אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: האינתיפאדה הבאה תהיה כלכלית צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: האינתיפאדה הבאה תהיה כלכלית

ישראל אמנם שולטת בכלכלה הפלסטינית, אבל המשק הישראלי הוא שייפגע קשות במערכה הבאה

14.01.2014, 08:46 | דני רובינשטיין
הנתונים האחרונים של הלשכה הפלסטינית לסטטיסטיקה מראים שכמעט כל סחר החוץ של הרשות ממשיך להיות עם השוק הישראלי. היבוא לרשות הפלסטינית עמד בשנה שחלפה על כ־4.8 מיליארד דולר, ומתוכם כ־70% היו מישראל, וגם היצוא, שעמד אשתקד על כ־800 מיליון דולר, היה ברובו - כ־%80 - לישראל.

קראו עוד בכלכליסט

הממשלה הפלסטינית עושה בשנים האחרונות מאמצים גדולים לגוון את שוקי הסחר שלה ולהתנער מהתלות הכמעט מלאה בישראל - לאחרונה אירחה משלחות מסין ומסרי לנקה, שבאו לדון בחיזוק יחסי המסחר, וראש הממשלה מדווח על חיזוק הקשרים הכלכליים עם אירופה.

את מי מעניינים הפלסטינים

עם זאת, הכלכלה הפלסטינית עדיין תלויה בישראל באופן מוחלט: כמחצית מתקציב הממשלה מגיע מהמסים שגובה עבורה ישראל; ישראל שולטת במשקי החשמל והמים וכן באספקה השוטפת של מצרכי מזון בסיסיים; כ־150 אלף מפרנסים פלסטינים תלויים בעבודה בישראל. התמונה הפוליטית ברורה - הם לא יכולים לפגוע בישראל, ואילו ישראל יכולה לפגוע בהם. האומנם?

הפגנה נגד רכישת מוצרים מההתנחלויות. ויילס, ספטמבר 2013, צילום: CC by Palestine Solidarity Campaign הפגנה נגד רכישת מוצרים מההתנחלויות. ויילס, ספטמבר 2013 | צילום: CC by Palestine Solidarity Campaign הפגנה נגד רכישת מוצרים מההתנחלויות. ויילס, ספטמבר 2013, צילום: CC by Palestine Solidarity Campaign

אף שנדמה שבגדה ובעזה עלול להתעורר גל חדש של אלימות, רוב הפרשנים סבורים שלא תתרחש אינתיפאדה שלישית במתכונת של קודמותיה. ההפגנות והפיגועים שהיו בעבר נועדו לא רק לשבש את החיים בישראל, אלא בעיקר למשוך תשומת לב של דעת קהל בינלאומית וערבית, ואילו בציבור ובהנהגה הפלסטינית רווחת היום המחשבה שלפחות האחים הערבים הפסיקו להתעניין בהם. מי שצופה בערוצי הטלוויזיה הערביים יכול להעיד שבשנים קודמות היו בכל שבוע עשרות קטעי חדשות ופרשנויות על הפלסטינים, והיום כמעט כלום. כולם עסוקים בסוריה, בעיראק, במצרים ובדרום סודן.

צרות צרורות למשק הישראלי

כאשר (על פי הדעה הרווחת) ייכשלו המאמצים המדיניים, לא תתרכז הפעילות הפלסטינית באינתיפאדה אלימה - אלא בשיבוש יחסי הכלכלה הישראלית עם מדינות העולם. הקרקע לכך מוכנה - בשיחה עם עיתונאים פלסטינים נאמר שבאירופה רק מחכים לאיתות מהם ומהאמריקאים לפתוח במערכה ציבורית רחבה להטלת חרם על תוצרת ישראלית, לא רק על תוצרת ההתנחלויות, אלא על תוצרת ישראלית בכלל, כפי שכבר הזהירה שרת המשפטים ציפי לבני.

ישראל תתקשה להכביד ידה על הכלכלה הפלסטינית כעונש על ניהול מערכה כזו בשוקי העולם. ספק אם אפשר יהיה להטיל עוד סגר ולהציב יותר מחסומים, או למנוע העברת כספים ולשבש אספקת חשמל. ודאי שאי אפשר יהיה ליזום מבצעים כמו חומת מגן בגדה או עופרת יצוקה בעזה, כתגובה על פניות לגופים בינלאומיים מדיניים וכלכליים. במילים אחרות, חרף חולשתה ותלותה של הרשות הפלסטינית וכלכלתה בישראל - יש לה די כוח לעשות צרות צרורות למשק הישראלי.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
בעיטה בדלי החלב
הקוראים המתלהמים עיינו,כנראה, בשטחיות בכתבה החשובה של רובינשטיין ולכן התעלמו מחשיבותו של השוק הפלסטיני ליצואנים הישראליים ,גםו טחו עיניהם מראות את יכולתם של הפלסטינים להזיק ליצוא הישראלי בשווקי העולם,אם יחושו שהמשא והמתן נקלע לדרך ללא מוצא. יהיה זה בבחינת בעיטה בדלי החלב שהמשק הישראלי חולב מהם.
יעוב , המרכז  |  14.01.14
2.
תפקחו עיניים
החרם הכלכלי עליו מצביע מר רובינשטיין כבר דופק לנו על הדלת. עכשיו יאלצו גם יצואנים לגיטימיים, חקלאים ורבים אחרים לשלם את מחיר המדיניות הממשלתית המופרעת שמקדמת את טובת ההתנחלויות על הגב של כלל הציבור בישראל. מי יתמוך ביצוא המתמוטט? מה זה חשוב? העיקר שיש עוד גני משחקים וכבישים עוקפים בשטחים...
ענת אבן חן , אזור המרכז  |  14.01.14
לכל התגובות