אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משחקים במציאות: מי רוצה דירת 4 חדרים באופקים? צילום: עמית שעל

פרשנות

משחקים במציאות: מי רוצה דירת 4 חדרים באופקים?

משרד השיכון מנסה להמתיק את עליית המחירים באמצעות כותרות אופטימיות אך לא רלבנטיות

30.12.2013, 08:20 | עינת פז-פרנקל

כשמשרד השיכון, כמו מתווך דירות, מציע לנו דירות 4 חדרים בפחות ממיליון שקל באותה נשימה שבה הוא מדווח על עלייה במחירי הדירות, אנחנו צריכים להיות מודאגים, כי נראה שמנסים באופן מאולץ למדי להמתיק לנו את הגלולה.

קראו עוד בכלכליסט

"איפה אפשר לרכוש דירות 4 חדרים חדשות במחיר ממוצע של פחות ממיליון שקל? איפה אפשר לרכוש דירות 4 חדרים מיד שנייה במחיר ממוצע של פחות מ־850 אלף שקל?", זעקו הכותרות בהודעת משרד השיכון אתמול על מחירי הדירות ברבעון השלישי. אלא שהחדשות האמיתיות באותה ההודעה הן עליות מחירים לא מבוטלות בשוק הנדל"ן למגורים: מחירן הממוצע של כלל הדירות -ישנות ומיד שנייה - שנמכרו בישראל בחודשים יולי עד ספטמבר, עלה בשיעור ריאלי של 3.7% בהשוואה לרבעון השלישי ב־2012 וב־1.6% בהשוואה לרבעון הקודם, ועמד על 1.27 מיליון שקל ברבעון השלישי השנה.

אבל למה להיתפס לחצי הכוס היקרה, כשאפשר לקנות דירת 4 חדרים מיד שנייה בפחות מ־850 אלף שקל באופקים, אור עקיבא, אשקלון, באר שבע, דימונה, טבריה, טירת כרמל, כרמיאל, לוד, מגדל העמק, נצרת עילית, נתיבות, עכו, עפולה, ערד, צפת, קריית אתא, קריית ביאליק, קריית גת, קריית ים, קריית מלאכי, קריית שמונה ושדרות? כי אף אחת מהערים הללו — איכותית ככל שתהיה — אינה נמצאת, למרבה הצער, באזורי הביקוש במרכז הארץ.

גם במיליון שקל לא ניתן למצוא דירות 4 חדרים בערים מבוקשות במרכז הארץ, אך במשרד השיכון מתפארים כי דירות 4 חדרים חדשות במחיר ממוצע של פחות ממיליון שקל ניתן למצוא באשקלון, באר שבע, ביתר עילית, דימונה, חריש־קציר, מגדל העמק, עפולה, קריית אתא, קריית גת ושדרות.

שר השיכון, אורי אריאל. למה להיתפס לחצי הכוס היקרה?, צילום: אביגיל עוזי שר השיכון, אורי אריאל. למה להיתפס לחצי הכוס היקרה? | צילום: אביגיל עוזי שר השיכון, אורי אריאל. למה להיתפס לחצי הכוס היקרה?, צילום: אביגיל עוזי

דירה ממוצעת, מחיר גבוה

אז איפה כן מתרכז הביקוש לדירות? על פי נתונים שפרסמה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בתשעת החודשים הראשונים של 2013 הביקוש הרב ביותר לדירות היה בירושלים, תל אביב, פתח תקווה ורחובות. כמה עולות שם דירות? הרבה יותר מבערים שבהן "מנפנף" משרד השיכון. בירושלים המחיר הממוצע לדירה, בשקלול כל סוגי הדירות וגודליהן, עמד על כ־1.6 מיליון שקל ברבעון השלישי, לפי נתוני משרד השיכון; בתל אביב על 2.3 מיליון שקל; בפתח תקווה המחיר הוא 1.4 מיליון שקל; וברחובות - 1.3 מיליון שקל.

הבסיס לקיומו של שוק נדל"ן יציב

 

צריך לומר דבר אחד בשבח נתוני האגף למידע וניתוח כלכלי במשרד השיכון, בראשות יוסי שבת: בניגוד לנתונים שמשחררים גופים ממשלתיים אחרים, משרד השיכון מפרסם את סקירת המחירים המקיפה ביותר שכוללת מחירי דירות ביותר מ־100 ערים ויישובים, לרבות פילוחים לפי גודל דירה (3, 4 או 5 חדרים) וסוג דירה (ישנה או מיד שנייה). הסקירה מספקת את התמונה המפורטת ביותר שיש כיום, מתוך בליל הנתונים המבלבלים שניתכים עלינו מדי חודש ורבעון. זוהי נקודה למחשבה לקבינט הדיור של הממשלה שיתכנס היום וידון, בפעם השנייה, בבעיית חוסר האחידות בנתוני הנדל"ן השונים, היוצרים חוסר ודאות בשוק. הקבינט צפוי לדון ב"הקמת ועדת היגוי בינמשרדית לשיפור מסד הנתונים הממשלתי אודות שוק הנדל"ן". יש לקוות שהוועדה תפעל, ומהר, להסדרת מסד נתוני הנדל"ן — הבסיס לקיומו של שוק נדל"ן יציב.

תגיות