אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הטבעת מתהדקת סביב חברות הממוקמות בחו"ל לצורכי מס צילום: ישראל מלובני

הטבעת מתהדקת סביב חברות הממוקמות בחו"ל לצורכי מס

שיטת המיסוי עומדת להשתנות ולהשפיע על שיעורי הרווחים - ואולי גם על אופי הפעילות העתידי - של חברות נשלטות זרות וחברות משלח יד זרות. עו"ד אורי גולדמן ועו"ד ויקטור עטיה מסבירים על שינויי החקיקה

07.01.2014, 14:21 | עו"ד אורי גולדמן ועו"ד ויקטור עטיה

חברות המנהלות עסקים מחוץ לישראל, חברות הנותנות שירותים בחו"ל וחברות בעלות הכנסות פסיביות בחו"ל שימו לב: חודש דצמבר הביא עמו רוחות של שינוי, ותכנוני המס עומדים להשתנות ולהשפיע על שיעורי הרווחים - ואולי גם על אופי הפעילות העתידי של החברות הממקמות עצמן בחו"ל לצורכי מס.

קראו עוד בכלכליסט

תחילה באה יוזמתה של רשות המסים לשינוי חקיקה בעניין חברות נשלטות זרות וחברות משלח יד זרות. השינוי אושר בכנסת בתחילת החודש במסגרת תיקון 198, והוא נועד לסתום פרצות מס, שפותחו מתחילת הרפורמה של 2003 ועד היום. הרפורמה, כזכור, הרחיבה את "בסיס המס", ומכוחה הוטל מס על רווחים שמפיקים ישראלים - יחידים וחברות - מחוץ ישראל. שינוי החקיקה סתם את הגולל על תכנוני המס שהתאפשרו בעטיין של הפרצות בחוק.

חומוס של סלטי צבר. גם אם למראית עין חברה נשלטת ומנוהלת בחו"ל, הרי שכל עוד בעלי המניות שלה פועלים ושולטים בחברה מישראל, הם יקבעו את תושבותה חומוס של סלטי צבר. גם אם למראית עין חברה נשלטת ומנוהלת בחו"ל, הרי שכל עוד בעלי המניות שלה פועלים ושולטים בחברה מישראל, הם יקבעו את תושבותה חומוס של סלטי צבר. גם אם למראית עין חברה נשלטת ומנוהלת בחו"ל, הרי שכל עוד בעלי המניות שלה פועלים ושולטים בחברה מישראל, הם יקבעו את תושבותה

עד לשינוי, חברות משלח יד הפועלות במדינות החתומות עם ישראל על אמנות למניעת כפל מס הצליחו להתחמק מכוח האמנה מתשלום מס בארץ, שכן האמנה גוברת על כל דין. זו אחת הפרצות שהשינוי החקיקתי בא לסגור. עם השינוי, ייעשה חישוב הרווח לצורכי מס על פי הכללים המקובלים בארץ ולא בחו"ל, כך שלרשות המסים תהיה שליטה רבה יותר, בין היתר, על החישוב ועל הכללת רווחי הון כהכנסה פסיבית בקרב חברות נשלטות זרות.

הסלט צבר, החברה בלגית

שינוי החקיקה היה הסנונית הראשונה: בשבוע השלישי של דצמבר ניתן בבית המשפט המחוזי בתל אביב פסק דין מעניין, העוסק בשאלת גובה המס שישלמו בעליה לשעבר של חברת סלטי צבר, שמכרו אותה לפני 14 שנה לאסם. בעלי החברה טענו כי כיוון שהחברה הייתה בלגית בעת המכירה, הרי שהם פטורים מתשלום מס בארץ.

בפסק הדין קבע השופט מגן אלטוביה כי גם אם למראית עין חברה נשלטת ומנוהלת בחו"ל, הרי שכל עוד בעלי המניות שלה פועלים ושולטים בחברה מישראל, הם יקבעו את תושבותה. במקרה זה, לניהול החברה בחו"ל מונו מנהלים חסרי סמכויות בשכר דל ביותר - כ-300 יורו בחודש -והשופט קבע כי הם משמשים עלה תאנה: ברור היה שמנהלים אלה אינם מקבלי החלטות או נושאים באחריות.

על מנת לקבוע את מקום התושבות של החברה יש לאתר את מקום מושבם של מקבלי ההחלטות, נכתב בפסק הדין, ולא להיתפס לפעולות בודדות שבוצעו על ידי החברה בחו"ל, חשובות יותר או פחות.

זוהי הפעם הראשונה בה תושבות חברה נקבעת על בסיס "שליטה וניהול", וזאת על אף שבפועל מינתה החברה מנהלים זרים לטובת ניהולה השוטף בחו"ל. משהוכח שה"שליטה וניהול" יושבים בישראל, קצרה הדרך לקבוע שמכוחם יוטל על החברה מס בישראל.

נראה שתם עידן הרווח הקל של חברות הממקמות עצמן בחו"ל לצרכי מס, ושאירועי החודש האחרון יעלו את הרף הנדרש לתכנון מס לגיטימי בתחום המיסוי הבינלאומי. השופט אלטוביה קבע בפסק הדין, כי "עדיין ניתן להוכיח שליטה וניהול בחו"ל, גם כשבעלי השליטה בחברה נמצאים בישראל". המשמעות היא, שתכנוני המס יהפכו למתוחכמים יותר ומורכבים יותר.

המאמר באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. לאתר לחצו כאן

הכותבים הם עורכי דין העוסקים בדיני מסים.

*המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

תגיות