אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מספר חושפי השחיתויות בבריטניה זינק ב־72% צילום: בלומברג

מספר חושפי השחיתויות בבריטניה זינק ב־72%

הזינוק החל מאז פרשת המניפולציה בשל לחץ ציבורי ופחד מקנסות אם לא ידווחו. עלייה נרשמה גם בארה"ב, שם מודיעים מקבלים גמול כספי

24.12.2013, 09:45 | סוכנויות הידיעות

מספרם של חושפי השחיתויות בבריטניה גדל בעשרות אחוזים בשנה האחרונה, כך עולה משני מחקרים שעליהם דיווח אתמול "פייננשל טיימס".

מינואר עד אוקטובר 2013 הרשות להתנהלות פיננסית (FCA) בבריטניה, הגוף הרגולטורי שאחראי על חקירת הונאות ומניפולציות של חברות, פתח 72% יותר תיקים מאשר בכל 2012. העלייה הדרמטית מיוחסת להשלכות שערוריית ריבית הליבור, שבה הואשמו בנקים כי תיאמו ביניהם את שערי הריבית הבין־בנקאית וביצעו בה מניפולציות. ה־FCA שחררה נתונים שמראים כי הזינוק בדיווחים של חושפי שחיתויות החל מיד אחרי שבנק ברקליס נקנס ב־290 מיליון ליש"ט ביוני 2012, בשל חלקו בשערוריית הליבור.

ברקליס. העלייה הדרמטית שנתונים של חושפי שחיתויות החלה לאחר שהבנק נקנס בשל חלקו בשערוריית הליבור, צילום: בלומברג ברקליס. העלייה הדרמטית שנתונים של חושפי שחיתויות החלה לאחר שהבנק נקנס בשל חלקו בשערוריית הליבור | צילום: בלומברג ברקליס. העלייה הדרמטית שנתונים של חושפי שחיתויות החלה לאחר שהבנק נקנס בשל חלקו בשערוריית הליבור, צילום: בלומברג

"נוצר לחץ להיראות נקי ב־100% בתחום הפיננסים, וחברות ויחידים נהיו הרבה יותר ערניים לעובדה שמוטלת עליהם אחריות לדווח על כל חשש להתנהלות לא ראויה. הם ערים גם לכך שהם עלולים לספוג קנסות כבדים אם לא יעשו זאת", אמר לעיתון מארק ספירס, עורך המחקר בעניין מטעם חברת הייעוץ הרגולטורי בוביל. הנתונים מה־FCA התקבלו על ידי בוביל לפי חוק חופש המידע הבריטי. לפי נתונים אלה, ב־12 החודשים עד אוגוסט 2013 התקבלו 117 תלונות על מניפולציה בשוק, לעומת 83 תלונות ב־12 החודשים הקודמים לכך.

מינואר עד אוקטובר השנה התקבלו בקו החם לחושפי שחיתויות 5,150 דיווחים לעומת 3,813 בלבד בכל 2012. הרגולטור פתח 274 תיקי חקירה בתקופה זו בהתבסס על מידע שהתקבל מחושפי שחיתויות, לעומת 148 מקרים בלבד ב־2012. את הנתונים חשפה חברת החקירות קרול בהסתמך על נתונים שסיפק ה־FCA, מדווח "פייננשל טיימס".

גם בארצות הברית ניכרת עלייה במספרם של המוכנים לחשוף שחיתות בארגונים שלהם, ולפי המחקר של קרול, האחוז הגבוה ביותר של דיווחים לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) מחוץ לארה"ב מגיע מבריטניה. בארה"ב הונהג מאז 2011 מתן תגמול כספי לחושפי שחיתויות, וה־SEC שילמה השנה סכום שיא של 14 מיליון דולר למודיע יחיד.

בבריטניה שוקלים כעת לאמץ את הנוהג ולשלם גמול כספי למי שיביאו לחשיפה של פשיעת חברות.

תגיות