אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נזקי הסופה בלי צה"ל וחברת החשמל: 409 מיליון שקל צילום: חברת חשמל

בלעדי לכלכליסט

נזקי הסופה בלי צה"ל וחברת החשמל: 409 מיליון שקל

כך על פי נתוני מחלקת המחקר של הכנסת; הפגיעה ברשויות המקומיות עולה על 73 מיליון שקל, הפגיעה בעסקים - כ-125 מיליון שקל

31.12.2013, 18:29 | רוני זינגר

409 מיליון שקל, זהו לפי שעה מחיר הסופה שפקדה את ישראל בתחילת חודש דצמבר, וזאת על פי נתונים שאספו אנשי מחלקת המחקר של הכנסת.

קראו עוד בכלכליסט

מחר (ד') תדון ועדת הכספים בהעברת כספי סיוע לרשויות ולגורמים השונים שדיווחו כי נפגעו בעקבות הסערה. מדובר בהערכה ראשונית, והיא מבוססת על נתונים שהעבירו הרשויות המקומיות ויתר הגורמים הרלוונטיים שספגו פגיעה בעקבות מזג האויר הקשה. עם זאת, ההערכה היא כי עלות הנזקים תהיה גבוהה עוד יותר בסופו של דבר.

נזקים בירושלים, צילום: עמית שאבי נזקים בירושלים | צילום: עמית שאבי נזקים בירושלים, צילום: עמית שאבי

שווי הפגיעה הכולל, כפי שדיווחו הרשויות המקומיות עומד על 73.4 מיליון שקל. ״שיאנית״ הפגיעה, היא ירושלים, שדיווחה על נזק כולל בסך מעל 20 מיליון שקל. אחריה ברשימה ניצבת המועצה אזורית מטה בנימין שדיווחה על נזק בסך 10.75 מיליון שקל, ולאחר מכן מועצה אזורית שומרון שדיווחה על נזק של 9.6 מיליון שקל. בית״ר עלית דיווחה על פגיעה של כמעט 4 מיליון שקל.

יו"ר ועדת הכספים, ניסן סלומינסקי, צילום: עמית שעל יו"ר ועדת הכספים, ניסן סלומינסקי | צילום: עמית שעל יו"ר ועדת הכספים, ניסן סלומינסקי, צילום: עמית שעל

דווקא מועצות אחרות, שחלקו את אותן פגיעות קשות ממזג האויר, דיווחו על נזק כספי נמוך באופן משמעותי: גוש עציון דיווחה על פגיעה בסך 485 אלף שקל וקרית ארבע על פגיעה של 133 אלף שקל. דרום הר חברון נפגעה בסך של 102 אלף שקל. מועצה אזורית מרום גליל דיווחה על פגיעה של כ-2.5 מיליון שקל. מערכת הכבישים הבינעירוניים ניזוקה על פי ההערכה בכ-55 מיליון שקל. בכל המקרים מדובר בסדקים ובהרס כבישים, אך לא נרשמו פגיעות בגשרים.

באשר להפסדים הכלכליים שהסבה הסופה לחברת חשמל ולצה״ל עדיין לא התקבלו האומדנים הסופיים - ואלו יעלו משמעותית את היקף הפגיעה, זאת מכיוון שכבר כעת דיווחה חברת חשמל כי הנזק שספגה עשוי להגיע למאות מיליוני שקלים.

מהמשטרה דווח על נזק כלכלי של מעל חמישה מיליון שקלים שנבע בעיקרו בשל שכירת ציוד מיוחד לפתיחת צירים ופינוי נפגעים ומפגעים, אך גם מכיוון שגם מבנים וציוד משטרתיים נפגעו בסופה.ענף החקלאות ספג פגיעה קשה בסך של 150 מיליון שקל. הפגיעה העיקרית היתה לגידולי ירקות בשטחים פתוחים ונרשמו בעיקר בדרום הארץ ובמרכז. הברד הכבד גרם לנזקים בפרדסים ובמטעי אבוקדו, וגם בענף הלול נרשמו פגיעות רבות בלולים שקרסו בעיקר בצפון הארץ.

פגיעה בעסקים באופן כלל מוערכת בכ-125 מיליון שקל, ומדובר בעיקר בשל העובדה שעובדים רבים לא הצליחו להגיע לעבודה וכן בשל נזקים ישירים כתוצאה מהסופה לעסקים השונים. על פי התאחדות התעשיינים, אומדן הפגיעה בעסקים בירושלים בלבד עומד על כ-95 מיליון שקל.

שר הפנים גדעון סער הודיע כי יעביר בקרוב 30 מיליון שקל לרשויות המקומיות כסיוע לנפגעי הסופה. ממשרד הפנים נמסר כי החלוקה תעשה לפי גודל הנזקים, גודל הרשות ומצב סוציואקונומי.

תגיות