אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל התערב - הדולר היציג עלה ב-0.4% ל-3.48 שקלים צילום: בלומברג

בנק ישראל התערב - הדולר היציג עלה ב-0.4% ל-3.48 שקלים

בניסיון לעצור את היחלשות השקל חזר הבנק המרכזי להתערב במסחר במט"ח ורכש כ-300 מיליון דולר בשני סבבים. היורו היציג ירד ב-0.2% ל-4.73 שקלים

02.01.2014, 15:50 | שי סלינס

בנק ישראל חזר היום (ה') להתערב בשוק המט"ח המקומי ורכש כ-300 מיליון דולר בשני סבבים, במטרה להחליש את השקל.

השוק הגיב בהתאם והדולר החל לעלות. השער היציג טיפס ב-0.43% ונקבע על 3.486 שקלים. היורו ירד היום ב-0.18% ושערו היציג נקבע על 4.737 שקלים.

 

ההתחזקות בשער הדולר מגיעה לאחר שהמטבע האמריקאי סיים את 2013 בירידה של כ-7% מול השקל, בעוד שהיורו ירד בשיעור של 2.8% מול המטבע הישראלי ב-12 החודשים האחרונים.

דולר , צילום: אי פי איי דולר | צילום: אי פי איי דולר , צילום: אי פי איי

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות אמר על רקע הדיווחים על התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח כי "בעקבות הביקורת והלחץ הציבורי בימים האחרונים ובשל השיטתיות של בנק ישראל שנוהג בתחילת כל חודש לנטרל את השפעת הגז על זירת המט"ח, עם ייסוף השקל מתחת לרמת 3.47 שקלים, שב בנק ישראל לרכוש דולרים. ללא התערבות רחבה יותר מצד בנק ישראל, ניתן לצפות שעוד היום נראה את השערים יורדים מתחת ל-3.48 שקלים". 

גם אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים תמיר פישמן, התייחס לרכישת הדולרים של בנק ישראל ואמר כי "רכישות בנק ישראל מעודדות ומראות על הבנה כי יש בעיה. יחד עם זאת התערבות ללא הצהרה על שערי מינימום ומחויבות מוצהרת ופומבית של הדרגים באוצר בממשלה ובבנק ישראל , היא בעלת ערך נמוך והתועלת בקנייה שכזו היא שולית. הבעיה עמוקה ויסודית ולכן לא נכון לטפל בה על ידיי קניית דולרים מעת לעת , אלא על ידיי מהלך אסטרטגי ארוך טווח".

קראו עוד בכלכליסט

בנק ישראל יכול להמשיך ולרכוש דולרים בניסיון למתן את התחזקות השקל, ובאופן תיאורטי הוא יכול גם לשלוף את נשק יום הדין שלו ולקבוע שער רצפה לדולר מול השקל, שבכל פעם שהמטבע האמריקאי יגיע אליו ירכוש הבנק דולרים כדי למנוע התחזקות נוספת של השקל.

בשלב זה נמנע בנק ישראל מנקיטת מהלך קיצוני מסוג זה, ויש לכך לפחות שתי סיבות. הראשונה היא שהצהרה על מדיניות הגנה על שער חליפין מסוים עלולה להזמין מתקפות על השקל, שיחייבו את הבנק לרכוש כמויות עצומות של מט"ח. הסיבה השנייה היא שרכישות עתידיות אלה יגדילו עוד יותר את יתרות המט"ח של ישראל, ופער הריביות בין השקל לבין חו"ל גורם לבנק הפסדים גדולים כתוצאה מניהול יתרות המט"ח.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שבויים בקונספציה
בנק ישראל שבוי בקונספציה, כביכול הכלכלה הישראלית מושתתת על ייצוא לארה"ב ולאירופה, ולכן זה הכרחי שהשקל יהיה חלש על מנת לתמוך בייצוא. אבל העולם משתנה, והפרדיגמה הזאת נעשית בלתי רלוונטית. כלכלות ארה"ב ואירופה מקרטעות, הבנקים המרכזיים שלהן מדפיסים כסף ללא מעצורים, ולכן זה רק טבעי שהדולר והיורו יחלשו ביחס למטבעות אחרים. הנסיון להיאבק בכך משול לאדם שנצמד בכל כוחו לסיפונה של ספינה טובעת, רק כי הוא רגיל לקבל את ארוחותיו בחדר האוכל של הספינה הזאת. הגיע הזמן לתת לשוק החופשי לעשות את שלו. אם השוק קובע שהשקל צריך להתחזק - כך יהיה. החברות שתלויות לקיומן בשקל חלש צריכות לפשוט את הרגל, כדי שחברות טובות מהן יוכלו לקום במקומן. מדינת ישראל צריכה למצוא יעדי ייצוא חדשים, או ענפי ייצוא שכדאיים כלכלית גם כאשר השקל חזק.
אורן  |  02.01.14
4.
ולמה כל כך חשוב להחליש את השקל???
נכון שהעולם עובד בדולרים ברובו, אבל אם השקל יהיה חזק יותר זה אומר שהוא יקנה גם ביותר וכך הבנקים יתחזקו באותה מידה. חשבתי שמדינה שהיא עוצמה כלכלית זה אומר שהמטבע שלה חזק, כדוגמאת הדולר והיורו. זה לא המטרה באופן גורף לחזק את המטבע של המדינה שלך??
שו בידק יא מרפות  |  02.01.14
לכל התגובות