מדוע נשים שולטות בעולם משאבי האנוש?
תמיד היה נדמה לכם שיש יותר נשים ב-HR? צדקתם. מחקר חושף כי 91% ממנהלי הגיוס בישראל הן נשים, ואנחנו לא לבד. מדוע זה כך? הנה שלוש סיבות אפשריות
האקדמיה ללשון העברית התירה לפני מספר שנים לדבר בלשון נקבה כאשר קיים רוב נשי בקהל. נראה כי מקום אחד בו הכלל הזה מיושם באופן בולט הוא בכנסים מקצועיים של מגייסות ומנהלות משאבי אנוש. למה? פשוט בגלל שבאורח קבע מתקיים בהם רוב נשי בולט.
קראו עוד בכלכליסט
מחקר של אוניברסיטת בן גוריון מצא ש-91% (!) ממגייסי העובדים בארץ הן נשים - הוכחה לכך שתחום זה הוא נשי מובהק בישראל. הפרופיל הממוצע שלהן, אגב, הוא רווקות בשנות העשרים לחייהן.
האם מדובר במנטאליות ישראלית? מסתבר שממש שלא. הנתונים מראים כי תחום הגיוס שייך לנשים גם בכל רחבי העולם. האיגוד הבריטי למשאבי אנוש חשף כי 72% מהחברים בו הן נשים. כאשר פרסם את רשימת עשרת המקצועות המשתלמים ביותר לנשים, מצא מגזין פורבס כי יש 71% נשים בתחום משאבי האנוש בארה"ב. באירופה, כך עולה, תחום הגיוס מורכב גם הוא מ-72% נשים.משאבי אנוש: האם נשים מתאימות לתחום – או שמא הותאמו אליו?
כיצד ניתן להסביר את התופעה? מסתבר שיש לנושא הזה כמה הסברים אפשריים מעניינים - חלקם מבוססים יותר וחלקם נשענים בעיקר על תחושות בטן של ותיקים בתחום. הנה שלושה עיקריים:1. הגורם ההיסטורי (או: הנשים פשוט היו שם קודם)
מקצוע משאבי האנוש "נולד" מהתחום הטיפולי, ראשיתו של המקצוע היא במאה ה-19. גלגולו הראשון של התפקיד היה בדמות "עובדות רווחה", שהיו בעיקר נשים. במהלך מלחמות העולם הראשונה והשנייה, בעוד שהגברים נשלחו לחזית או לעבודות כפיים, נרשמה כניסה גדולה מאוד של נשים לתעשייה והמקצוע התרחב מעובדות רווחה גם לתחום גיוס עובדים והכשרתם. העבודה בתחום באותה תקופה לא דרשה השכלה גבוהה, ולעתים אף לא סיום תיכון. מכיוון שהשכלה גבוהה הייתה שמורה בעיקר לגברים, התחום התפתח עם דומיננטיות נשית, בדומה לתחום החינוך - וכך הוא נותר עד היום.
מהבחינה הזו, שגשוג ענף ההיי-טק בעשורים האחרונים היווה קרקע פורייה להשתלטות הנשית על המקצוע: מקצועות כמו מנהלת גיוס ומשאבי אנוש מאפשרים לנשים המעוניינות במקצוע "רך" העוסק באנשים להתברג לארגונים אטרקטיביים כמו חברות היי-טק ופיננסים.2. אפליית הנשים המתמשכת בשוק העבודה
הסבר שמתקשר באופן ישיר לטיעון שלפניו. למרות שבתפקידי גיוס ומשאבי אנוש קיים רוב נשי מובהק כמו שכבר הוכחנו, המשרות הבכירות בתחום עדיין שמורות למין הגברי והם גם מקבלים שכר גבוה יותר ממקבילותיהם מהמין הנשי, טוענים ב-The network HR blog. להמחשה, בבריטניה קיים הבדל של כמעט 20% בשכר לטובת הגברים. גם בישראל 2013 פערי השכר בין גברים לנשים עדיין עומדים על עשרות אחוזים. מנתוני הלמ"ס לשנת 2011 עולה כי אישה מרוויחה בממוצע 66% משכרו של גבר. נתונים אלו מאששים את ההשערה כי אפליית השכר בקרב הנשים מובילה אותן לתחום משאבי האנוש, בו השכר למגייס/ת או מנהל/ת משאבי אנוש לא בכיר/ה הוא נמוך מאוד יחסית לתפקידים אחרים בשוק.
ולמרות שהשכר הנמוך יחסית מקבע את דפוס ההישארות של המקצוע "נשי" - ההתמודדויות שהתחום מזמן הנן קשות ומאתגרות להפליא. "בניגוד לעבר, כיום תחום משאבי האנוש בכלל ותחום הגיוס בפרט הינם תחומים המצריכים השכלה גבוהה והתמחות מקצועית", אומרת ליליה פאוקר, מנהלת מחלקת מיון עובדים ב-AllJobs. "בעלי (ובעיקר בעלות) התפקידים בתחומים אלה נדרשות להתמודד עם משרות אינטנסיביות, שעות עבודה רבות ומאומצות ועמידה ביעדים העסקיים של הארגונים אותם הן משרתות."
3. כי נשים מתאימות לזה יותר אבולוציונית (ואולי זה בכלל סטריאוטיפ?)
מחקרים רבים ניסו לעמוד על תכונות ומאפיינים נשיים שיכולים להועיל במקצוע הגיוס, למשל: יכולות הקשבה טובות, אמפתיה, יכולות ארגוניות, תשומת לב לפרטים, כשרון לניהול מו"מ ללא עימותים ובעיקר - רצון לעזור למי שעומד מולן. תכונות אלה, מחקרים טוענים, הן גם חלק מהאבולוציה והקוד הגנטי הנשי. הטבע הנשי, ה"אימהי" - הוא דאגה לאנשים ורצון לעזור. גרג סאבאג', מנכ"ל Aquent International (חברת כוח אדם בינלאומית) לשעבר, סבור שרוב המגייסות הן נשים בגלל שהן עושות את זה טוב יותר. לטענתו "נשים מקשיבות טוב יותר. הן קולטות את המועמד היושב לפניהן, מצליחות להבין טוב יותר את הצרכים והמוטיבציה האמיתית שלו, וכך הן יכולות להתאים את המשרה המושלמת עבורו".
לא כולם מסכימים עם הטענה הזו, וגורסים כי סטריאוטיפים ודעות קדומות הם המובילים את ההנחה שנשים "מתאימות" למקצוע יותר מגברים - ומנציחים אותה. "למרות שכיום אף אחד לא מונע מנשים להיות מהנדסות תוכנה או מגברים להיות מנהלי משאבי אנוש - נשים רבות עדיין לא חושבות שהן מסוגלות להיות מהנדסות. בגלל זה, כאשר אישה טובה בחישובים, במקום להיות מהנדסת מכונות - היא הולכת לאדריכלות", אומר עידן ליעד, מנהל גיוס מרכז ודרום במגזר הרביעי (וחלק מהמיעוט הגברי בענף). "אותו דבר עם גברים: במקום ניהול משאבי אנוש, הם פונים למנהל עסקים או כלכלה או משפטים, שמבחינת יכולות ודרישות דומים מאוד, למעשה, לתחום משאבי האנוש." ומה לגבי העתיד? נראה שהמצב לא הולך להשתנות בקרוב. כמו שראינו, המקצוע תמיד היה בעל אוריינטציה נשית, אך אחוזים אלו עלו משמעותית ב- 10-15 השנים האחרונות. בבריטניה, לדוגמא, בשנת 1997 עמד אחוז הנשים במקצוע על 63, לעומת 2007, אז המספר עלה ל-79%.אם בוחנים את נתוני הסטודנטים - דור העתיד של התחום - באוניברסיטות המערביות, נמצא כי בחוגים למקצועות משאבי האנוש קיים רוב נשי גם כן. באוניברסיטת קופנהאגן, לדוגמא, במסלול יעודי למנהלות משאבי אנוש יש 132 נשים ו-18 גברים בלבד. שינוי? ייתכן ויבוא רק עם שינויים חברתיים עמוקים יותר.
הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs
10 תגובות לכתיבת תגובה