אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה לעזאזל נעשה עם כל המידע הזה? צילום אילן הרשוביץ

מה לעזאזל נעשה עם כל המידע הזה?

שילוב של מערכות ביג דאטה ואמצעי אחסון הביאו את שוק ה-BI לשיאים חדשים. השימושים כוללים: ניהול אספקה, ניהול מידע פיננסי ושיפור נאמנות הלקוח למותג

25.12.2013, 13:48 | ערן אלראי

בתקופה האחרונה התפרסם ב"ניו יורק טיימס" סיפור על תושב ממיניאפוליס, שנכנס לסניף של רשת חנויות הכלבו TARGET בעיר והתלונן על כך שביתו המתבגרת מקבלת מהרשת בטעות קופונים עם מבצעים לנשים בהריון. הוא תבע מ-TARGET להפסיק את המשלוח.

קראו עוד בכלכליסט

לאחר בדיקה במערכות המידע של הרשת, נדהם האב לגלות שמערכות ה-Big-Data המתוחכמות של TARGET מכירות את הבת שלו טוב ממנו. ממערכות המידע עלה כי הנערה התעניינה באותה תקופה במספר לא מבוטל מוצרי TARGET שמיועדים לנשים בהריון כמו חיתולים, בקבוקים, משחות החתלה ועוד, מכיוון שבאמת היתה בהריון.

מערכות המידע של Target מכירות את הלקוח יותר טוב מהוריו, צילום: בלומברג מערכות המידע של Target מכירות את הלקוח יותר טוב מהוריו | צילום: בלומברג מערכות המידע של Target מכירות את הלקוח יותר טוב מהוריו, צילום: בלומברג

הסיפור המשעשע הינו דוגמא אחת מיני מיליון כיצד ממונפת אנליזה של מידע רחב היקף בצורה מדויקת ובזמן אמת. אחד האמצעים היעילים ביותר לטיפול מהיר במידע היא טכנולוגיית In-memory אשר מתגנבת בשנים האחרונות בשקט בשקט בסוג של כיבוש זוחל, אל שווקי מסדי הנתונים והאחסון.

את הטכנולוגיה ניתן להגדיר כהברקה בשל פשטותה היחסית. למעשה, היא מנצלת את זכרונות ה-RAM - רכיבי מחשוב שהיו מתחת לאפינו עשרות שנים - לטובת אחסון ואחזור מהיר של מידע. וזאת, כאלטרנטיבה ל"קופסאות" אחסון ייעודיות ויקרות, מבוססות דיסק.

מדובר בטכנולוגיה המאיצה פי 1000 ויותר את אחסון המידע ואת אחזורו בהשוואה למערכות אחסון סטנדרטיות. הסיבה לכך היא שהתהליך בכללותו פשוט יותר מכיוון שהאלגוריתמים המעורבים בו צורכים פחות כוח עיבוד (CPU). אחזור המידע במערכות מבוססות דיסק איטי יותר מכיוון שעבודה עם דיסקים איטית מטבעה ואף עשויה להיות איטית עוד יותר בהתאם לתפקוד הכללי של המערכות המעורבות.

על פי מחקר של גרטנר, צפוי השוק העולמי של פתרונות לניתוח נתונים In-Memory לצמוח בקצב שנתי של כ-15% ולהגיע ב-2015 לכ-1.6 מיליארד יורו בשנה. שוק ה-In-memory Grid צפוי לצמוח בקצב של 30% בשנה ולהגיע להיקף של 550 מיליון יורו ב-2015.

לצד יתרונותיו הגדולים, זכרון RAM אינו חף מחסרונות: ביחס בין נפח הזכרון לעלותו עדיין ידו של הדיסק על העליונה והוא מציע אחסון זול יותר פר בייט זכרון. בנוסף, RAM הוא זכרון "נדיף" שאינו מאפשר לשמור את המידע עם כיבוי או נפילת המערכת.

לאור לקחים שהופקו מחסרונות טכנולוגיות הדיסק, החלו גם השחקנים המרכזיים בשוק האחסון לנצל טכנולוגיות מבוססות זיכרון כ"מאריכות חיים" לטכנולוגיות האחסון מסורתיות. בפועל מנוצלות טכנולוגיות הזכרון הפנימי לאחסון חלק קטן בלבד של המידע, כאמצעי לשיפור ביצועים חלקי בצווארי הבקבוק שנוצרו במסדי הנתונים.

בשנים האחרונות, החלו החסרונות הללו להתפוגג - עם עליית נפחי כרטיסי זכרון RAM, האצת מהירות העבודה וירידת המחיר שלהם. תמורות אלה הביאו להבשלתן של טכנולוגיות In-memory, ככלי אחסון המתאימים במיוחד ליישומים בהם מימד הזמן הוא קריטי, כגון איתור הונאות פיננסיות או מסחר אלקטרוני בשווקי ההון. על פי מחקרים, כל שיפור של אלפית שנייה בזמני התגובה להזדמנויות קניה או מכירה במסחר בבורסה האמריקאית, עשוי להיות שקול לאובדן הכנסות של 100 מיליון דולר בשנה (!) עבור בית השקעות.

אחזור המידע המהיר, יחד עם כלי Big-Data לניתוח מידע הינם נשק שובר שוויון בשווקי האחסון ומסדי הנתונים. היכולת להפיק במהירות האור תובנות עסקיות מתוך טרה-בייטים של מידע, משמשת כיום בהצלחה לספקי שירותים פיננסים המבקשים לקבל התראה בזמן אמת על הונאות פיננסיות, ובכך לחסוך הפסדים בהיקפים עצומים; חברות שירותים לוגיסטיים המבקשות לנהל במדויק את שרשרת האספקה שלהם בהיבטים של מיקום הסחורה, מידע היסטורי, חיישנים, מזג אוויר, ניהול לוח שנה ודפוסי עבודה הנובעים מהמידע; ולבסוף, כפי כמו במקרה של אותו אבא ממיניאפוליס, In-Memory הינו כלי שימושי ביותר בידי לקמעונאים המבקשים להציע ללקוחותיהם בזמן אמת מוצרים המתאימים להעדפותיהם האישיות באינטרנט ובעמדות המכירה, ובכך להגדיל את ההכנסות ולשפר את נאמנות הלקוחות למותג.

 

מפלצת המידע הולכת וגדלה בקצב מבהיל ומאיימת להכניס את העולם המודרני לכאוס. אולם למזלנו, גם השיטות לשלוט בה ולרסן אותה הופכות ליעילות ומהירות בהרבה. בסופו של יום, שילוב כוחות חדשים וחשיבה מחוץ לקופסה, יחד עם הטכנולוגיות המסורתיות, יסייע לנו לאלף את מפלצת המידע ולרתום את כוחה עצום לצרכנו.

הכותב הינו מנכ"ל חברת SPL-Software AG ישראל

תגיות