אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: הצרכנים בישראל הכי "מודעים חברתית" בעולם צילום: עמית שעל

מחקר: הצרכנים בישראל הכי "מודעים חברתית" בעולם

מחקר שערכו מכוני הסקרים SI ומדגם מראה שקרוב לשני שלישים מהצרכנים בישראל מודעים חברתית - יותר מבכל מקום אחר בעולם. רוב הצרכנים האקטיביים הם בני 45 ומעלה וגרים במפתיע מחוץ למדינת ת"א

24.12.2013, 08:36 | ארי ליבסקר

קרוב ל־61% מהצרכנים הבוגרים בישראל הם "צרכנים מודעים חברתית", מושג המשקף מודעות גבוהה לתלות בצריכה ערכית יותר של מוצרים ובהפגנת אחריות כלפי החברה - אלו מסקנות מחקר ראשון מסוגו בארץ על "צרכנים מודעים" שנערך ביוזמת מכון מדגם (בהובלת מנו גבע) ומכון המחקר SI (בהובלת ד"ר מינה צמח, ד"ר הגר צמרת ומיכל וייס).

באופן מפתיע מצא הסקר כי ישראל מובילה את העולם בשיעור הצרכנים המודעים חברתית, ועברה את ארצות הברית שהיתה עד כה המובילה העולמית בפרמטר זה. היקף הצרכנים המודעים חברתית בארצות הברית הגיע ב־2013 ל־54.5% ובצרפת ל־53%.

חברת הסקרים העולמית נילסן היא שתוותה את ההגדרה "צרכנים מודעים חברתית" (Socially Conscious Consumers). תחת הגדרה זו נמצאים צרכנים שהסכימו לתגמל חברות שעושות טוב לסביבה ולחברה, ולשלם על כך מחיר גבוה יותר. על פי סקר של נילסן, בשנים 2013–2011 עלה שיעור הצרכנים המודעים חברתית בעולם מ־45% ל־50%. מגמה זו ניכרת גם בסקר שערכו מדגם ו־SI, המשקף מודעות חברתית גבוהה של צרכנים בישראל.

  , צילום: עמית שאבי צילום: עמית שאבי   , צילום: עמית שאבי

מחפשים יותר משמעות

תוצאות הסקר בישראל מצביעות על כמה ממצאים מעניינים. כך למשל השיבו 73.2% מהנשאלים כי ידווחו ברשתות החברתיות על התנהגות ראויה לשבח של חברה מסחרית. 69.3% השיבו כי יהיו מוכנים לשלם יותר על מוצרים בעלי אחריות חברתיות, ו־65.6% טענו כי הם מנסים לשכנע את סביבתם הקרובה לרכוש מוצרים שטובים לסביבה. 64.4% מהנשאלים השיבו כי הם משתדלים לקנות פחות דברים, ו־55.2% מנסים להימנע ממוצרים שפוגעים בבעלי חיים.

"הצרכנים המודעים מנסים לחפש משמעות", מסבירה ד"ר הגר צמרת ממכון SI. "מאז המשבר העולמי של 2008 חל משבר אמון עמוק בין הצרכנים לתאגידים. הצרכנות המודעת היא תגובת נגד למצב הזה".

לדברי ד"ר צמרת, "הצרכנים המודעים מובלים על ידי ערכים. הם מעדיפים מוצרים איכותיים יותר על פני רכישת כמות רבה יותר של מוצרים, ולכן מצמצמים את היקפי הצריכה, מעדיפים ערכים על טרנדים ומחפשים מותגים שמייצגים אחריות כלפי החברה".

ד"ר הגר צמרת, מעורכות הסקר. "תגובת נגד למשבר העולמי של 2008", צילום: אוראל כהן ד"ר הגר צמרת, מעורכות הסקר. "תגובת נגד למשבר העולמי של 2008" | צילום: אוראל כהן ד"ר הגר צמרת, מעורכות הסקר. "תגובת נגד למשבר העולמי של 2008", צילום: אוראל כהן

גרים בחיפה ובדרום

 

תוצאות הסקר חושפות פרופיל מפתיע של הצרכן הישראלי המודע: הוא מבוגר יחסית (68% מבני 45–54), חילוני או מסורתי (64.2%) ומתגורר באזור חיפה או בדרום (68%) ולא בתל אביב (44%). לדברי מחברי הסקר, רוב הצרכנים המודעים הם חילונים המחפשים למלא צורך שעבור הדתיים תופסת האמונה. "התחושה של אובדן דרך וערכים מאפיינת חילונים בני מעמד הביניים. הצרכנות המודעת ממלאת את החלל הזה".

כך בוצע הסקר: 511 נשאלים הרכיבו "מדד צרכנות מודעת"

הסקר בוצע באינטרנט בקרב 511 נשאלים שהיוו מדגם מייצג של הצרכנים הבוגרים בישראל, והוא נערך ב־23–21 באוקטובר. כדי לנסות לבנות מדד המזהה את הצרכנים המודעים נבנה שאלון הכולל 30 שאלות בנושאים כמו אקטיביזם צרכני, רצון לרכוש פחות ועוד.

כדי לאשש את השערת המחקר של החוקרים, ולפיה השאלות קשורות לאותו עולם תוכן, הם ערכו ניתוח גורמים (Factor Analysis) המקשר באופן סטטיסטי בין שאלות לפי דפוסי התשובות של המשיבים. מבין 30 השאלות נמצא כי 17 שאלות שייכות לאותו עולם תוכן. כדי לבנות מדד לתופעת הצרכנות המודעת נקבע כי מענה בכיוון הנכון על עשר מבין 17 השאלות מגדיר צרכן מודע.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
4, ובמה תשתמש כדי לאסוף ולזרוק זבל? בשקיות בד?
את הזבל אני אשליך משק הבד אל הפח השכונתי ואז אני אקח את שק הבד הביתה כדי לכבס אותו? נגיד וכן, עדיין צריך מספר גדול מאוד של שקי בד כדי לחפות על היעדרותם של שקי הבד שעברו כביסה ותלויים לייבוש (אני אומר תלויים, כי אני משער שאתה מתנגד למייבשים). ואם כך, אז איפה אני אתלה בגדים? בנתיים הפיתרון שראיתי אצל רוב האנשים הוא שימוש בשקיות הניילון מהקניות כשקיות זבל בבית. מה שאפשר לעשות זה להחליף את שקיות הסופר בשקיות שמזהמות פחות, אבל לא צריך להעמיס את המטלה הזו על האזרחים במקום על התאגידים.
...........  |  26.12.13
6.
מעניין נועז ומחשבה מקורית
אכן מחקר מקורי ומסקנות מפתיעות, פרי מוחם של חוקרים צעירים, בראשותה של פרופסור הגר צמרת. תוצאה קוהרנטית וחלוטה היטב, המתבקשת נוכח התערערות בטחונם של הצרכנים מול ההגמוניה התאגידית, במיוחד זו של המערב ׳הדורך במקום׳. השיבה הפסיכולוגית אל הצמצום ואל ההסתפקות במועט היא נסיגה טקטית בריאה ונדרשת. פרופ׳ אבנר גיבשטיין.
אבנר גיבשטיין , רמת אביב  |  25.12.13
3.
מחקר מעניין אבל מסקנה עקומה של מחברי הסקר שמורידה את האמינות שלהם:
המסקנה הפטרונית ש"רוב הצרכנים המודעים הם חילונים בני מעמד הביניים שמאפיינת אותם תחושה של אובדן דרך וערכים, המחפשים למלא צורך שעבור הדתיים תופסת האמונה", לא מבוססת על שום נתון מהמחקר וכנראה לא על שום דבר מלבד הרהורים פרטיים של החוקרים - מה שגורם לי לפקפק מאד ביכולות המחקר שלהם. מבחינה מקצועית, לתת מסקנה כזאת כשהמניעים לא נחקרו בסקר, היא עליבות וחוסר מקצועיות מהמעלה הראשונה. אם הייתם טורחים לשאול או קצת להשכיל ולא להשליך מהדעות הקדומות, השטחיות והלא מבוססות שלכם, אולי הייתם חושבים שחילונים, בניגוד לדתיים, לא חונכו לקבל הוראות מלמעלה ולעשות משהו כי ככה צריך וככה אלוהים ציווה אז אל תשאלו שאלות, אלא להיות הרבה יותר ביקורתיים בדרך החיים שלהם ולא לקבל כל דבר כמובן מאליו.
איריס ד. , גבעתיים  |  24.12.13
לכל התגובות