אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בניית התוכנית ניטלה ממני בברוטליות" צילום: ניקיטה פבלוב

"בניית התוכנית ניטלה ממני בברוטליות"

ראש המחלקה ללימודי תואר שני באמנות בבצלאל, ד"ר רפאל זגורי־אורלי, מסביר את הסיבות להתפטרותו, שהובילה לשביתת הסטודנטים. בצלאל בתגובה: "התוכנית תמשיך להיות המובילה בארץ ובעולם ללימודי אמנות"

07.01.2014, 10:07 | רעות ברנע

"ההחלטה לעזוב את התפקיד כואבת לי מאוד", אומר ד"ר רפאל זגורי־אורלי, ראש המחלקה ללימודי תואר שני באמנות בבצלאל, שהתפטר שלשום מתפקידו, "מפני שהיא עלולה להתפרש כנטישה של כל האנשים שהם הלב הפועם של עולם האמנות הישראלי. אבל ההחלטה אינה נטישה. כבר ארבע שנים אני מסור לתוכנית ללימודי התואר השני באמנות בכל מאודי, וזמן רב מאוד אני חש שידיי כבולות. אין לי עוד אפשרות לבנות אותה כפי שראוי. בנייתה הובטחה לי בעבר וניטלה ממני בברוטליות. אמנם לא ההנהלה הנוכחית היא שהבטיחה זאת, אבל עדיין".

רפאל זגורי־אורלי. "כבר ארבע שנים אני מסור לתוכנית בכל מאודי, וזמן רב מאוד אני חש שידיי כבולות, צילום: ניקיטה פבלוב רפאל זגורי־אורלי. "כבר ארבע שנים אני מסור לתוכנית בכל מאודי, וזמן רב מאוד אני חש שידיי כבולות | צילום: ניקיטה פבלוב רפאל זגורי־אורלי. "כבר ארבע שנים אני מסור לתוכנית בכל מאודי, וזמן רב מאוד אני חש שידיי כבולות, צילום: ניקיטה פבלוב

באוגוסט 2012 נבחרה פרופ' אווה אילוז לכהן כנשיאת בצלאל, מינוי שנכנס לתוקפו בתחילת שנת הלימודים האקדמית שעברה (תשע"ג). אילוז החליפה בתפקיד את פרופ' ארנון צוקרמן, ששימש נשיא בצלאל בשנים 2012-2003.

יעדים כלכליים

זגורי־אורלי מדגיש שלא מדובר במאבק אישי. "מדובר באוריינטציה הנוכחית של בצלאל, ואני מקווה שההנהלה תגלה אומץ לבחון אותה באופן יצירתי. שאלות כמו מהי האחריות שלנו להתהוות האמנות הישראלית ולעתיד שלה ולקראת איזו חברה אנחנו צועדים — חשוב שיועלו ויישאלו בדרג הגבוה ביותר של בית הספר. מדובר בעתיד שלו ובעתיד האמנות בכלל. האמנות לא יכולה להצטמצם ליעדים כלכליים ותקשורתיים גרידא. על האמנות לשוב ולמצוא את הכוח שלה ככוח נגד כאן ועכשיו".

מכתב ההתפטרות של זגורי־אורלי היה הקש ששבר את הסטודנטים לתואר שני באקדמיה, והם הכריזו אתמול על שביתה. "בצלאל הוא מוסד ציבורי ואינו אמור להתנהל כחברה פרטית", אומר אריאל רייכמן, אחד מ־40 הסטודנטים השובתים, תלמידי השנה הראשונה והשנייה, ומשמיע בזאת גם את דעתם. "לאחרונה הרגשנו שינויים מהותיים באופי התוכנית בעקבות קיצוצים כלכליים נרחבים וברוטליים", אומר רייכמן, "וזה בא לידי ביטוי בתכנים ובאופן ניהול המחלקה. נאמר לנו, למשל, שלא ייכנסו מרצים חדשים במקום אלה שיצאו לפנסיה. נוסף על כך, הצטמצמו המפגשים עם אמנים בינלאומיים, שהיו מתקיימים בקביעות".

"כמו רפאל (זגורי־אורלי - ר"ב) גם אנחנו מאמינים שאמנות ולימודי אמנות לא רק נמדדים בעלויות, אלא גם יכולים לפתח מחשבה תרבותית. לא מדובר בסטודנט זה או אחר שטוב לו או לא טוב לו".

"דיון שקוף וציבורי"

 

הסטודנטים החליטו בשלב הראשון על השבתת הלימודים, ומחר הם עתידים לעלות לקמפוס בצלאל בהר הצופים ולהיפגש עם פרופ' אילוז. "החלטנו להשבית את ההרצאות והשיעורים בתקווה שזה יביא לדיון פתוח על ההחלטות שנוגעות לנו", מסביר רייכמן. "הדיון על התוכנית ועל עתידה צריך להיות שקוף וציבורי, ולא להתנהל בין ההנהלה לבין ראש המחלקה או בין ההנהלה לבין עצמה".

מבצלאל נמסר בתגובה: "גם לאחר הקיצוץ הקטן התוכנית לתואר שני באמנות היא המתוקצבת ביותר פר סטודנט בבצלאל. אנחנו מכבדים את החלטת ד"ר רפאל זגורי־אורלי לא להמשיך לקדנציה נוספת כראש המחלקה, אך מצרים עליה, ועם זאת התוכנית תמשיך להיות המובילה בארץ ובעולם ללימודי אמנות".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
זגורי היה מנהל מצויין ואיש עם תפיסה רחבה ויושר מקצועי ואנושי
מצב בתואר השני כמו בהרבה מהמחלקות הפוליטיות שלבצאלאל היא בריונות של סגל המרצים והמרצים הבכירים בתוכנית. אינטרס או לא אינטרס של זגורי, האומדן לתפקודו או לא, התואר השני בבצלאל ממשיך כבר שנה וחצי לתפקד כשק החבתות של קיצוצים ושל פוליטיקת מרצים. ניקולא טרזי הוא אחד המנהלים הגרועים, האופרטיוניסטים ואף המתרשעים לסטודנטים שנראו בתוכנית. ההנהלה חיפשה קישוט מחו״ל כדי לשים פלסטר על בעיות עמוקות יותר. התקציבים וההזדמנויות שמקבל התוכנית לעומת מקבילותיה בחו״ל היא מגוחכת. כמו הרבה מקומות בישראל, יש שם רשע בסיסי וחוסר פרגון לזולת. בין אחריות אמנותית ותרבותית לתואר השני של בצלאל אין כל קשר בימים אלו
מעולם האומנות  |  19.12.15
6.
הוא לא נעבק לשם אצמו......לו היה פרנסה
אתם יודים לפסים אישים נגד רפאל זגורי אורלי ....כי אתם רוצים את התפקיד המבוקש לקדם את הקריירה המיסקנה שלכם.....או משהוא כזה......הוא לא נעבק לשם אצמו......לו היה פרנסה ועבודה בכל מקום בעולם ......לנו האומנים לא היה .....ובצלאל תואר שני היה בדיחה מעוד מהר....או שיחזור לתקופה עלובה שבוא לא היה שום דבר מעניין שם........האומנים יהפחו לחוקים עם תזות בהירות ומוקרות מראש והכול היה טוב תחת השמש
08.01.14
לכל התגובות