אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי ידאג למודיעין חיפושי גז ונפט ביום שאחרי נוחי דנקנר? צילומים: אוראל כהן עמית שעל

מי ידאג למודיעין חיפושי גז ונפט ביום שאחרי נוחי דנקנר?

חברת חיפושי הגז והנפט תקועה עם רישיונות גז ובלי כסף לקדוח. אי.די.בי אחזקות שמחזיקה ב־8% והבעלים החדשים צריכים להחליט אם לנטוש או להושיע

09.01.2014, 08:25 | ליאור גוטמן

לאחר סערת אי.די.בי, ונישולו של נוחי דנקנר מהבעלות על הקבוצה לטובת הצוות החדש של אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה, נשארה חברה אחת שעדיין לא ברור לאן פניה מועדות - חיפושי הגז והנפט מודיעין. בניגוד לשופרסל שיודעת מה היא תעשה מחר בבוקר, או סלקום שעתידה בהיר יותר, מודיעין נמצאת על פרשת דרכים קריטית שתקבע לאן מועדות פניה.  

קראו עוד בכלכליסט

מודיעין פועלת בשנים האחרונות במימי הים התיכון בניסיון למצוא גז טבעי או נפט. בחלק מהחיפושים נמצאו מאגרים קטנים - שמשון, ובחלקם נרשמו אכזבות מהדהדות - שרה ומירה שהיו מהכישלונות הבולטים בשוק הגז לאחר רצף הצלחות של קבוצת דלק ונובל אנרג'י, המחזיקות במאגרי תמר ולווייתן.

במהלך 2012 חברת מודיעין, שמחזיקה ב־29% מהרישיונות שרה ומירה הטביעה בים יד ביד עם הכשרה אנרגיה ואחרים כ־155 מיליון דולר - עלות הקידוחים בשני המאגרים העקרים. מזלה הרע של מודיעין נמשך, עם מחסור במזומנים שאילץ אותה לבטל בשנה שעברה שני קידוחים (גבריאלה וים חדרה), לאחר שאסדת הקידוח כבר הגיעה והמתינה לאישור עבודה. לים חדרה פוטנציאל הפקה של כ־3.4 טריליון רגל מעוקב גז (כשליש מנפח מאגר תמר), והוא יכול להוות מתחרה עיקרי למונופול אספקת הגז שנשלט על ידי דלק ונובל אנרג'י.

וודסייד מוכנה לשלם יותר עבור מאגר לווייתן נציגי דלק קידוחים ואבנר, יחד עם נציגי רציו, יצאו לסבב שיחות מרתוני שני בארה"ב במטרה להביא ל"סגירת קצוות" בעסקת הענק ליאור גוטמן, 2 תגובותלכתבה המלאה

לא יכולה לממן קידוח אחד

מודיעין מצאה עצמה תקועה עם כמה רישיונות גז ונפט, שבחלקם הפוטנציאל ידוע ובחלקם טרם הוכח וגם חסר המימון הדרוש לקידוח (עלות קידוח נאמדת ב־80 עד 100 מיליון דולר). מודיעין יצאה בחודשים האחרונים לסבב שיחות בארה"ב עם מפעילי אסדות. ואף על פי שהיא לא שבה עם חוזה גמור לאסדה, הפרוספקטים עניינו חברות שונות. מה שעיכב את מהלכי הפיתוח היה חוסר הבהירות הרגולטורי בעניין יצוא הגז. כעת, משהעניין הוסדר בפסיקת בג"ץ מאוקטובר האחרון, מודיעין מתכוננת לסבב שיחות נוסף.

במצבה הפיננסי וחוסר יכולתה של מודיעין לממן לבדה אפילו קידוח בודד, עלולים רישיונות החיפוש של החברה להישלל על ידי משרד האנרגיה.

קידוח נפט ימי, צילום: בלומברג קידוח נפט ימי | צילום: בלומברג קידוח נפט ימי, צילום: בלומברג

אנליסט האנרגיה של אי.בי.אי גיל בשן מסביר שבמצב הנוכחי גיוס כסף מקבוצת אי.די.בי הוא "משימה שנראית כמעט בלתי אפשרית. עולם חיפוש הנפט ספג מכה מורלית קשה לאחרונה, עם הכישלון בקידוח שמן, ולא ברור האם משקיעים ירצו להשתתף בגיוס כספים לקידוח חדש". לטענת בשן, אחת האפשרויות היא שאי.די.בי תשתתף בגיוס חדש, לכשיבוא, כדי לשמר את חלקה בחברה וגם כדי לאותת לשוק שמודיעין תישאר שחקן בשוק. יצוין שבחלק מהרישיונות יש פוטנציאל מוכח של נפט, לרבות הבקשות של מודיעין להשתתף ברישיונות חדשים דניאל מזרח ודניאל מערב — שלהם פוטנציאל גז טבעי, לפי הערכות, של 2.5–3.5 טריליון רגל מעוקב (TCF), כשליש מנפח מאגר תמר.

בן־משה מוכר גז בגרמניה

מודיעין מוחזקת על ידי אי.די.בי בשיעור קטן יחסית שמסתכם ב־8%. באופן מפתיע, לאחד מבעלי מודיעין, צחי סולטן, היכרות מוקדמת עם בן־משה, עת זה התעניין עקרונית ברכישת פרטנר והתייעץ עם סולטן על דעתו.

סולטן (47) עצמו הוא אחד החתמים הוותיקים בשוק. הוא החל כחתם בפועלים שוקי הון ולאומי, ולפני כ־12 שנה היה בין מקימי כלל חיתום. הוא ודנקנר מכירים אישית מעבר לקשר העסקי ביניהם, ושניהם שיתפו פעולה בעשור הקודם בהנפקות האג"ח שנעשו עבור אי.די.בי, עת סולטן היה מנהל כלל חיתום. על פי ההערכות, מדובר בגיוסים שהגיעו להיקף של כמה עשרות מיליארדי שקלים, לרבות גיוסים ששימשו את נוחי לרכוש את אי.די.בי.

חברת מודיעין, שמתמחה בחיפושי גז ונפט, מנוהלת על ידי "מודיעין ניהול" שמופעלת על ידי השותף הכללי, והיא מוחזקת (75%) על ידי נוחי דנקנר וצחי סולטן בשיעורים שווים. יתר החברה מוחזקת על ידי בעלי מניות היסטוריים.

  

לסולטן ולרון מאור, המנהלים של מודיעין, טרם נקבעה פגישה עם הבעלים החדשים, כך שגם הם טרם יודעים מה יילד יום. נקודת האור למודיעין היא היכרותו של בן־משה עם שוק הגז: בין עיסוקיו השונים שלו בגרמניה נכללת בעלות על חברה שמשווקת גז טבעי ללקוחות שונים. קשר זה לא בהכרח מצביע על השקעות עתידיות.

אז מה האפשרויות שעומדות בפני החברה? אפשרות אחת, שתמיד עמדה על הפרק, היא להכניס שותף שיממן חלק מעלויות הקידוחים או שישתתף בגיוסים מתוכננים. אפשרות שנייה היא שאלשטיין ובן־משה יחליטו שעולם האנרגיה לא מעניין אותם והם משאירים את סולטן לבדו. אף שאי.די.בי מחזיקה רק 8% ממודיעין, נטישה תהווה איתות שלילי לשוק ההון לקראת ניסיון לגייס משקיעים חדשים. אפשרות שלישית היא שאלשטיין ובן־משה ישתתפו בחגיגת הגז שצמחה פה בשנים האחרונות ויחליטו להישאר. ולכן, אף שכאמור מדובר באחזקה של 8% בלבד, המשמעות עבור השוק ברמה הפסיכולוגית גדולה.

תגיות