אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2013 בתחום האנרגיה: מחירי החשמל הזניקו את הוצאות האנרגיה למשפחה צילום: מאיר פרטוש

2013 בתחום האנרגיה: מחירי החשמל הזניקו את הוצאות האנרגיה למשפחה

העלייה הריאלית של 7.2% במחיר החשמל השנה הובילה לכך שההוצאה הממוצעת למשפחה על צריכת אנרגיה גדלה ב־230 שקל לעומת 2012. יו"ר מכון האנרגיה יוסי רוזן: "הרגולטור צריך להתערב בעליות המחירים"

02.01.2014, 08:23 | ליאור גוטמן

הוצאות האנרגיה של משקי הבית בישראל גדלו בשנה החולפת ב־515 מיליון שקל לעומת 2012. כך עולה מנתוני מדד האנרגיה השנתי של מכון האנרגיה והסביבה, שמתבצע בשיתוף "כלכליסט".  

קראו עוד בכלכליסט

מדד האנרגיה, שהמדידה שלו החלה בינואר 2013, מפורסם בתחילת כל חודש, ומטרתו לצפות את השינויים בסל הדלקים במשק. המדד נועד לשמש ככלי לקביעת מדיניות במשק האנרגיה בישראל. במדד משקוללים כל הדלקים במשק, כדי לבחון כיצד הם השפיעו על הוצאות משקי הבית על חשמל, תחבורה ציבורית, גז לבישול ועוד.

מסיכום נתוני 2013 עולה שמדד האנרגיה עלה בין ינואר 2013 לינואר 2014 בכ־4%, כשלאורך השנה רכיב המיסוי של המדינה על הדלקים שונים היווה יותר מ־50% מהמחיר הסופי לצרכן. כך, לדוגמה, עלה אתמול מחיר ליטר בנזין בשירות עצמי והתקבע על 7.45 שקלים לליטר, עלייה של 5 אגורות ביחס לדצמבר. לפי משרד האנרגיה, פילוח מרכיבי עלות ליטר בנזין (ברמת אוקטן 95 ובשירות עצמי) מעלה ש־56% ממחיר כל ליטר מיוחסים למסים ישירים ועקיפים שמוטלים על בעלי המכוניות.

מס הבלו סיפק 6.6% מהכנסות המדינה ממסים

במכון האנרגיה רומזים שמבחינת המדינה, שיטת התמחור הזאת אינה מקרית. מדו"ח הממונה על הכנסות המדינה למחצית הראשונה של 2013 עולה כי המס הישיר (מס הבלו) על דלקים מהווה 13.7% מהמסים העקיפים במשק ו־6.6% מסך כלל המסים במשק (לא כולל מס קנייה נוסף המוטל על יבוא תזקיקים). סך גביית הבלו על דלקים עמד בששת החודשים הראשונים של 2013 על 9.3 מיליארד שקל, נתון שמשקף עלייה של 1.2% לעומת התקופה המקבילה ב־2012.

"העלייה של המדד בשיעור של יותר מ־4% בשנה החולפת מעידה על עלייה של יותר מחצי מיליארד שקל בהוצאות כלל משקי הבית בישראל על חשמל ודלק לרכב", אמר ל"כלכליסט יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה יוסי רוזן. "בחלוקה למשקי הבית, עולה כי כל משפחה הוציאה ב־2013 על חשמל ודלק כ־230 שקל יותר לעומת השנה שלפניה".

יוסי רוזן, נשיא חברת XT, צילום: עמית שעל יוסי רוזן, נשיא חברת XT | צילום: עמית שעל יוסי רוזן, נשיא חברת XT, צילום: עמית שעל

לדברי רוזן, מדד המחירים לצרכן עלה רק ב־1.9% מתחילת 2013, כך ששיעור הגידול בהוצאות האנרגיה הוא יותר מכפול משיעור זה. "העלייה השנתית במדד האנרגיה נובעת, בין היתר, גם מעלייה ברכיב המיסוי בהוצאות האנרגיה", הוסיף רוזן. "בשנת 2013 רכיב המיסוי נותר גבוה מ־50% מסך מחירי הדלקים לצרכן. כמו כן, השנה חלה עלייה בתעריף החשמל שתרמה אף היא לעלייה. לפיכך, התערבות הרגולטור בעליות הללו היא הכרחית לטובת הקלה על משקי הבית והצרכנים בישראל".

שחיקת שער הדולר ייצבה את מחירי הדלקים

 

פילוח סל המשקולות השונים במדד מעלה שעיקר העלייה השנה נרשם מעלייה ממוצעת של 7.2% בעלויות החשמל. עליית הוצאות החשמל מורכבת מעלייה של 6.3% בתעריף החשמל הביתי ומעדכון של 1% בשיעור המדד מאז יוני.

רכיב הדלקים במדד השנתי ירד ב־0.4%. ירידה זו נובעת ברובה משחיקת שער הדולר, שבשנה האחרונה ירד בשיעור של 6.3%.

במכון האנרגיה והסביבה הסבירו אתמול כי ללא צניחת שער הדולר מחירי הבנזין והסולר היו עולים באופן משמעותי, כיוון שבשנה החולפת נרשם זינוק של 4.5% במחיר הנפט בעולם, שכלל הדלקים לתחבורה ולתעופה הם תוצרי זיקוק שלו. בחודש דצמבר נרשמה עלייה ממוצעת של כ־0.6% ברכיב הדלקים במדד האנרגיה, בשל עדכון המיסוי עליהם ועליית מחירי הנפט בעולם.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ל-1: לא יזיק קצת גוגל. רשות החשמל לא יושבת במשרד התשתיות. היא עצמאית
רשות החשמל הוקמה ב1996. היא עצמאית. לא כפופה לאף שר ולא כפופה לאף ועדה. עושה מה שהיא רוצה. ונכון - היא קובעת את תעריפי החשמל. היא עושה את זה אחרי שניתחו את עלויות התפעול של משק החשמל. והיא עושה את זה עבור חברת החשמל ועבור כל בעל מתקן סולארי שקובעים לו מראש את המחיר.
שרלוק  |  02.01.14
2.
"הרגולטור צריך להתערב בעליות המחירים"?
הרגולטור לא רק מתערב בעליות המחיר - הוא הקובע אותה. יש במשרד התשתיות "רשות החשמל" והיא הקובעת את מחיר החשמל לצרכן. גם הדלקים מתומחרים במנגנון ממשלתי ו55% מהמחיר הוא מס - אז על מה הוא מדבר? איזו עוד התערבות יותר מזה הוא רוצה???
צרכן בעל כורחו  |  02.01.14