אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח השקליות לטווח ארוך מציגות תשואה, אך לא מכות את מדד הייחוס

האג"ח השקליות לטווח ארוך מציגות תשואה, אך לא מכות את מדד הייחוס

12 הקרנות שמרכיבות את הקטגוריה ומנהלות 1.35 מיליארד שקל יכולות להכות את מדד הייחוס באמצעות מינון משתנה של אג"ח קונצרניות או משחק על עקום התשואה

07.01.2014, 09:16 | בועז בן-נון

שנת 2013 התאפיינה בצמיחה באפיק הקרנות האג"חיות, כאשר מנהלי הקרנות רכשו בעיקר אג"ח קונצרניות, זאת בעקבות החשש ממניות וחוסר האטרקטיביות של האג"ח הממשלתיות. אך עכשיו, מחירן של האג"ח הקונצרניות גבוה, ורבים ממנהלי הקרנות חושבים שפוטנציאל התשואה של הקונצרניות אינו מצדיק את הסיכון. מנגד, קשה לראות את ריבית בנק ישראל עולה, דבר המקטין את האטרקטיביות של האג"ח הממשלתיות הקצרות. אז אם יש תקווה בימים אלה לקבל רווחי הון באג"ח, היא נמצאת באג"ח הממשלתיות הארוכות.

מנהלי הקרנות הסולידיות יישאו את עיניהם אל הממשלתיות הארוכות בתקווה לקצת רווחים. נכון לעכשיו, מבט על אחזקות הקרנות, גם האקטיביות שבהן, מלמד שמנהלי הקרנות מתבצרים בקרנות אלו. קרנות אג"ח שקליות ארוכות (מעל שנתיים) מחויבות לאג"ח עם מחזור חיים ממוצע שלא יפחת משנתיים אך אינו מוגבל בטווח הארוך, כאשר ישנן מעט קרנות שתוחמות את המח"מ לשתיים עד חמש שנים.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

היתרון של קרנות אלה על פני הפתרונות האחרים (תעודות סל, קרנות מחקות ואף רכישה ישירה של אג"ח) הוא בעיקר בגמישות שמתאפשרת למנהל הקרן להחליף אג"ח ארוכות מאוד בארוכות פחות ולהפך ללא העלויות הנלוות. הקרנות יכולות להשיג תשואה עודפת על מדד הייחוס דרך מינון משתנה ומוגבל של אג"ח קונצרניות או "משחק" על עקום התשואות דרך קיצור או הארכת המח"מים של האג"ח. אולם מבט על המספרים מראה שאף קרן אינה מצליחה להכות את מדדי הייחוס, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך.

קצת מפתיע לראות שהקטגוריה היא קטנה יחסית, ישנן בה רק 12 קרנות שמנהלות כ־1.35 מיליארד שקל, כשליש מגודלה של הקטגוריה המקבילה - אג"ח עד שנתיים. ייתכן שהפוטנציאל לתשואות גבוהות, לאלה שאינם מסתפקים בתשואות הקצרות הנמוכות, נעלם מעיני המשקיעים או שהם אינם מאמינים ביכולתם של מנהלי קרנות. בקטגוריה הזאת יש שש קרנות מחקות, כאשר שתי הקרנות המובילות בדירוג הן קרנות מחקות.

MTF שקלית ריבית קבועה +5 שנים היא קרן מחקה שכל כספה מושקע באג"ח ממשלתיות לא צמודות ל־5+ שנים. לקרן אין דמי ניהול והתשואות שלה, 5.78% מתחילת השנה ו־14.29% בשנה וחצי האחרונות, הן הגבוהות ביותר בתקופות אלו, מה שאומר שאף קרן מנוהלת לא היכתה את המדד.

המדד, שקליות ריבית קבועה ממשלתיות +5 שנים, כולל את כל האג"ח הממשלתיות שאינן צמודות הנסחרות בבורסה ואשר מחלקות ריבית קבועה לפדיון של מעל 5 שנים. לאי.בי.אי סל שקלי ריבית קבועה +5 שנים, השנייה בדירוג, השקעה דומה וגם בה דמי הניהול הם אפס ולכן התשואות מאוד דומות.

השלישית בדירוג, פסגות שקלית ארוכה +2 שנים, מגוונת יותר. גם אצלה רוב הכסף הוא באג"ח ארוכות, אך היא מקווה לתשואה עודפת עם מינון קטן של אג"ח מדינה קצרות יותר ואף אג"ח קונצרניות (9%). בינתיים האסטרטגיה הזאת, לפחות ביחס למדד הייחוס וביחס לקרנות המחקות, אינה עובדת, ולמרות זאת בקרן יש תשואות נאות בסיכון נמוך יחסית, 4.79% מתחילת השנה, 11.67% בשנה וחצי האחרונות ו־19.66% בשלוש השנים האחרונות.

כדאי לשים לב לקרנות המחקות, אשר בדרך כלל לא גובות דמי ניהול. בקרנות אשר מבקשות דמי ניהול, קורה לא אחת שדמי הניהול מונעים מהקרן להשיג את מטרתה, לחקות את מדד הייחוס.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות