אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: בית לחם תחילה צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: בית לחם תחילה

המחירים הנוחים בעיר הפלסטינית הפכו אותה ללהיט חג המולד, אפילו יותר מירושלים

24.12.2013, 08:20 | דני רובינשטיין

חג המולד שיצוין השבוע בעולם הנוצרי הוא גם גם אירוע חגיגי לענפי התיירות ברשות הפלסטינית ובישראל, הודות להמוני תיירים שפוקדים את אתרי הקודש של הנצרות בבית לחם, בירושלים ובגליל. אווירת החג באזור הכנסיות של ירושלים ובבית לחם היא דומה בימים אלה, אך רמת המחירים שונה.

מאות תיירים פקדו ביום שבת את אזור כנסיית המולד בבית לחם והצטלמו לצד עץ האשוח הענק שמוצב כבכל שנה ליד הכנסייה. מחיר החניה למכונית במגרש הסמוך לכנסייה היה 5 שקלים, ללא הגבלת זמן, הרבה מתחת לכל תעריף בישראל. 

צליינים בבית לחם (ארכיון), צילום: עמית שעל צליינים בבית לחם (ארכיון) | צילום: עמית שעל צליינים בבית לחם (ארכיון), צילום: עמית שעל

ארוחת חג בחצי מחיר

בבית לחם פועלים השנה 53 בתי מלון ובהם כ־5,000 חדרים. אחת הסיבות לפופולריות של העיר היא השינוי באופייה של התיירות הנוצרית: אם פעם רובם היו אמריקאים ואירופים, כיום תופסים מקום מרכזי עולי רגל מרוסיה, ממזרח אירופה ומהבלקן. התיירים ממזרח אירופה הם פחות אמידים, ומכיוון שמחיר חדר ללינה לקבוצות במזרח ירושלים הוא יותר מ־50 דולר ללילה, הם מעדיפים ללון במלונות 3 כוכבים בבית לחם - שם המחיר הוא בסביבות 30 דולר. בבוקר הם נוסעים 15 דקות לירושלים, ובערב חוזרים לשכנה הפלסטינית.

אווירת חג בבית לחם, צילום: איי אף פי אווירת חג בבית לחם | צילום: איי אף פי אווירת חג בבית לחם, צילום: איי אף פי

מחיר ארוחת ערב חג המולד באמריקן קולוני, המפואר במלונות מזרח ירושלים, מוערך ב־400 שקל לאדם, ומחיר ארוחת ראש השנה (31 בדצמבר) מגיע ל־800 שקל. בבית לחם המחירים הם כמחצית מסכומים אלו.

15% מהתמ"ג הפלסטיני מגיע מתיירות

 

התיירות הדתית היא הגורם המשמעותי ביותר בענף התיירות בישראל וברשות הפסלטינית: לפי נתוני מרכז עמאן לשלום, כ־65% מהתיירים הבאים ארצה מוגדרים כצליינים נוצרים. כמיליון וחצי מהם (כ־70% מהתיירות הצליינית) ביקרו השנה באתרים שבשליטת הרשות הפלסטינית (כולל מזרח ירושלים). רוב התיירים ביקרו בבית לחם וסביבתה, ומיעוטם ביריחו ובאתר הטבילה בירדן.

מבחינת הפלסטינים התיירות היא ענף מרכזי ובעל פוטנציאל גדול. אם בישראל התרומה של התיירות לתמ"ג היא פחות מ־2%, הרי שעבור הפלסטינים תורמת התיירות ל־15% מהתמ"ג. מספר המועסקים הפלסטינים בשירותי לינה, מסחר ומסעדות המשרתים תיירים מגיע ליותר מ־20% מכוח העבודה, לעומת כ־5% מכוח העבודה בישראל.

לכן אין זה מפתיע שההנהגה הפלסטינית מייחסת חשיבות רבה לתיירות, ולחג המולד בפרט: לאחרונה פרסמה עיריית לוח אירועים לחג המולד, וכללה בו גם כמה אירועים בבית לחם. בתגובה, טען בסוף השבוע סאיב עריקאת כי ישראל מנסה "לחטוף" מהפלסטינים את חג המולד.

תגיות