אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בפעם הקודמת זה נגמר בתספורת צילום: אוראל כהן

בפעם הקודמת זה נגמר בתספורת

מחזיקי אגרות החוב צריכים לדרוש בטחונות ראויים לפני שהם הולכים לעוד ניסוי עם תשובה

01.01.2014, 07:42 | גולן פרידנפלד

תקופות של גאות בשוק ההון מתאפיינות ביצירתיות פיננסית מוגברת. זה נוח. המשקיעים רעבים, החלומות נמכרים כמו לחמניות חמות והתמחורים מפולפלים. המהלך שעושה קבוצת דלק הוא כזה. יצחק תשובה לוקח את עיקר הערך של קבוצת דלק ורוצה להעביר אותו לבורסה של לונדון. לבעלי המניות זה טוב, לבעלי האג"ח שלהם חבה החברה 7.3 מיליארד שקל קצת פחות.

מי שהלווה את הכספים לקבוצת דלק עשה זאת, בין היתר, על בסיס הפעילות הקיימת שלה. כלומר גם פעילות הגז שלימים הפכה להיות הקרקע הבטוחה ביותר עבור בעלי האג"ח. אלא שכעת יצטרכו אלו להסתפק במנגנון של ערבות הדדית שעדיין לא ברור איך בדיוק הוא יעבוד ושלפיו החברה החדשה שתונפק תהיה ערבה לחובות של קבוצת דלק, וקבוצת דלק תהיה ערבה לחובות של החברה החדשה.

חלוקת החוב תהיה בהתאם לחלוקת הנכסים — נכסים בעלי ערך רב יעבירו עמם חובות בעלי ערך רב. וזו בדיוק הנקודה המרכזית שעליה צריכים בעלי החוב לתת את הדגש. למשל, מי מעריך את הנכסים? לפי אילו שוויים? מה יכלול מנגנון הערבות ההדדית המוזר.

יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן יצחק תשובה | צילום: אוראל כהן יצחק תשובה, צילום: אוראל כהן

הערבות ההדדית לא בדיוק עובדת אצל תשובה

זה בדיוק הזמן להזכיר, למי שכבר הספיק לשכוח, שמנגנון הערבות ההדדית לא בדיוק עובד אצל יצחק תשובה. בפעם הקודמת שתשובה התבקש לעמוד מאחורי החוב של חברת דלק נדל"ן, הוא העדיף שלא. הוא העדיף לעשות תספורת של 1.3 מיליארד שקל לבעלי האג"ח ולהמשיך בחיים החדשים כטייקון גז בינלאומי.

גם בפעם הקודמת תשובה נקט טקטיקה דומה: פיצל את דלק נדל"ן שהוחזקה על ידי קבוצת דלק לחברה פרטית. אז היתה זו המשקולת שהוצאה מקבוצת דלק החוצה, הפעם הוא מוציא את התכשיט.

לכן מחזיקי האג"ח צריכים לדרוש ביטחונות לכך שהחוב שלהם בקבוצת דלק ישולם ובזמן גם לאחר שהוציאו ממנה את הנכס המרכזי. קל וחומר אם מתחשבים בהיסטוריית האשראי הבעייתית של הבעלים.

שוק ההון עשה את שלו, שוק ההון יכול ללכת

זה גם הזמן להזכיר למי שהספיק לשכוח שתשובה ניסה למחוק את חברת דלק אנרגיה כבר אינספור פעמים מהמסחר במחיר מצחיק ונתקל בציבור עקשן שהבין שמישהו מנסה למרוח אותו.

שוק ההון הישראלי חייך לתשובה לאורך הקריירה שלו. את מהלך ההשתלטות על קבוצת דלק יצחק תשובה ביצע באמצעות שוק ההון כשרכש מניות של הקבוצה בבורסה. גיוסי ההון שביצע בהיקף של מיליארדי שקלים הם שאפשרו לו לפתח את הקבוצה שלו ולרכוש נכסים מכל הבא ליד.

אפילו את ההשקעות שביצע ושהביאו אותו לגלות את מרבצי הגז הגדולים ביותר שהתגלו כאן מימן תשובה באמצעות שוק ההון. עכשיו, כשכל ההליכים הרגולטוריים של תגליות הגז הושלמו, הוא מרגיש שזה בדיוק הזמן שבו שוק ההון הישראלי עשה את שלו והוא יכול ללכת. עוד סיבה לדרוש ממנו ביטחון להחזרי תשלומים של 7.3 מיליארד שקל.

רק לפני חודשים אחדים נקטה קבוצת החברה לישראל אסטרטגיה דומה: פיצול הנכסים "הטובים" (כיל, למשל) מהנכסים המדממים (צים, למשל). בדרך סידרו לעצמם הבכירים בחברה לישראל בונוסים שמנמנים על המהלך פורץ הדרך. אם גם הבכירים בקבוצת דלק יגזרו מהמהלך קופונים שמנים, יהיה זה הסימן לכך שמישהו כאן שילם את החשבון. כל מה שצריך לדאוג הוא שלא יהיו אלו מחזיקי האג"ח. הם את השיעור שלהם אצל יצחק תשובה כבר למדו.

תגיות