אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ויגודמן יהנה מתקרת שכר מוערכת של 28 מיליון שקל כמנכ"ל טבע צילום: תומי הרפז

ויגודמן יהנה מתקרת שכר מוערכת של 28 מיליון שקל כמנכ"ל טבע

עקב היותו של המנכ"ל הנבחר של טבע ישראלי, בדיקת הרקע הייתה פשוטה יותר; חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע אלי הורביץ: "בשבילי באופן אישי זהו יום שמח במיוחד"

12.01.2014, 07:12 | ניר צליק ושניר הנדלר

חיים הורביץ, בנו של מייסד טבע אלי הורביץ, לא יכול היה להסתיר את שמחתו מבחירתו של ארז ויגודמן למנכ"ל טבע.

"בשבילי באופן אישי זהו יום שמח במיוחד, זהו יום שבו הכרזנו על מנכ"ל חדש בטבע, מנכ"ל ישראלי, ארז ויגודמן, אז אני במיוחד שמח להיות פה", אמר הורביץ בהרצאה שנשא בסוף השבוע במסגרת פורום הגבלים עסקיים בפקולטה על שם רקנאטי למינהל עסקים באוניברסיטת תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

הורביץ התייחס גם למנועי הצמיחה הצפויים של טבע ואמר: "הכוח הראשון שעובד בכל רכישה הוא הווקטור של האסטרטגיה. כשאתה בא לשולחן הדירקטוריון, אתה חייב לדעת אם יש ברכישה התאמה אסטרטגית, וזה מכתיב אם בכלל ממשיכים לדון בזה. הכוח השני שפועל בכל רכישה ומיזוג, בכל דירקטוריון בכל מקום בעולם, לאו דווקא בטבע, הוא העניין של הרגולציה".

בכך מתקשרים דבריו של הורביץ לשתי רכישות שטבע עשויה לבצע בטווח הקרוב. הראשונה היא של נופטה (Nupathe) האמריקאית שפיתחה פלסטר לטיפול במיגרנות, תמורת 212 מיליון דולר.

בקוריאה גם פורסם כי טבע עשויה לרכוש את מפתחת התרופות הביו־גנריות סלטריון (Celltrion), שנסחרת בשווי של 4.6 מיליארד דולר, אך הסיכוי שרכישה זו תצא בסופו של דבר אל הפועל פחות גבוה, לאור העובדה שמאזן החובות של טבע עומד על 11 מיליארד דולר ותזרים המזומנים שלה צפוי לקטון בצורה משמעותית מרגע שהפטנטים על תרופת המקור הבולטת שלה, הקופקסון, יפוגו במאי 2014.

הקופקסון. הפטנט עומד לפוג במאי הקופקסון. הפטנט עומד לפוג במאי הקופקסון. הפטנט עומד לפוג במאי

ויגודמן הוא אחד המנכ"לים המתוגמלים ביותר בישראל. בעשור האחרון הוא גרף שכר בעלות של יותר מ־70 מיליון שקל. אך אם הוא יעמוד ביעדים שיקבעו לו ועדת התגמול ודירקטוריון טבע, הוא עשוי ליהנות משכר ומענקים בהיקף הגדול ביותר שלו זוכה בכיר בחברה ציבורית הנסחרת בת"א ואולי להכפיל את השכר שגרף בעשור האחרון בתוך שנים ספורות.

הקונים אורבים בחוץ טבע זקוקה לגיבור ארז ויגודמן מקבל לידיו חברה עם תשתית טובה ועבר מפואר. המשימה שלו, אם ירצה להפוך למנכ"ל מיתולוגי כמו אלי הורביץ, תהיה למצוא את העתיד של טבע סופי שולמןלכתבה המלאה

שכר עתק במונחים מקומיים

כחברת תרופות גלובלית, טבע מתחרה גם על שירותיהם של מנהלים בכירים ומקצועיים. מסיבה זו, גם שווי חבילת התגמולים הכוללת שלה זכאים בכירי החברה, שנועדה למשוך ולשמר טאלנטים בתעשייה, ומרכיבי חבילת התגמולים הותאמו לשווי התגמול החציוני שמעניקות חברות תרופות גלובליות אחרות. 

מדובר בשכר עתק במונחים מקומיים. כך, למשל, נקבע כי מנכ"ל טבע יזכה בכל שנה למענק במניות בהיקף של עד 3.5 מיליון דולר. בנוסף, זכאי ויגודמן לשכר בסיס ולמענק במזומן בהיקף של עד 200% משכר הבסיס, זאת אם יעמוד לפחות ב־85% מהיעדים שנקבעו לו.

מדיניות התגמול לא קובעת את שכר הבסיס למנכ"ל, אך הסכם השכר של המנכ"ל היוצא ג'רמי לוין עשוי לרמז על תנאי השכר שלהם יזכה ויגודמן. שכר הבסיס של לוין ב־2012 עמד על 1.5 מיליון דולר.

בנוסף, זכה לוין למענק חתימה בהיקף של מיליון דולר. בסיכום שכר הבסיס והמענקים המקסימליים, הסכם שכר דומה לזה של לוין יזכה את ויגודמן בשכר בעלות של עד 8 מיליון דולר (כ־28 מיליון שקל) עבור שנת עבודה בודדת בטבע, זאת בנטרול הטבות סוציאליות שלהן יהיה זכאי.

קשה להפריז בחשיבות מינויו של ארז ויגודמן לתפקיד המנכ"ל של חברת התרופות הגדולה בישראל ואחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, שהשנה הקרובה צפויה להיות שנה קריטית לחייה. אובדן הפטנטים על הקופקסון לטרשת נפוצה, ובמקביל להתמודד עם תהליכי התייעלות עסקיים שישלחו כ־5,000 איש לעבר לשכת האבטלה.

הליך הבחירה של ויגודמן כלל מבחני מיון מפרכים שנערכו במשך חודשיים וחצי על ידי אגון זנדר, אחת משלוש חברות ניהול משאבי האנוש הגדולות בענף. בראש ועדת האיתור שכללה שלושה דירקטורים עמד הסגן החדש ליו"ר טבע, אמיר אלשטיין.

לרוב, הליך האיתור מתנהל על ידי היו"ר - במקרה זה מדובר בפיליפ פרוסט - אלא שייתכן שבחירתו של ג'רמי לוין למנכ"ל החברה, על ידי פרוסט, ופיטוריו לאחר שנה וחצי בלבד בתפקיד, הובילו לכך שפרוסט נוטרל מהליך האיתור.

ויגודמן שמכהן כדירקטור בטבע מ־2009, במקביל לכהונתו כמנכ"ל מכתשים אגן, סומן עם פיטוריו של לוין למועמד המוביל לרשת את כיסא המנכ"ל. ויגודמן הציע את עצמו לתפקיד, בדומה למנהל הכספים הראשי של טבע והמנכ"ל הזמני אייל דשא ומנהלים נוספים מישראל, ארה"ב ואירופה. בחירת המנכ"ל כללה מיון של 150 מועמדים שעמדו בדרישות שהתווה הדירקטוריון.  

ארז ויגודמן, צילום: סיון פרג ארז ויגודמן | צילום: סיון פרג' ארז ויגודמן, צילום: סיון פרג

טבע קיוותה לאתר מועמד מתחום תעשיית התרופות, אולם הנסיבות הלא מחמיאות שהובילו לפיטוריו של ג'רמי לוין גרמו לכך שחלק מהמנהלים העולמיים כלל לא שקלו אפשרות של הצטרפות לחברה. לאחר שנבדקה זמינות המועמדים לתפקיד, רצונם לעזוב את מקום מגוריהם ולהעתיק את מקום מגוריהם לישראל - בהתאם לתקנון החברה - צומצמה הרשימה,

חזרה למקורות טבע איבדה את התעוזה שלה המנכ"ל הנכנס יצטרך להחליט אם החברה מתמקדת בגנריקה או מפתחת תרופות מקור שניר הנדלרלכתבה המלאה

בשיתוף הדירקטוריון, ל־15 מועמדים סופיים שהוטסו ברכבת אווירית לסוף שבוע מרוכז של ראיונות במלון במלון הילטון בתל אביב. בתום הליך הערכה ארוך ובדיקת רקע צומצמה הרשימה לשלושה מועמדים שהועלו להצבעה במועצת המנהלים.

ויגודמן גבר על 150 מועמדים

ויגודמן, בדרך לכס המנכ"ל - גבר על 150 מועמדים. ההיכרות שלו את טבע, והעובדה שהוא חי בארץ, איפשרו לדירקטוריון טבע לבחור פה אחד במי שסומן לזכות בתפקיד עם פיטוריו של לוין. לזכותו של ויגודמן עמד גם ניסיונו כמנהל בתחום ההדברה שהוא בעל מאפיינים דומים לתעשיית התרופות, עם מוצרי מקור ומוצרים גנריים.

העובדה שהוא הוביל הליך של שיפור תפעולי מקיף במכתשים אגן, שכלל העברת קווי מוצרים לא רווחיים למזרח ומיקוד הפעילות בישראל בפיתוח וייצור מוצרים בעלי רווחיות גבוהה, עשויה להזכיר את העתיד לבוא גם בטבע.

האתגר הראשון והחריף ביותר שאתו יצטרך ויגודמן להתמודד הוא הפקיעה הצפוי של הפטמט על הקופקסון. כדי להתמודד עם האתגר בנה קודמו בתפקיד, ג'רמי לוין, אסטרטגיה של יישויות תרפוטיות חדשות (NTE), תרופות שהפיתוח שלהן קצר וזול יותר משל תרופות מקור אך שולי הרווח שלהן טובים משל תרופות גנריות. אך למרות זאת, ההשפעה על ביצועיה של טבע מצידם של פיתוחים אלה לא צפויה להיות מהותית לפחות בשנתיים הקרובות.

לצד זה התכוון לוין למקד את החברה בכמה תחומים עיקריים: בריאות האשה, מערכת הנשימה, סרטן ומערכת העצבים המרכזית, תוך חיסול כמה שיתופי פעולה עם חברות ביוטכנולוגיה ישראליות, כמו מדיוונד וקיורטק. כעת ויגודמן יצטרך להחליט האם לשוב ולפתוח את האסטרטגיה ארוכת הטווח של החברה ולשוב ולשתף פעולה עם החברות הישראליות.

החברה שנותרה מאחור טבילת אש ראשונה לאלשטיין ובן־משה העברת השליטה באי.די.בי, שאושרה רק לפני שבוע, מידיו של דנקנר לאלו של בן־משה ואלשטיין, לא מאפשרת לבעלי השליטה החדשים ליהנות מתקופת חסד יניב רחימילכתבה המלאה

האתגר השני והפחות מורכב מבחינתו של ויגודמן הוא תוכנית הסינרגיה התפעולית והפיטורים שעליה הכריזה החברה, בהיקף של כ־5,000 איש ברחבי העולם – כ־10% מכוח האדם בה. תוכנית זו אמורה לחסוך לטבע הוצאות תפעול של כמיליארד דולר עד סוף 2014, כאשר על רקע פקיעת הפטנטים של הקופקסון מדובר בנקודה קריטית, וחיסכון של עוד מיליארד דולר עד סוף 2017.

ויגודמן כבר הוכיח יכולות של שיפור יעילות תפעולית כאשר הצליח להוביל במכתשים אגן את הפעילות הגירעונית של החברה בברזיל לרווחיות, עקב לצד אגודל. מאחר שאסטרטגיית פיתוח התרופות של טבע כבר הותוותה בדירקטוריון שבו ישב ויגודמן כדירקטור, ובהנהלה הקודמת של החברה, באמצעות חברת הייעוץ בוסטון קונסלטינג גרופ, ככל הנראה המיקוד של ויגודמן יהיה בשיפור היעילות התפעולית.

על היעדר הניסיון בעולם התרופות יצטרך ויגודמן להתמודד באמצעות סיוע של מומחי טבע בתחום, אולם ויגודמן כבר הוכיח יכולת מרשימה של מעבר בין חברות מתחומים שונים והובלתן בהצלחה. קשה למצוא דמיון אמיתי בין פעילותו של ויגודמן כמנכ"ל שטראוס לבין פעילותו כמנכ"ל מכתשים אגן, פרט ליכולת שלו למצוא פתרונות אסטרטגיים מורכבים שאינם טריוויאליים.

בשטראוס עלית פנה ויגודמן לעולם המים תחת המותג שטראוס מים ולצמיחה בפעילות באירופה אחרי שנים של התמקדות בשוק המקומי. במקביל הוא בנה את פעילות הקפה של החברה כאחת מהמובילות העולמיות, אף שלא היה לה יתרון אמיתי בפעילות זו.

במכתשים אגן פנה ויגודמן לכיוון של פיתוח קוטלי עשבים מורכבים שלהם יש שולי רווח גבוהים יותר מקוטלים גנריים, בדומה לכיוון אליו מנסה טבע לפנות. לכן, גם אם נדמה כי הספינה של טבע כבר יצאה לדרכה עשוי ויגודמן להפתיע ולשנות את הכיוון אליו היא שטה.

לאחות דירקטוריון משוסע

לבסוף, ויגודמן יצטרך גם להתמודד עם דירקטוריון שבו אינטרסים רבים, שנחשפו בחודשים האחרונים על רקע תוכנית הפיטורים. המאבק שהתרחש בין ג'רמי לוין לבין פיליפ פרוסט והמאבק שהתחולל בין הדירקטורים הישראלים בחברה לדירקטורים הזרים.

אחד מבעלי המניות, בני לנדא, מייסד אינדיגו שנמכרה ל־HP אשר תמך במועמדותו של ויגודמן, פנה למשקיעים המוסדיים האמריקאיים והאירופאיים, המחזיקים ב־34% ממניות החברה, בניסיון לשנות את מבנה הדירקטוריון לכזה שיהיו בו יותר מומחים מעולם התרופות.

אם אכן מבנה דירקטוריון טבע ישתנה, הדבר עשוי להקל על פעילותו של ויגודמן בשתי דרכים. הראשונה, בדמות סיועם של מומחים מעולם התרופות, עולם שבו יש לו רקע פחות, והשנייה, העובדה כי לחברה יצורפו דירקטורים חדשים, עשויה לצנן את המאבקים הפנימיים בדירקטוריון השסוע.

תגיות