אריסון בנתה על בריכות המלח, המדינה מחזירה אותן לידיה
משרד האוצר קבע כי חברות המלח, שביקשו לשנות את ייעוד הקרקע, יוכלו לרכוש רק 120 דונם מתוך 2,000 דונם שהן חוכרות מהמדינה בעתלית ובאילת. ברשות מקרקעי ישראל הסבירו כי ברגע שמטרת החכירה משתנה, הקרקע צריכה לחזור למדינה
חברות המלח יוכלו לרכוש בפטור ממכרז כ־120 דונם בלבד מתוך שטח כולל של כ־2,000 דונם שחוכרת הקבוצה בעתלית ובאילת. זאת בעקבות החלטת מנכ"לית האוצר, יעל אנדורן, שאישרה את החלטת מועצת מקרקעי ישראל בעניין, בשם שר האוצר יאיר לפיד.
קראו עוד בכלכליסט
מלפיד נמסר כי "שר האוצר החליט להעביר את הטיפול בעניין, כדי להימנע ולו למראית עין מניגוד עניינים". ללפיד היו בעבר קשרים עסקיים עם קבוצת אריסון, שמחזיקה בחברות המלח, ולכן אנדורן חתמה על האישור.
לכאורה מדובר במכה לקבוצת אריסון, כיוון שהיא קיבלה אישור לרכישה של חלק קטן מהשטח. אולם מדובר ב־120 דונם שיימכרו לקבוצה בפטור ממכרז, בערך הקיים של הקרקע, שמיועדת לתעשייה ולתעסוקה ולא למגורים. עו"ד ינקי קוינט, היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל, אמר ל"כלכליסט" כי "מי שחוכר מהמדינה קרקעות בהיקפים כל כך גדולים צריך להבין שזה צמוד־מטרה, ולכן אין סיבה שכאשר המטרה הזו פוקעת הוא לא ישיב חלק נכבד מהקרקע". הוא הוסיף כי אותה מדיניות מיושמת כיום בהסכם הפרטת תע"ש.
חברות המלח ביקשו לשנות את ייעוד הקרקעות שלהן בעתלית ובאילת למגורים, ובכך להשביח את ערכן. בנובמבר 2003 נחתם הסכם בין החברה לבין מועצת מקרקעי ישראל, שמטרתו היתה לאפשר פינוי של המפעלים ושינוי ייעוד הקרקע לצורך בניית אלפי יחידות דיור. בהסכם נקבע כי לאחר שינוי ייעוד הקרקע יוקצו 50% מזכויות הבנייה בעתלית לחברת המלח ו־50% למינהל, ובאילת יוקצו 70% למינהל ו־30% לחברת המלח.
ההסכם נחתם כשהחברות היו בשליטת משפחת דנקנר, וב־2007 רכשה את השליטה בחברות שרי אריסון.
החברה להגנת הטבע, התנועה לאיכות השלטון והקשת הדמוקרטית המזרחית עתרו כנגד ההסכם ובג"ץ הורה לרשות מקרקעי ישראל לקבוע אמות מידה בנושא שינוי ייעוד שטחים גדולים. ממסמכים שהגישה המדינה לאחרונה לביהמ"ש העליון עולה כי אנדורן החליטה לבטל את החלטת מועצת מקרקעי ישראל שנוגעת להסכם הישן, ועל כן תימחק העתירה.
משרד האוצר אישר למעשה החלטה שקיבלה מועצת מקרקעי ישראל ביולי השנה וקובעת את הכללים בנושא שינוי ייעוד קרקע מתעסוקה ותעשייה למגורים, במגרשים גדולים וריקים ברובם. לפי ההחלטה, לחוכר הקרקע תינתן זכות לרכוש בפטור ממכרז ובתשלום דמי חכירה מהוונים מלאים כ־6% מהקרקע שהוא חוכר מהמדינה. כל זאת, לפי שווי הקרקע בייעוד הקיים, כלומר לא בייעוד היקר יותר — למגורים. על פי הערכות שמאים, לפי ההסכם הקודם ההטבה לחברות המלח היתה עשויה להגיע לכמיליארד שקל, ולפי ההחלטה החדשה ההטבה תסתכם ב־10 עד 20 מיליון שקל.
מקבוצת אריסון לא התקבלה תגובה. ממשרד האוצר נמסר כי היות ולהחלטה של מועצת מקרקעי ישראל יש משמעויות תקציביות, נדרש אישור של שר האוצר.
11 תגובות לכתיבת תגובה