אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המחשב שרצה להיות מוח אנושי צילום: בלומברג

המחשב שרצה להיות מוח אנושי

מחשב העל היפני K1 הצליח לדמות שנייה אחת של פעילות המוח האנושי. הזמן שלקח לו לבצע זאת עמד על כארבעים דקות - בעתיד זה יתבצע מהר יותר

14.01.2014, 16:56 | רפאל קאהאן

דימוי פעילות המוח האנושי היא שאיפה שמלווה את תעשיית המחשבים מאז הקמתה. כיום, נראה כי היעד קרוב מתמיד. חוקרים יפנים וגרמנים מהמכון המדעי של אוניברסיטת אוקינווה ומהמרכז הבינתחומי למחקר יוליך בגרמניה הצליחו לבצע הדמיה בת שנייה אחת של פעילות המוח. כך על פי דיווח של הטלגרף הבריטי אתמול (ב').

קראו עוד בכלכליסט

למחשב נדרשו כארבעים דקות חישוב על מנת לבצע את ההדמיה, זאת למרות שהוא מתבסס על 705 אלף ליבות מעבדים ומצוייד ב-1.4 מיליון גיגה-בייט זיכרון משתמש (RAM). לשם השוואה, למחשב ביתי טיפוסי יש מעבד מרובע ליבות במהירות של כ-3 גיגה-הרץ ועד 16 גיגה-בייט זיכרון משתמש בלבד.

למחשב העל לקח כארבעים דקות לדמות שנייה של פעילות מוחית, צילום: shutterstock למחשב העל לקח כארבעים דקות לדמות שנייה של פעילות מוחית | צילום: shutterstock למחשב העל לקח כארבעים דקות לדמות שנייה של פעילות מוחית, צילום: shutterstock

הפרויקט התבצע כחלק מתוכנית מחקר המיועדת לספק תובנות לגבי יכולות ההדמיה של מחשבי-על. המידע שנאסף ישמש את החוקרים לפיתוח מערכות הדמיה משוכללות שמשמשות בתעשיית התרופות או בתכנון של מערכות הנדסיות מורכבות כגון מטוסים, מנועים או בתעשיית החלל.

הדמיה של אחוז מהמוח

המערכת דימתה רשת נוירונים שהורכבה מ1.73 מיליארד תאי-עצב שמקושרים על ידי 10.4 טריליון סינפסות (מערכת התקשורת של הגוף). למרות המספרים המרשימים, הרשת שדומתה הינה שוות-ערך לכאחוז בודד מזו של המוח שלנו. ההדמיה תאפשר לחוקרי המוח הצצה לתהליכים המרחשים בתוכו, ותסייע למחקר של מחלות דגנרטיביות כגון אלצהיימר ופרקינסון.

מחשב העל K1 מתוצרת פוג'יטסו, בו השתמשו החוקרים מסוגל לבצע קווינטיליון (מיליון בחזקת 3) פעולות חישוב בשנייה ונחשב לרביעי בעוצמתו בעולם. למרות ההישג המרשים החוקרים מאמינים שנצטרך לחכות לפחות עשור עד שנראה מחשבים שיהיו מסוגלים לדמות באופן מלא את פעילות המוח.

מחשבים מעין אלה מכונים Exascale והם מהווים אבן-דרך חשובה מפני שהחוקרים סבורים שהם משתווים בעוצמתם לזו של המוח. אולם כיום מחשבים מעין אלה הם עדיין בגדר מדע בידיוני, זאת למרות שאינטל דיווחה לפני מספר חודשים כי היא מתכננת להציג מחשב בעל עוצמה מעין זו כבר ב-2018.  

תגיות