אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הונאת המיליארד: עונשי מאסר ממושכים וקנסות כבדים למעורבים צילום: shutterstock

הונאת המיליארד: עונשי מאסר ממושכים וקנסות כבדים למעורבים

ביהמ"ש גזר על רוני בראנס, המעורב הראשי בפרשה שעניינה השתמטות מתשלום מסים ועסקאות פיקטיביות, 11.5 שנות מאסר וקנס של 5 מיליון שקל. גם המעורבים האחרים בפרשה יקנסו וירצו עונשי מאסר

24.12.2013, 13:15 | זוהר שחר לוי

בית משפט השלום בבאר שבע גזר היום (ג') עונשי מאסר ארוכים לצד קנסות כבדים על המעורבים ב"פרשת המיליארד" שענינה השתמטות מתשלום מסים בעסקאות פיקטיביות בהיקפים של מאות מיליוני שקלים.

קראו עוד בכלכליסט

המעורב המרכזי בפרשה, אהרון (רוני) בראנס, נידון בבית המשפט ל-11.5 שנות מאסר ולקנס כספי של 5 מיליון שקל ו-3 שנות מאסר על תנאי. מעורב נוסף, שלמה הרי עזרן נידון ל-6 שנות מאסר, לקנס כספי של 1 מיליון שקל ולשנה וחצי מאסר על תנאי ומורשע נוסף, דוד שבת נידון ל-8 שנות מאסר, קנס כספי של 2 מיליון שקל ושנתיים מאסר על תנאי.

"התיק דנן עסק בביצוען של שורה ארוכה של עבירות מס חמורות ע"י הנאשמים, שבמוקד, הפצה וסחר בחשבוניות פיקטיביות בהיקף חסר תקדים", ציין שופט השלום בגזר הדין. "בתיק דנן מקבלים הדברים משנה תוקף. במעשיהם גרעו הנאשמים מקופת המדינה סכום כולל של למעלה 140 מיליוני שקלים תשלומי מע"מ, וכן השמיטו הכנסה בסכום כולל של למעלה מחצי מיליארד שקלים. סכומי עתק אלה נגרעו מקופת המדינה, ולמעשה מכיסו של כל אזרח ואזרח. צרכי הציבור מרובים, מביטחון ועד חינוך, מרווחה ועד סל התרופות, אין לדעת למה ניתן היה לייעל את הכספים שגרעו הנאשמים מקופת המדינה. אין ספק כי במקרה דנן פגעו הנאשמים קשות בערך החברתי של נשיאה שיוונית בנטל תשלום המסים".

גזר הדין בפרשת הונאת המיליארד. עונשי מאסר וקנסות כבדים, צילום: אימג גזר הדין בפרשת הונאת המיליארד. עונשי מאסר וקנסות כבדים | צילום: אימג'בנק/thinkstock גזר הדין בפרשת הונאת המיליארד. עונשי מאסר וקנסות כבדים, צילום: אימג

במרץ 2011 הגישה רשות המסים כתב אישום עצום בהיקפו נגד שלושה מעורבים וחברות רבות בפרשה אותה כינו 'הונאת המיליארד'. ברנס, עזרן ושבת, הואשמו בהשתמטות מתשלום מסים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל. כתב האישום הוגש בתום חקירה משותפת של רשות המסים ויחידה להב 443 במשטרה ובמקביל הוארך מעצרם של השלושה עד לתום ההליכים נגדם.

כתב האישום, המתייחס ל-14 פרשיות שונות וכולל 36 אישומים, הוגדר כחסר תקדים בהיקפיו ובחומרת העבירות הכלולות בו. בין השאר, כלל היקפי השתמטות מתשלום מס ערך מוסף בגובה של כ-270 מיליון שקל לפחות, הנובעים מעסקאות פיקטיביות שערכן כ-1.7 מיליארד שקל, ועוד מאות מיליוני שקלים במסגרת ביצוע עבירות מס.

בכתב האישום תוארה השיטה בה בוצעו העבירות, שהיוותה קפיצת מדרגה בכל הקשור לעבירות מס מסוג זה. על פי המיוחס לנאשמים, הוצאו אלפי חשבוניות מס בין הנאשמים השונים ובין מעורבים אחרים וגם בין הנאשמים לבין עצמם, על מנת להקטין את גובה החבות במס של העוסקים, כמו גם הוצאת חשבוניות מס לשם כיסוי כספי הלוואות שניתנו בשוק האפור, ללא כל דיווח לרשות המסים כמתחייב עפ"י החוק, כאשר כוונת העבריינים הייתה להטיל את תשלום הריבית על קופת המדינה, באמצעות שימוש בחשבונית מס פיקטיביות.

באוקטובר האחרון הרשיע בית המשפט המחוזי בבאר שבע את המעורבים בפרשה במרבית האישומים נגדם וקבע כי "הנאשמים עסקו במשך שנים בסחר והפצה של חשבוניות פיקטיביות במגוון שיטות פעולה ובהיקף חסר תקדים".

התיק נוהל על ידי עורכי הדין מהלשכה המשפטית הפלילית של מחוז הדרום ברשות המסים (משרד מע"מ באר-שבע) בהובלתה של עו"ד יהודית אביטן, ועורכי הדין יעל בוקר-יוסף, רעות סנה ועידן ארד.

חקירת התיק נוהלה על ידי משרד חקירות מע"מ תל אביב, בשיתוף עם משרד חקירות מודיעין שטח במס הכנסה (בשמו הקודם) והיחידה לאכיפת הפשיעה הכלכלית של יחידת להב 433 במשטרת ישראל, כאשר יחידות החקירה לוו ע"י פרקליטי רשות המסים כבר משלב ניהול החקירה הסמויה.

תגיות