אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

איל גבאי מסמן את הג'וב הבא: נציג מחזיקי האג"ח של הדואר

גבאי, שמעוניין לקבל תפקיד רשמי מטעם מחזיקי אג"ח דואר ישראל, שלח נציגה מטעמו לאסיפת המחזיקים שהתקיימה אתמול. באסיפה דחתה החברה את הדרישה לשפר את הבטוחות, והמחזיקים החליטו על הקמת נציגות מטעמם

25.12.2013, 07:12 | רחלי בינדמן ויניב רחימי

על פי הערכות איל גבאי בוחן כעת אפשרות להציע את עצמו כנציג מחזיקי האג"ח של הדואר במגעים מול ההנהלה והממשלה.

גבאי שלח נציגה מטעמו לאסיפה הסוערת שהתקיימה אתמול במשרדי דואר ישראל בתל אביב, אך לא הותר לה לקחת בה חלק כיוון שהיא לא מחזיקה באג"ח. גבאי מכהן כמומחה מטעם בית המשפט בהסדר החוב באי.די.בי. ובעברו היה מנהל רשות החברות הממשלתיות. הוא שהעביר את ההחלטה להפריט את הדואר - תהליך שטרם התרחש.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי קרן ההשקעות ברוש, המחזיקה הגדולה ביותר באג"ח אי.די.בי, לוטשת עיניים לאג"ח דואר ישראל וכי באסיפת האג"ח נכחו גם נציגיה. קרן ברוש, שהוקמה בתחילת השנה ומנוהלת על ידי אמיר אפרתי ואורי רובין, עוסקת באיתור הזדמנויות השקעה בשוק החוב הסחיר והלא סחיר. הקרן הפכה לשחקן מרכזי בתהליכים שקדמו להסדר החוב שנרקם באי.די.בי, שהסתיימו לבסוף בבחירת ההצעה של מוטי בן־משה ואדוארדו אלשטיין שבה תמכה הקרן. קרן ברוש רכשה אג"ח בודדות כדי לקבל היתר לקחת חלק באסיפה. בימים אלו מבצעת הקרן ניתוח של שווי האג"ח כדי לבחון כדאיות לרכישת אג"ח מידי הגופים המוסדיים המחזיקים בו ובהם: קרן הפנסיה גילעד הותיקה, אקסלנס, הראל, מיטב דש, הפניקס ועמיתים.

דרישת המחזיקים נדחתה

קצר בין ההנהלה לדירקטוריון דירקטוריון הדואר החליט שלא לאשר את התקציב דירקטוריון דואר ישראל החליט בתחילת השבוע שלא לאשר את תקציב 2014 שאותו הגישו הנהלת הדואר והמנכ"ל חיים אלמוזנינו, כך נודע ל"כלכליסט". אופיר דור, תגובה אחתלכתבה המלאה

באסיפה אתמול נכחו יו"ר הדואר הטרי ומינויו של שר התקשורת גלעד ארדן, חזי צאיג והמנכ"ל חיים אלמוזנינו. העיתונאים שביקשו לקחת חלק באסיפה נשלחו אחר כבוד החוצה, וזאת על אף שמדובר בחברה בבעלות המדינה.

באסיפה דרשו מחזיקי האג"ח לשנות את שטר הנאמנות של האג"ח ולכלול בו תניות לפיהן אם ההון העצמי של החברה יירד מתחת לסף מסוים, מחזיקי האג"ח יהיו זכאים לקבל שיעבודים על חלק מנדל"ן של הדואר, המוערכים בשווי של מיליארד שקל. ההנהלה דחתה את דרישת המחזיקים וקבעה כי "אין כל חשש בטווח הנראה לעין ליכולת החברה לפרוע את התשלומים הקרובים למחזיקים". זאת בניגוד לרמזים ששיגרה ההנהלה בדו"חותיה האחרונים לפיהם אם הממשלה לא תתערב, הדואר לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לאורך זמן.

איל גבאי, צילום: עמית שעל איל גבאי | צילום: עמית שעל איל גבאי, צילום: עמית שעל

ההנהלה הסבירה כי היא "מגבשת בימים אלו, יחד עם משרד האוצר והתקשורת, תוכנית הבראה שתביא ליציבות ולאיתנות פיננסית של החברה לאורך זמן". אלא שהמחזיקים לא ממש מסכימים לשבת בחיבוק ידיים ולהמתין. יואב ערמוני, מנכ"ל קרן הפנסיה גילעד הוותיקה, אף איים במהלך הדיון כי לא יהסס לפנות לערכאות כנגד החברה הממשלתית. לאחר יציאת נציגי החברה מהדיון התקיים דיון סגור בקרב המחזיקים ובו סוכם לפעול לקיים הצבעה להקמת נציגות ולמינוי עורך דין שייצג אותה בדיונים מול החברה.

קופה ריקה בסוף 2014

איגרות החוב של דואר ישראל הונפקו לגופים מוסדיים בלבד ואינן סחירות. מחירן של איגרות החוב, שנקבע על ידי חברת מירווח הוגן, משקף תשואה צמודת מדד של כ־2.5%. איגרות חוב דומות של מדינת ישראל נסחרות בתשואה של מינוס 0.25%. המשמעות היא שמחיר האג"ח משקף פרמיית סיכון שנובעת מהחשש שהמדינה לא תעמוד מאחורי ההתחייבויות של הדואר, כפי שקרה בתקדים של אגרקסקו.

בסוף הרבעון השלישי הסתכמה יתרת המזומנים של דואר ישראל בכ־160 מיליון שקל; ובכל זאת, יש תמימות דעים בדואר, משרד האוצר והמוסדיים שבעוד כשנתיים לחברה לא יהיו מקורות לשרת את חובה.

בתשעת החודשים הראשונים של 2013, דואר ישראל הצליחה לייצר רק 3.8 מיליון שקל, למרות שמחזור ההכנסות שלה הסתכם בכ־1.4 מיליארד שקל. נוסף לכך, לדואר יש שתי הוצאות משמעותיות שצפויות להעביר את החברה לתזרים שלילי ולכווץ באופן הדרגתי את קופת המזומנים של החברה: האחד, השקעות של כ־90 מיליון שקל שמקורן ברכישת רכוש קבוע, נדל"ן להשקעה וכלי רכב. השני, תשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח שמוערכים בכ־45 מיליון שקל במונחים שנתיים. לפי תרחיש שמתבסס על כך שמה שהיה בשלושת הרבעונים הראשונים של 2013 - הוא שיהיה, דואר ישראל תמצא עצמה עם קופת מזומנים ריקה כבר בסוף 2014.

על מנת להתמודד עם בעיית הנזילות הצפויה, דואר ישראל עשויה להקטין את היקף ההשקעות למינימום ההכרחי. בנוסף, סעיף הרכוש הקבוע במאזן של הדואר מסתכם בכ־1 מיליארד שקל ויתכן שלדואר עומדת אפשרות לממש נכסים שבבעלותה. שיפור בתזרים המזומנים עשוי להיות מוצא נוסף, אולם לנוכח מבנה ההוצאות הקשיח של החברה הסיכוי לכך קלוש.

תגיות