אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לבנת והמו"לים: סטימצקי מחבלת בחוק הספרים

לבנת והמו"לים: סטימצקי מחבלת בחוק הספרים

"אין גורם שיחייב חברה פרטית להפסיד", טענה היום איריס בראל בתגובה להאשמות שהטיחו כלפיה שרת התרבות והמו"לים בדיון בכנסת

08.01.2014, 21:50 | נורית קדוש

"קיווינו להוציא את שוק הספרים מהאפלה הגדולה של הדואופול, שהביא אותנו למצב כל כך קשה. מנכ"לית סטימצקי התפארה שהיא הובילה את החוק, התראיינה ונזפה בח"כים שתקעו את החוק. סטימצקי היתה כל כך מאושרת, עד שהציעה להציב את דמותי בחנויות תחת הכותרת 'הספרים של השרה'. עכשיו אני מבינה למה היא היתה מאושרת. כשמתברר שסטימצקי דורשת מהמו"לים הנחות גדולות יותר מכפי שניתנו לה לפני כניסת החוק לתוקף, אני מבינה שכוונתה היתה לקחת את החוק ולהפוך אותו לאות מתה". כך פתחה שרת התרבות לימור לבנת את דבריה בדיון שהתקיים היום בוועדת החינוך בכנסת.

קראו עוד בכלכליסט

על רקע מאבקי הכוחות בין רשתות הספרים להוצאות לאור על גובה ההנחה שיתנו ההוצאות לרשתות, שינה הדיון, שנועד לעסוק בהשפעת החוק על הספריות הציבוריות, את כיוונו תוך זמן קצר. לבנת התייחסה לדרישה של סטימצקי מהמו"לים להנחה בשיעור 63% ממחיר הספר וציינה כי הדרישה הוצגה למרות שעל פי החוק סטימצקי ושאר חנויות הספרים יגבו מהצרכן מחיר גבוה יותר. "יש כאן חתירה תחת החוק. בעולם נהוגה הנחה מסחרית בשיעור 40%־50%. זאת מניפולציה של סטימצקי". לבנת שציינה כי צומת ספרים "יושבת על הגדר" וממתינה לראות כיצד יתפתח המאבק של סטימצקי, אף שיגרה אזהרה לרשתות: "אם הדברים לא יסתדרו בשיתוף פעולה, לא נוכל לאפשר השתוללות, תוך אמירה 'איזה חוק נפלא, אני הובלתי אותו'", ציטוט שייחסה לבנת למנכ"לית סטימצקי איריס בראל.

בהתייחס לדברי השרה לבנת, אמרה בראל: "אני גאה שעזרתי להוביל את החוק למרות הציניות סביב השולחן".

איריס בראל, צילום: אוראל כהן איריס בראל | צילום: אוראל כהן איריס בראל, צילום: אוראל כהן

ביחס לדרישות להנחה גבוהה מהנהוג בעולם טענה בראל כי אין מצדה דרישה להנחה בשיעור מסוים, אלא מודלים שונים להסכם שהוצעו למו"לים: "סטימצקי חתמה הסכמים עם 15 מו"לים והגיעה להבנות עם מו"לים שמהווים את עיקר המכר ברשת, שייחתמו בימים הקרובים. אז כל המו"לים שחתמו טיפשים? נעשה כאן שימוש בוועדת החינוך לקדם את האינטרסים של המו"לים שלא חתמו. הכי קל להגיע לוועדה ולנהל דרכה מו"מ. משתמשים בכם בצורה צינית. המו"לים לא רוצים להפגש איתנו והחטא הקדמון הזה נולד כשאחד המו"לים קרא לא לתת יותר מ־50% הנחה. בכך הוא קרא להקמת קרטל".

בראל אף חשפה את הלחצים עימם מתמודדת הרשת: "2014 תהיה השנה הקשה ביותר לרשתות הספרים. אנחנו לא יודעים איך ינהג הציבור עם הפסקת המבצעים. אנחנו נשלם שכר לעובדים, שכירות, חשמל ודלק שעולה ומייקר הובלות. לא נחתום עם מו"לים שיגרמו לסטימצקי להפסדים. אין גורם שיכול לחייב חברה פרטית להפסיד כסף".

 , צילום: יובל חן צילום: יובל חן  , צילום: יובל חן

רחלי אידלמן, מו"ל הוצאת שוקן ויו"ר התאחדות המו"לים, טענה כי על סטימצקי להתמודד עם הבעיות בעצמה: "כשקרן מרקסטון קנתה את סטימצקי היו לה בקופה 20 מיליון דולר. אם סטימצקי חוששת שתהיה לה שנה קשה, תתכבד מרקסטון להעביר לרשת את התקציבים הנדרשים". בראל הכחישה את הדברים. גם פרופ' מנחם פרי מהוצאת הספריה החדשה הטיח בבראל דברים קשים ואמר: "אין אדם שגרם נזק גדול יותר מבראל לספרות".

הפרופ' יוג'ין קנדל הביע אכזבה מפעילות רשתות הספרים מאז שעבר החוק בחודש יולי, פעילות שכללה קריאה לצרכנים להצטייד בספרים טרם כניסת החוק לתוקף: "אחרי שהובלתם הנחות בחודשים האחרונים, מוזר שאתם אומרים שאתם לא יודעים איך תסתדרו. אפשר היה להרגיל בתקופה הזאת את הציבור לכניסת החוק".

למרות הטענות שהוטחו בבראל, היא התחייבה בדיון כי החוק ימולא כלשונו.

תגיות