אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המומחה האמריקאי לבחינת הכרייה בשדה בריר יגיש מסקנות עד סוף החודש צילום: אי פי איי

המומחה האמריקאי לבחינת הכרייה בשדה בריר יגיש מסקנות עד סוף החודש

פרופ' ג'ונתן סאמט, המומחה האמריקאי מטעם משרד הבריאות, סייר בשטח ונפגש עם נציגי כיל. אתמול הוא נפגש בין השאר עם נציגי המשרד להגנת הסביבה והירוקים, וכן עם תושבים

06.01.2014, 22:47 | גיל קליאן ורן אברמסון

פרופ' ג'ונתן סאמט, המומחה האמריקאי שנשכר על ידי משרד הבריאות כדי להכריע אם להתיר לכיל לכרות בשדה בריר, יסיים מחר את ביקורו בישראל. סאמט צפוי להגיש את מסקנותיו עד סוף החודש אך כבר עתה מעורר ביקורו מחלוקת חריפה בין כיל למשרד הבריאות.

קראו עוד בכלכליסט

סאמט, שהגיע ארצה בתחילת השבוע, סייר היום בשדה שליד העיר ערד ונפגש עם נציגי כיל. אתמול הוא נפגש עם נציגי משרד הבריאות, עם הוועדה המייעצת לאפידמיולוגיה סביבתית, עם נציגי המשרד להגנת הסביבה, וכן עם משרדי הכלכלה, הפנים והאנרגיה. כמו כן נפגש סאמט עם נציגי התושבים וארגוני הסביבה.

המחלוקת על שדה בריר החלה עם חוות דעת של ד"ר מיכאל ברחנא וד"ר יהונתן דובנוב, שקבעה ב־2008 כי כריית פסופטים בשדה בריר, המרוחק 3 קילומטרים מערד, עלולה להעלות את התמותה בעיר כתוצאה מעלייה במחלות נשימתיות עקב זיהום אוויר מאזור הכרייה. חוות הדעת של ברחנא ודובנוב הוכנה במימון התושבים.

ג ג'ונתן סאמט | צילום: אי פי איי ג

בניגוד לחות דעת זו הוגשו חוות דעת על ידי רותם אמפרט מקבוצת כיל של פרופ' יוסי ריבק ופרופ' רפאל כראל שחלקו על מסקנות ברחנא ודובנוב, כמו גם עבודות של מומחים עבור המשרד להגנת הסביבה שטענו כי לכל הפחות יש לערוך פיילוט של כרייה בשדה בריר לפני קבלת הכרעה סופית בנושא.

ב־2011 החל משרד הבריאות לקדם תקנות כדי לקבוע אם הכרייה בשדה מסוכנת, אך הניסוי בשטח לא התקיים לאחר שב־2012 סגן שר הבריאות דאז יעקב ליצמן החליט לא לאשר את הכרייה בשדה. עמדה זו גובשה לאחר שב־2010 משרד ראש הממשלה שלח את פרופ' שמואל שפירא להכריע בשאלת הסכנה מהכרייה, ושפירא הכריע כי להערכתו אין סכנה. ב־2013 החליטה שרת הבריאות יעל גרמן לבחון שוב את שאלת שדה בריר, ולצורך כך גייסה את סאמט.

סאמט רגיל לעמוד במרכזן של מחלוקות ציבוריות. לפני שנתיים וחצי הוא עמד בראש ועדה של ארגון הבריאות העולמי, שקבעה שהשימוש בטלפונים סלולריים "עלול להיות מסרטן". סאמט אמר אז כי "זה לא משנה מה היתה ההחלטה שלנו – היה ברור שכל אחד מהצדדים ימצא בה טעם לפגם".

תגיות