אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסופה הכתה בעזה ובגדה, והסיוע שובת צילום: יואב גלאי

הסופה הכתה בעזה ובגדה, והסיוע שובת

אלפים פונו מבתיהם והתשתיות קרסו. ובינתיים אונר"א, הגוף המטפל במחנות הפליטים, בשביתה

17.12.2013, 09:42 | דני רובינשטיין

הסופה הגדולה של סוף השבוע האחרון לא פסחה על רצועת עזה והגדה המערבית, והסבל העיקרי מפגעי מזג האוויר נגרם לתושבי מחנות הפליטים. ברצועת עזה מתגוררים כ־1.2 מיליון בני משפחות פליטים מ־1948, כ־800 אלף במחנות הגדולים מג'באליה בצפון ועד רפיח בדרום, והם מהווים יותר מ־%60 מתושבי הרצועה. בגדה מדובר על 19 מחנות, מאל־פוואר דרומית לחברון ועד לג'נין בצפון, בהם מתגוררים כ־220 אלף בני משפחות פליטים, שהם כרבע מאוכלוסיית הפליטים בגדה.

בשבת דווח כי אלפי משפחות בעזה פונו בגלל הצפות, חלק ניכר ממערכת המים קרס בגלל חדירה של מי ביוב והמחסור בחשמל נמשך 12—18 שעות ביממה. נסיכות קטאר וממשלת טורקיה הודיעו על העברת דלק לעזה וראש הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה הודיע שפנה לממשלת ישראל בבקשה לפתוח את מעבר כרם שלום כדי להעביר ציוד חרום. הממשל הישראלי ענה בחיוב וגם סייע לעזה בהעברת משאבות לניקוז מי השיטפונות והביוב.

שכונת אל־זייתון במזרח עזה, בשבת. מנסים להיחלץ מהשיטפון, צילום: אי פי איי שכונת אל־זייתון במזרח עזה, בשבת. מנסים להיחלץ מהשיטפון | צילום: אי פי איי שכונת אל־זייתון במזרח עזה, בשבת. מנסים להיחלץ מהשיטפון, צילום: אי פי איי

 

שביתה כללית

 

פגעי מזג האוויר של סוף השבוע התרחשו בגדה על רקע שביתה כללית של עובדי סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם, אונר"א, שמרכזת את הטיפול במחנות הפליטים בעזה, בגדה ובמדינות השכנות לבנון, סוריה וירדן. מדובר ב־5,000 עובדים, רובם מורים בבתי הספר של הסוכנות, והאחרים עובדי מערכות הבריאות והרווחה, שפתחו בשביתה לפני כשבועיים בדרישה לעדכון שכרם והטבת תנאי העבודה שהורעו מאוד בשנים האחרונות.

השביתה באונר"א גרמה לכך שמתחילת דצמבר 53 אלף תלמידים בגדה לא למדו, הושבתו שני בתי חולים, כל המרפאות, וכן מערכות חלוקת מצרכים וקצבאות. השירותים במחנות הפליטים הושבתו, לא פינו אשפה, לא תיקנו תקלות. כריסטופר גינס, דובר אונר"א במזרח התיכון, אמר בשבת שעם בוא סופת הקור והשלגים חזרו מיד עובדי אונר"א לעבודה, בראש ובראשונה כדי לטפל בנזקי הסופה.

המשבר הכספי החמור של אונר"א

 

תקציבה הכללי של אונר"א הוא כ־1.4 מיליארד דולר בשנה, רובו מגיע מארצות הברית וממדינות האיחוד האירופי. בשנים האחרונות הגירעונות גדלים והולכים, והסוכנות נאלצת לצמצם את השירותים שהיא מספקת. רוב תקציב אונר"א הולך לתשלום משכורות למערכות החינוך, הבריאות והרווחה, ומדיניות הארגון היא לשלם לעובדים על פי רמות השכר הנהוגות במדינות השונות. כאשר התקציב מצטמצם, נאלצים בארגון להרע את תנאי העבודה וגם מחלקים פחות מצרכי מזון בסיסיים לנצרכים, מנקים ומתקנים פחות את השירותים במחנות, וחוסכים בבניית בתי ספר ובאחזקת מערכות מים וביוב.

תגיות