על היקף האחזקות של גופי הפנסיה בניירות ערך שונים עולה כי בשנה החולפת הקטינו כל גופי הגמל הגדולים את החשיפה שלהם לאג"ח קונצרניות.  

קראו עוד בכלכליסט

הקטנת החשיפה בוצעה באופן עקבי ב־12 החודשים האחרונים, בדיוק בזמן שהציבור הרחב התבשם מהעליות החדות שאפיינו את השוק הקונצרני בשנתיים האחרונות והזרים מיליארדי שקלים לקרנות האג"ח הקונצרניות.

רק אתמול פרסם בית ההשקעות מיטב דש כי מתוך עשר קרנות הנאמנות המגייסות ביותר בתעשייה - שגייסו יחד 2.9 מיליארד שקל - ישנן חמש קרנות אג"ח כללי. זאת, בעוד בצד הקרנות הפודות ביותר - שמהן נפדו 2.7 מיליארד שקל - יש רק קרנות כספיות סולידיות שמהוות תחליף לפיקדון הבנקאי. במילים אחרות, הציבור ממשיך להעביר כספים מאפיקים סולידיים לקרנות האג"ח הקונצרניות בזמן שגופי הפנסיה מקטינים חשיפות לאג"ח אלו.

הגוף שהקטין את החשיפה בצורה החדה ביותר היה בית ההשקעות מיטב דש, כאשר קופת הגמל מיטב דש גמל כללי הקטינה את החשיפה משיעור של 14.75% מתיק העמיתים בסוף ספטמבר אשתקד ל־9.74%, נכון לסוף ספטמבר 2013. מיטב דש הוא גם הגוף שמחזיק היום את החשיפה הנמוכה ביותר לאג"ח קונצרניות בתיק הגמל.

הגוף שביצע אף הוא הקטנה אך בהיקפים נמוכים יותר היה כלל, כאשר קופת הגמל תמר, לדוגמה, הקטינה את החשיפה באותה תקופה מ־14.5% ל־12.06%. הגוף עם החשיפה הגדולה ביותר לאג"ח קונצרניות נותר ילין לפידות, כשקופת הגמל שלו אמנם הורידה את היקף האחזקות שלה באג"ח הקונצרניות - מ־32% בספטמבר הקודם ל־22.81% בספטמבר האחרון.

בילין לפידות מתמחים בהשקעה באג"ח קונצרניות על בסיס מודל דירוג פנימי, שעד כה הוכיח את עצמו. עם זאת, כיום, לאחר עלייה חדה בשוק הקונצרני, האג"ח מספקות פוטנציאל תשואה מאוד נמוך למשקיעים ביחס לרמת הסיכון הגלומה בהן.

יודגש כי בעוד מנהלי הגמל מקטינים חשיפה לאג"ח סחירות, הם מגדילים בהתאם חשיפה להלוואות לא סחירות - הלוואות שהם מעניקים בעסקאות אחד על אחד לגופים קונצרניים במשק. המוסדיים טוענים כי בעסקאות אלו הם משיגים ריביות גבוהות משמעותית מהאג"ח הסחירות וכן ביטחונות ותנאים נוספים שהופכים את ההשקעה הזו לבטוחה יותר - אם כי מדובר בכל זאת בהלוואה שתנאיה אינם חשופים לציבור הרחב.

בועה שסופה להתפוצץ, צילום: שאטרסטוק בועה שסופה להתפוצץ | צילום: שאטרסטוק בועה שסופה להתפוצץ, צילום: שאטרסטוק

בועה שסופה להתפוצץ

בשוק ההון מדברים כבר זמן מה על כך שבשוק האג"ח הקונצרניות מתהווה בועה שסופה להתפוצץ. לעומת זאת, ביחס לשוק המניות הדעות חלוקות, וכך גם משתקף בבחינת שיעור המניות בגופי הגמל והפנסיה.

קופות הגמל של אלטשולר שחם וילין לפידות, מצטיינות התשואות בחמש השנים האחרונות, מחזיקות בחשיפה הנמוכה ביותר לשוק המניות (28% ו־26.8% בהתאמה, נכון לסוף ספטמבר), בעוד קופת הגמל תמר של מיטב דש מחזיקה כיום שיעור גבוה של 35.7% מסך התיק במניות (כמעט 10% יותר מילין).

מי שהגדילה את החשיפה למניות במידה המשמעותית ביותר בשנה החולפת היא קופת הגמל הגדולה בישראל - גדיש של בית ההשקעות פסגות, שהגדילה חשיפה מ־25.9% בסוף ספטמבר 2012 ל־34.8% בסוף ספטמבר הנוכחי. עם זאת, גדיש גם היתה עם החשיפה המנייתית הנמוכה ביותר מבין הקופות הגדולות נכון לספטמבר אשתקד.

גוף הגמל עם החשיפה הגבוהה ביותר למניות הוא בית ההשקעות אקסלנס כשקופת אקסלנס גמל מחזיקה כבר 36.8% מסך התיק במניות. התיק של אקסלנס הוא גם התנודתי יותר כאשר בין ספטמבר 2012 למרץ נרשמה עליה בחשיפה המנייתית, בין מרץ ליוני החשיפה ירדה ומיוני עד ספטמבר הנוכחי חזרה לעלות. זאת, בעוד יתר הגופים היו עקביים.

קופות הגמל של אלטשולר שחם וקרן ההשתלמות של דש (ששייכת היום למיטב דש) היו היחידות שהקטינו חשיפה מנייתית ב־12 החודשים האחרונים. אלטשולר הגדיל את החשיפה בין ספטמבר 2012 למרץ ואז הוריד אותה בעקביות, זאת מתוך אמונה ששוקי המניות בארץ ובעולם הפכו ליקרים מדי ובמטרה לנצל הזדמנויות אם יתרחש תיקון בשווקים.

ילין, כאמור, מחזיק היום בחשיפה המנייתית הנמוכה ביותר אך מנגד הוא מחזיק בחשיפה הגבוהה ביותר לאג"ח קונצרניות. לעומת זאת, רמת הסיכון בתיק של אלטשולר נמוכה משמעותית כיוון שהוא מחזיק היום גם בחשיפה מנייתית נמוכה וגם בחשיפה בהיקף נמוך לאג"ח קונצרניות (13.6%), כלומר באלטשולר מחזיקים במזומנים מתוך הערכה שהשווקים יכולים לחוות ירידות.

רגע לפני הנפילה

גופי הפנסיה והגמל לא מצליחים לחלוטין לצפות משברים בשווקים, וקופות הגמל רשמו ירידות חדות במשבר של שנת 2008. עם זאת, הם לרוב מקדימים את הציבור בזיהוי טרנדים שקרובים למיצוי.

גופי הגמל נמצאים בקונצנזוס ששוק האג"ח כבר לא מעניין להשקעה אך חלוקים לגבי שוק המניות, שוק שהציבור החל להיכנס אליו רק בחודשים האחרונים. כבר עכשיו מבינים גופי הגמל ששוק המניות נהיה יותר מסוכן, ולא יהיה מפתיע אם הם יתחילו להוריד חשיפות בחודשים הקרובים, בזמן שהציבור ימשיך להיכנס רגע לפני הנפילה.

תגיות