אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת השחרור

מלחמת השחרור

סרט שתוקף את האיסור על נשים לחשוף חזה בפומבי מחולל סערה ברשת. לאחר שזכתה לתמיכתה של הזמרת מיילי סיירוס, הבמאית לינה אסקו מנסה לגייס 250 אלף דולר להשלמתו

25.12.2013, 08:44 | נמרוד צוק

לפני כמה ימים פרסמה מיילי סיירוס ציוץ משונה מעט בחשבון הטוויטר שלה: "תודה לניו יורק על היותה אחת המדינות הבודדות 'ששחררה את הפטמה'", ותייגה @freethenipple. הזמרת הפנתה את 16 מיליון העוקבים שלה לחשבון בעל השם המוזר, שמקדם את סרטה העלילתי הראשון של הקולנוענית לינה אסקו. עם זאת, מה שזיכה את הציוץ ב־27 אלף ציוצים מחדש והביא אותו לדף הבית של "הרולינג סטון" ו"ההאפינגטון פוסט" הוא התצלום שהתלווה אליו: סיירוס הצטלמה כשהיא עומדת בשלג, מרימה את החולצה וחושפת את החזה לעיני הצלם - אם כי לא לעיני הצופים, שמהם הוא הוסתר היטב באמצעות שני לבבות עם ברכת "חג מולד שמח". ולא רק סיירוס: גם לינה דנהאם, יוצרת סדרת הטלוויזיה "בנות", העלתה תמונה שלה לאינסטגרם לבושה בטי־שירט ועליה הסלוגן "לשחרר את הפטמה", וזכתה מיידית לאלפי לייקים.

התמונות, הציוצים והסטטוסים שמציפים את הרשת בימים האחרונים לא נובעים מקמפיין מסחרי כלשהו, אלא תומכים במאבק המצוי במרכזו של סרטה של אסקו - שינוי החוק הקיים כיום ב־37 מדינות בארה"ב, האוסר על נשים לחשוף את החזה בפומבי. במקביל, אסקו מנהלת כעת מאבק נוסף: למנוע מהסרט לקבל דירוג שימנע מקטינים לצפות בו בקולנוע.

"מעשי רצח, מלחמות ואלימות ברוטלית מוצגים בקולנוע ובטלוויזיה כדבר שגרתי, ואת הסרט שלי, שלא כולל אפילו סצנת סקס אחת אלא רק עירום חלקי, עלולים לצנזר", היא אומרת בראיון ל"כלכליסט".

מתוך צילומי הסרט. "מעשי רצח ואלימות ברוטלית מוצגים כדבר שגרתי ואת הסרט שלי עלולים לצנזר" מתוך צילומי הסרט. "מעשי רצח ואלימות ברוטלית מוצגים כדבר שגרתי ואת הסרט שלי עלולים לצנזר" מתוך צילומי הסרט. "מעשי רצח ואלימות ברוטלית מוצגים כדבר שגרתי ואת הסרט שלי עלולים לצנזר"

אסקו (28) היא שחקנית, מפיקה ובמאית, שתפקידה הבולט ביותר עד כה היה בתפקיד קייטי וגה בסדרה "קיין" של רשת CBS, ומלבדו שיחקה בכמה תפקידי משנה בסרטים ובסדרות. אסקו הכירה את סיירוס כששיחקה לצדה ולצד דמי מור בקומדיה "LOL" שביימה ליסה אזואלוס. אזואלוס היא גם זו שסיפקה את המימון הראשוני להפקת "Free The Nipple", שמצוי בשלבי עריכה סופיים. כעת מנסה אסקו לגייס 250 אלף דולר באמצעות קמפיין מימון המונים באתר FundAnything, סכום שיעזור לה להתגבר על מכשולי הצנזורה. "כשמיילי שמעה על הסרט היא מיד אמרה לי שהיא רוצה לעזור", מספרת אסקו. "מיילי היא לא רק זמרת, היא אקטיביסטית שאוהבת לקחת סיכונים ולבדוק גבולות. אני לא אופתע אם בקרוב היא תפרסם גם תמונה בעירום מלא כחלק מהקמפיין".

לגברים מותר

"Free The Nipple" הוא סרט עלילתי שמבוסס באופן רופף על אירועים אמיתיים. הסרט עוסק בחוק השנוי במחלוקת בארה"ב, ובקבוצת אקטיביסטיות שנוהגת לקיים הפגנות בחזה חשוף למען שוויון זכויות לנשים ומארגנות מצעד מחאה של נשים לוושינגטון הבירה. על פי הטריילר, הסרט מצולם במכוון בשפה קולנועית של סרטים תיעודיים, והוא מזכיר באסתטיקה שלו את ההפגנות של ארגונים פמיניסטיים רדיקליים דוגמת FEMEN ואת ההופעות של להקת הפאנק הרוסית פוסי ריוט. השחקניות משתמשות בעירום ובמסרים הכתובים על הגוף כדי להתריס נגד הדיכוי הפטריארכלי, עם מסכות ראש סרוגות שמסתירות את זהותן מצד אחד, ומוסיפות הרבה צבע לפריים מצד שני.

בסרט, שצולם בסתיו 2012 בניו יורק, משתתפות קייסי לאבו ("דמדומים") מוניק קולמן ("היי סקול מיוזיקל"), הקומיקאית ג'נין גרופלו ואסקו עצמה. "את הרעיון לסרט קיבלתי כשהשתתפתי בהפגנות של תנועת אוקיופיי בניו יורק", היא מספרת. "אני ושתי חברות הורדנו חולצות כחלק מהמחאה, ופתאום התקבצו סביבנו 300 איש שנעצו מבטים ועשו מזה עניין גדול. האירוע הזה גרם לי לקרוא על הנושא, והבנתי שברוב מדינות ארה"ב קיים מצב אבסורדי שבו לגברים מותר להוריד חולצה בציבור ונשים עשויות להיעצר בגלל זה, אפילו בחוף הים".

לינה אסקו מתוך הסרט לינה אסקו מתוך הסרט לינה אסקו מתוך הסרט

"השקעתי כל אגורה"

את האופן שבו מופעלת הצנזורה על עירום נשי בארצות הברית חוותה אסקו כבר בצילומים. "אחרי שקיבלנו את האישורים מהעירייה והמשטרה לצלם בניו יורק, התברר לנו שקיימת בעיר תקנה שמחייבת נשים שמצטלמות במקומות פומביים לכסות את החזה בחתיכת בד", היא מספרת. "זה העמיד אותנו במצב בלתי אפשרי, ובסופו של דבר החלטנו לעשות הכל מהר, לפני שמישהו יוכל לעשות משהו. בסצנה אחת שצילמנו בטיימס סקוור השחקנית חצתה את הכיכר בלי חלק עליון והשוטרים כבר התחילו לרדוף אחריה, אבל הצלחנו לסיים את הצילומים מבלי שאף אחת נעצרה".

לדברי אסקו, הבעיות לא נגמרו, והיא התקשתה להשיג אישור לשימוש במוזיקה לפסקול מכיוון שחברות התקליטים נרתעו מהסרט. 100 אלף דולר מתוך הסכום שהיא מנסה לגייס נועדו, לדבריה, לתשלום עבור השירים. שאר הסכום נועד למימון קמפיין שאמור לשכנע את איגוד בתי הקולנוע האמריקאי לתת לסרט דירוג מחמיר פחות מ־NC-17 - דירוג הניתן לרוב לסרטים שכוללים תכנים מיניים בוטים ומחייב בתי קולנוע למנוע כניסה של קטינים לאולם. כשמדובר בסרט עצמאי קטן, דירוג כזה עלול לגרום לרשתות בתי קולנוע לוותר על הקרנתו. "הסרט עוד לא דורג אבל עורכי הדין שלנו אומרים שהוא ידורג כ־NC-17 כמעט בוודאות", אומרת אסקו. "אני לא רוצה לצנזר אותו, השקעתי כל אגורה שהיתה לי ושנים מהחיים שלי בסרט, ואני רוצה שהקהל יוכל לצפות בו בקולנוע".

אסקו מקווה כי הסרט יגיע בקיץ לאקרנים. "במדיה רואים בעיקר נשים חלשות בתפקיד דמויות לחיקוי. אני חושבת שהרבה נשים לא ממצות את הפוטנציאל שבהן בגלל התכתיבים החברתיים, ואני רוצה להביא למסך דמויות נשיות חזקות. הסרט הפך אותי לאדם יותר פוליטי".

תגיות