אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נובוזימס ידידותית לסביבה וגם מצליחה לעשות מזה רווח צילום: אימג'בנק/thinkstock

השורה התחתונה

נובוזימס ידידותית לסביבה וגם מצליחה לעשות מזה רווח

חברת הביוטק הדנית מחזיקה בכ-50% משוק האנזימים העולמי, והיא גם השחקנית הגדולה ביותר בתחום פתרונות ידידותיים לסביבה בחקלאות

25.12.2013, 08:58 | אבי שגב ודנה אביב אופיר

חברת הביוטק הדנית נובוזימס (Novozymes) מפתחת, מייצרת ומוכרת אנזימים לשימוש תעשייתי. החברה חולשת על קרוב ל־50% משוק האנזימים העולמי ויש לה כ־700 מוצרים וכ־6,000 פטנטים על שמה.

החברה ייחודית משום שהיא מתמקדת בייצור המבוסס על שיטות ביו־טכנולוגיות (שם כולל לשיטות שבהן נעשה שימוש במיקרו־אורגניזמים לשם ביצוע תהליכים כימיים שונים). עסקי הליבה של החברה הם בתחום האנזימים, תחום המיקרו־אורגניזמים ורכיבים ביו־פרמקולוגיים. מטה חברה יושב בדנמרק, אך היא משווקת את מוצרי ב־130 מדינות ברחבי העולם.

ותיקה בשוק

האנזימים הם חומר חלבוני המזרז תהליכים ביוכימיים מסוימים. השימוש בהם נחוץ בתעשיות רבות כגון תעשיות המזון והמשקאות, מוצרים לשימוש ביתי, טקסטיל, עיבוד עורות, חקלאות, ביו־פארמה ותעשיית הנייר, ובעשור האחרון נעשה שימוש נרחב באנזימים גם בתחום האנרגיה המתחדשת ובתעשיית המים.

36% ממכירות החברה הם לתעשיית המוצרים לשימוש ביתי, 27% מכירות לתעשיית המזון והמשקאות, 15% לענף החקלאות, 15% לענף הביו־אנרגיה ו־7% לענפי הטכנולוגיה והפארמה. מכירות החברה נחלקות בין אירופה (37%), צפון אמריקה (33%), אסיה־פסיפיק (19%) ואמריקה הלטינית (11%). 

ראשיתה של החברה ב־1925 בעת שצמד האחים פדרסן הקים מעבדה בשם Novo Terapeutisk כדי לייצר אינסולין, כשב־1941 ייצרה נובוזימס את האנזים הראשון שלה מלבלב של בעלי חיים. החברה הוסיפה לפתח שיטות ייצור ביו־טכנולוגיות לייצור האנזימים. במהלך שנות האלפיים ביצעה החברה כמה רכישות של חברות שמיצבו אותה כשחקנית הגדולה ביותר בתחום פתרונות ידידותיים לסביבה בחקלאות.

מניתוח דו"חותיה הכספיים של החברה עולה כי בסעיף ה־EBITDA הציגה החברה רווח של 573 מיליון דולר בשנת 2011, וצומחת כל שנה בכ־10% לרמה של 632 מיליון דולר בשנת 2012 ו־674 מיליון דולר בשנת 2013. קצב זה יימשך על פי תחזיות האנליסטים גם בשנת 2014, כאשר הרווח יעמוד על 727 מיליון דולר, ובשנת 2015, עם רווח של 768 מיליון דולר. שווי השוק החברה עומד על 13.46 מיליארד דולר.

מכפיל הרווח של החברה עומד כיום על 33.70, והמכפיל החזוי לסוף השנה הוא 33.20. המכפיל החזוי לסוף שנת 2014 הוא 28.30, ובשנים 2015 ו־2016 הוא צפוי לעמוד על 25.30 ו־22.10 בהתאמה. תזרים המזומנים עומד על 1.2 מיליון דולר, והוא צפוי לעמוד על 1.45 מיליון דולר בסוף שנת 2014.

משלבת מאמצים

נובוזימס מקצה בכל שנה כ־14% מהכנסותיה לטובת מחקר ופיתוח ומנסה למצוא כל העת כיצד למנף את הטכנולוגיה שברשותה לטובת כניסה לתחומי פעילות חדשים. כעת בוחנת החברה כניסה לתחום הפרוטאינים ולטובת תהליכי תסיסה.

החברה מאמינה בצמיחה גם באמצעות שיתופי פעולה עם חברות עם טכנולוגיות ופלטפורמות משלימות לשלה. נובוזימס חתמה לאחרונה על שיתוף פעולה עם ענקית הביו־טכנולוגיה החקלאית הבינלאומית מונסנטו (Monsanto) שבמסגרתו הקימו השתיים מה שהן כינו ברית לגילוי, שתכליתה פיתוח ומכירה של פתרונות מיקרו־ביולוגיים לטובת תעשיית החקלאות שמטרתם הגדלת התפוקה בהשקעה נמוכה יותר.

במסגרת ההסכם תקבל נובוזימס ממונסנטו מקדמה של 300 מיליון דולר בתמורה לשימוש בפתרונות ומוצרים של נובוזימס ולשם ביצוע מחקר עתידי עבור המיזם המשותף. החברה מתעתדת להשיק תוכנית רכישה עצמית של מניותיה בהיקף של עד 370 מיליון דולר.

התוכנית נועדה בעיקר לאפשר לחברה לעמוד בהתחייבויות שונות לעובדים במסגרת תוכניות תמריצים שונות. היא לא אמורה לפגוע בגמישות הפיננסית, והיא תצומצם אם החברה תידרש להון העצמי לשם השקעות משמעותיות.

השורה התחתונה: הביקוש בהפחתת השימוש בחומרים לא ידידותיים לסביבה, סל הפתרונות הרחב שברשות נובוזימס, החדשנות והאיתנות הפיננסית שלה הופכים את החברה להשקעה מומלצת.

הכותבים הם מנכ"לים משותפים באביב־שגב בוטיק השקעות.

תגיות