אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיטב דש במגעים עם לאומי והפועלים לתפעול קופות הגמל צילום: אריאל שרוסטר

בלעדי לכלכליסט

מיטב דש במגעים עם לאומי והפועלים לתפעול קופות הגמל

בית ההשקעות פועל לאתר גורם יחיד שיתפעל את כל קופות הגמל שלו - המנהלות כ-37 מיליארד שקל. המהלך - על רקע הוראת אגף שוק ההון במשרד האוצר לפיה על גופי הגמל לבחור גוף מתפעל אחד

23.12.2013, 08:52 | רחלי בינדמן

עובדי בית ההשקעות מיטב דש, שבניהולו של אילן רביב, עברו בתחילת השבוע למשרדים החדשים במגדל הצ'מפיונס בבני ברק, ובכך איחדו את שני המטות שבהם עבדו מאז המיזוג בין מיטב לדש (במגדלי המוזיאון ודיסקונט בתל אביב). כעת, באותה הרוח, ל"כלכליסט" נודע כי בית ההשקעות פועל לאתר גורם יחיד שיתפעל את כל קופות הגמל של בית ההשקעות, על רקע הוראת אגף שוק ההון במשרד האוצר, שלפיה על גופי הגמל לבחור גוף מתפעל אחד לכל הקופות. 

קראו עוד בכלכליסט

עוזבים את דב סיני

מאז המיזוג בתחילת השנה מתופעלות קופות הגמל של מיטב דש על ידי דב סיני, חברת תוכנה הפעילה בתחום מערכות התפעול הפיננסיות, שהיא אמנם ותיקה, אך נחשבת לקטנה יחסית לעומת הבנקים הגדולים. ההחלטה לרכז את התפעול אצל דב סיני התקבלה אז בגוף הממוזג במטרה שלא "להרגיז" אף אחד מהבנקים בבחירה בבנק אחד על פני האחר.

עם זאת, בימים אלו מנהלים במיטב דש מגעים עם שני הבנקים הגדולים — לאומי והפועלים — במטרה לתפעל כל קופות הגמל של בית ההשקעות הממוזג, המנהלות כ־37 מיליארד שקל. עמלת התפעול ששילמה מיטב דש עמדה עד לפני כשנה על 0.1%, כלומר — פוטנציאל ההכנסות מבית ההשקעות של הבנק הזוכה עשוי לעמוד על 37 מיליון שקל בשנה.

עם זאת, רוב בתי ההשקעות חתמו לפני כשנה על חוזים עם הבנקים המתפעלים לאחר שניהלו מו"מ מחודש והצליחו להפחית את עמלות התפעול בכ־20%.

אילן רביב מנכ"ל מיטב דש, צילום: ישראל הדרי אילן רביב מנכ"ל מיטב דש | צילום: ישראל הדרי אילן רביב מנכ"ל מיטב דש, צילום: ישראל הדרי

קשר בעייתי

כך או כך, השיקול בבחירת הבנק המתפעל הזוכה לא נוגע רק לגובה עמלת התפעול. הגם שעל פי חוק נאסר על הבנקים להתנות שירות בשירות, ישנה הסכמה שבשתיקה שמוטב לבתי ההשקעות שלא להתעמת עם הבנקים יתר על המידה, מאחר שאלו אחראים על הפצת המוצרים המובילים של בתי ההשקעות — בעיקר קרנות נאמנות ובאחרונה גם קופות גמל — ללקוחות הקצה.

החשש המתמיד של בתי ההשקעות הוא שאם לא ישמרו על מערכות יחסים טובות עם הבנקים ויבצעו אצלם את פעולות הברוקראז' והתפעול, הבנקים מצדם לא יתאמצו לדאוג לאינטרסים של בית ההשקעות. משכך, הבחירה בין הפועלים ללאומי אינה טריוויאלית.

בנושא זה הטיל באוגוסט האחרון אגף הממונה על שוק ההון באוצר פצצה על שוק התפעול כשקבע כי החל משנת 2020 ייאסר על הבנקים המספקים ייעוץ פנסיוני להעניק במקביל שירותי תפעול לקופות הגמל והם ייאלצו לבחור מבין השניים — בדיוק כדי למנוע ניגוד עניינים פוטנציאלי לבנק שמצד אחד מקבל כסף עבור שירותי תפעול מחברת הגמל ומצד שני צריך להעניק ייעוץ אובייקטיבי ללקוחותיו על בחירת קופת גמל.

במיטב דש סירבו להגיב לידיעה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ל2... כמי שנמצא בתחום עדיף שיישארו בבנקים
המיחשוב בבתי ההשקעות הוא ממש לא בסטנדרטים של הבנקים (ואפילו לא מתקרב לאלו של לאומי או של פועלים). אני הרבה יותר רגוע כשהכסף והרישום שלו בידיים של הבנקים. אגב, אם הם ירצו לנתקרב אליהם הם יוציאו מיליונים ויגלגלו את זה כדמי ניהול עלינו.
טרי  |  24.12.13
2.
דוב סיני ואלטרנטיבות אחרות
דוב סיני הוא האלטרנטיבה היחידה הקיימת בשוק שהוא מתפעל שאינו מוסד בנקאי. למעשה אין כיום חברה נוספת שמציעה שירותי תפעול. לא מובן למה בתי ההשקעות וחברות הביטוח אינן משכילות ליצור מערך תפעול ראוי. אולי הרגולטור אוסר עליהם.. לא יודע. אבל מי שנמצא בתחום יודע שהמצב הנוכחי הוא בלתי נסבל. במצב זה, חברה שתשכיל לפתח מוצר שיקל על תפעול מערך החיסכון תוכל להיכנס לשוק בכל הכוח. המוצר חייב להיות בעל אינטגרציה מושלמת מול המסלקה הפנסיונית שהמפקח על האוצר הגה וחברת "נס" אחראית על פיתוחו.
אחד מבפנים  |  23.12.13