אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבורסה מחמיאה לעצמה: "הארכת שעות המסחר תרמה לעלייה במחזורים" צילום: גלעד קוולרציק

הבורסה מחמיאה לעצמה: "הארכת שעות המסחר תרמה לעלייה במחזורים"

לפי מחלקת המחקר של הבורסה, מחזור המסחר היומי הממוצע עלה ב-26% ברבעון הרביעי - בין היתר, כתוצאה מההחלטה להאריך את יום המסחר בשעה

24.12.2013, 13:12 | שי סלינס

מחזור המסחר הממוצע במניות בבורסה של תל אביב ב-2013 הסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל ביום – גבוה ב-10% מהמחזור בשנה הקודמת. כך עולה מסיכום של נורית דרור, ממחלקת המחקר של הבורסה בתל אביב.

במחלקה מציינים כי מחזור המסחר היומי נותר יציב עד חודש אוגוסט ברמה ממוצעת של כמיליארד שקל – בדומה למחזור הממוצע ב-2012, בעוד שבשליש האחרון של השנה עלו מחזורי המסחר בהדרגה לממוצע של כ-1.4 מיליארד שקל ביום – המחזור הגבוה זה יותר משנתיים.

בנוסף מציינים בבורסה כי השנה ירד חלקן במסחר של המניות הכלולות במדד ת"א-25 והן היוו כ-52% מסך המחזור במניות (ללא תעודות סל) לעומת כ-56% אשתקד, וזאת במקביל לעלייה בחלקן במסחר של מניות היתר לכ-10% לעומת כ-7% בשנה הקודמת. 

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הוספת שעת מסחר

בסיכום השנתי ניתן למצוא גם התייחסות ראשונה של הבורסה להארכת שעות המסחר - החלטה שהתקבלה ביוני האחרון. לפי דרור, ברבעון האחרון של השנה חלה עלייה של כ-26% במחזור היומי הממוצע במניות, בין היתר, כתוצאה מהארכת יום המסחר, לכ-1.22 מיליארד שקל, לעומת 960 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2013. עם זאת, הבדיקה אינה כוללת את חודשי הקיץ והחגים, בהם יש ירידה עונתית במחזורי המסחר בבורסה.

ההחלטה של הבורסה להאריך את יום המסחר הגיעה על רקע שפל שלא היה כמותו במחזורי המסחר בבורסה מזה עשר שנים. ב-20 השנים האחרונות, ידעה הבורסה בתל אביב תקופות שפל מבחינת מחזורי המסחר. עד שנת 2005 מחזור המסחר היומי לא עבר את המיליארד שקל. אולם שנת השיא היתה ב-2010 כאשר הסתכם המחזור ביותר מ-2 מיליארד שקל ביום - גבוה בהרבה מהמחזור ב-2012 שעמד על 1.1 מיליארד שקל.

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו מסר בתגובה למחקר של הבורסה: "מדובר במצב חירום – שוק ההון הישראלי ממשיך לשבור שיאים שליליים. אפשר להמשיך להתבשם מהתשואות הנאות ומהעלייה המינורית במחזורי המסחר בשנת 2013, אבל בפועל הבורסה מתייבשת. 140 חברות נמחקו מהמסחר בשנים האחרונות, ועוד עשרות חברות מחפשות את דרכן החוצה. אם לא תהיה פעולה נחרצת של הקלה משמעותית ברגולציה והפרדה ברגולציה בין חברות קטנות ובינוניות, המגמה תימשך, ונמצא את עצמנו עם בורסה קטנה ולא רלוונטית. על הרגולטורים השונים, ובעיקר על רשות ני"ע להבין כי אין יותר מקום לדיבורים, אלא יש צורך בעשייה מידית שתחזיר את החברות לאחד העם".

תגיות